Ekim 1986 tarihinde; Armutçuk (sonra Kandilli adını aldı) ve Ormanlı Belediyeleri ile birlikte kurulan ve 7 Haziran 1987 tarihinde de seçimleri yapılan Gülüç Belediyesi 2014 yılında yapılması beklenen Yerel Genel Seçimlerine katılamayacak.
Yani kapanacak.
Çünkü . AKP iktidarı tarafından Temmuz 2005 tarihinde çıkarılan 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu çerçevesinde kapatılıyor.
Kanun 2005'de yasallaştı ama, belediyenin tabelasında 'AKP'li' yazdığı için siyasal iktidarın bölge milletvekilleri ve yerel yöneticileri bir şekilde bu kararın uygulanmasını sümen altı numarasıyla ötelediler, ertelediler..
Eğer ki, Gülüç Belediyesi AKP'li olmasaydı, çoktan yerinde yeller esiyor ve Kdz. Ereğli Belediyesi'ne katılmıştı.
Yasa böyle.
Yasayı çıkaran AKP.
Ama aynı yasayı delen de AKP'liler.
Böyle tuhaf ve çarpık bir siyasal bakış.
Gülüç'ü 'kurtarılmış bölge' gibi görüp de bölgenin gelişmesinin belli bir plan çerçevesinde yürütülmesini bile engelleyecek bu dar çaplı siyasal kafa nihayet değişerek pes etti.
Gülüç'ün kapatılması elbette Ereğli'ye yeni yükler getirecek.
Ama
Kamu kaynaklarının doğru ve eşit kullanılması durumunda Kdz. Ereğli Belediyesi elbette bu yüklerin üstesinden gelir.
Önemli olan, belediyeciliğin yapılması.
Belediyeciliğin amaçları bölümündeki kurallar çerçevesinde, belediyenin sorumlulukları çerçevesinde hizmet üretilmesi.
Gülüç belediyesi kapatılınca, Kdz. Ereğli'nin önceki seçimde kapatılan Oğberler ile birlikte belediye sayısı 4'e düşüyor.
Bunlar; Kandilli, Çaylıoğlu, Gökçeler ve Ormanlı.
Gökçeler'in de nüfusunun 2000 binin altına düşmesiyle kapanacağı öne sürülüyor.
Aslında işin özüne bakarsanız Gökçeler ile Kandilli Belediyesi'nin durumları çok geniş bir masaya yatırılmalı ve çözüm aranmalı.
Bu iki belediyemizin gücü ve kaynakları bir belediye hizmeti veremeyecek kadar zayıf.
Ya Gökçeler Belediyesi kapatılmalı, ya da Kandilli Belediyesi'ne katılmalı.
Bu da olmuyor ise, Kandilli'nin tek kurtuluş reçetesi olan Kdz. Ereğli Belediyesi'nin bir mahallesi olma seçeneği gündeme getirilmeli.
Bir tek doğru vardır.
Bugün belde belediyeleri hizmet etmekten çok uzaktadılarlar.
Sebebi de, güçsüzlükleridir.
İller Bankası'ndan aldıkları pay çerçevesinde elde edilen ekonomik güç ile sadece personel maaşını bile ödeyemeyen belediyeden hizmet beklemek de biraz safdillik değil midir?
İşte siyaset bunu tartışmalıdır.
Söz ve davranışlarındaki seviye ile dikkatleri çeken Milletvekili Ercan Candan, siyasete getirdiği uzlaşmacı ve çözüm arayıcı noktasındaki ortak akılla, bu konuları gündeme taşıyabilir. Kdz. Ereğli'nin dolayısıyla da çevresindeki olayların ve gelişmelerin tartışılabilmesi demek, sağlıklı düşünebilen insanların konuşma kültürü olacaktır.
Gülüç Belediyesi kapanıyor. Bu kapanmaya yeşil ışık yakan ve özellikle AKP'liliklerini bölgeye hizmet getirme noktasında engel olmak olarak görmeyen siyasetçileri kutluyorum.
Aynı kutlamayı, Kandilli ve Gökçeler'in durumunu da masaya yatırdıklarında sürdürmek isterim.
Kdz. Ereğli'de kavga yerine barışın ve sorunların da çözümünde ortak akıl çerçevesinde ele alınmasını umut etmek isterim.
Bölgemizde, çok eski yıllardaki konuşabilme ve tartışabilme adabının geliştiğini yeniden görmek, öncelikle milletvekilinin öncülüğündeki platformlarda sağlanacaktır.