2009 yılında yazdığım “Vaatlerim” de önümde. Önceki düşüncelerim ile yeni yazımın notlarını yan yana getirdiğinde beynimde şimşekler çakıyor. Bırakalım boş işleri de Ereğlimiz için ciddi işlere elbirliği ile bir sarılsak, ne kadar çok yol kat ederiz biliyor musunuz?

 

Yapacak çok iş var çok!

 

Benim yapabileceğim ise sadece yazmak, yazarak kamuoyu oluşturmak.

 

ARA ELEMANA YATIRIM

*Bakınız Ereğli’de işsizlikten yakınana çok rastlarsınız. Doğrudur bu görüş ama işyeri sahiplerine gitseniz, “eleman bulamıyorum” yakınmasını duyarsınız.

Peki neden?

Çünkü işsizlik çok olmasına çoktur da, işe yarayan eleman  yoktur.

“Ara eleman” denilerek dile getirilen sorunun çözümü için, halkımızı belli merkezlere değil, halkın ayağına giderek kadın-erkek herkesin koluna bilezik takma hareketi başlatırım. Bu bilezik öyle bir altın ki, yaşamını kurtarır insanın.

Çünkü bu bileziğin adı, meslek sahibi olmaktır.

Kadıköy Belediyesi’ndeki bir Ereğlili arkadaşım sayesinde 2006 yılında gördüğüm ve daha sonra birkaç kez yazdığım olayda, belediye öncülüğünde kurulan işletmede çeşitli meslek gruplarına mensup ama emekli olmuş öğretmenler, ustalar hobi olarak bu tesise gelerek burada ücretsiz eğitim veriyorlar. Belediyenin sağladığı maddi olanaklarla gazete de yayımlıyorlar.  Kdz. Ereğli’de neden olmasın ? Emekli öğretmenler, ustalar, meslek odaları, halk eğitim başta olmak üzere, mekanını belediyenin sağladığı ara eleman kursları düzenletirim. Bu kurslara ilgiyi artırmak için icabında kapı kapı dolaşırım. İşyeri sahiplerinden “bu kurslara katılma ve başarı belgesi alma şartı isteyin” dileğinde bulunurum.  Yerel kültürü öğretecek ustaların yetiştirilmesini sağlayarak, çok yönlü sanatsal çalışmaları da bu örgütlenmenin öncülüğünde de ayrıca desteklerim.

 

PARALI TUVALET OLMAYACAK

*Kız istemeye giden kadın gelin adayını tuvaletinin temizliğine göre değerlendirirmiş. Peki Kdz. Ereğli gibi bir kentte kaç tane tuvalet var? Her mahallede var mı?

Tuvalet deyip geçmeyin, en önemli ihtiyaç.

İlçedeki tüm tuvaletleri (camiler dahil) ücretsiz yaparım. Orada çalışanları da işsiz bırakmam. O tuvaletlerin bakım ve temizliğini sağlayacak birimde çalıştırırım. 50 kuruşa su içip 1 liraya işetmek ayıptır ayıp. Var olan tuvalet sayısını önce ikiye, sonra üçe çıkarırım.

 

GENÇ BAŞKAN ADAYLARI YETİŞTİRİLECEK

*Bu hizmetleri saydamlık ve katılımcılık ilkesiyle sürdürürken, gözüme kestirdiğim 4 veya 5 tane genci bir sonraki seçimde aday olmaları ve seçildikten sonra da birikimli işbaşı yapmaları için eğitimlere gönderir, belediyenin tüm birimlerinde amelelik yaptırırım. Başkanlık koltuğuna oturunca uçmaması için belediye çalışanlarının yaşadığı tüm zorlukları öğrenmelerine fırsat veririm.

 

OTO GALERİLERİ ŞEHİR DIŞINA

*Kiralık araç ve oto galerileri ile kargo merkezlerini şehir dışına çıkarırım. Kargocuların küçük yazıhanemler aracılığı ile halka hizmet götürmelerinde kararlı olurken, şehir merkezinde yoğunlaşan araç trafiğini de bir şekilde azaltma yoluna giderim.

 

BABADAN MİRAS DEĞİL

*Belediyenin sahip olduğu mülklerdeki kiracılık işini bir sisteme bağlarım. Belediye kiracısının bu alanları bir başkasına kiralayarak rant elde etmesinin önüne geçerim. Eskileri bir tarih ile sınırlandırıp, “belediyeden bir dükkan aldım, babamdan kalan mirastır” anlayışını haksızlık olarak görerek değiştiririm.

 

BÖLGE İLE KAYNAŞMA

*Kdz. Ereğli’nin sahilindeki parklara ve Kepez, Kavaklık, Kışla, Kestaneci, Kırmacı başta olmak üzere yeni düzenleme yapılacak parklara Ereğli’nin çevresindeki ilçelerin adını veririm. Çaycumalı Ereğli’de kendi isimlerine ait parklarının olmasından mutlu olmaz mı? Hele bu parkta Çaycuma’yı tanıtan bir birim olması fena mı olur?

 

MAKAM ARACI SALTANATINA DUR!

*Resmi tören ve etkinlikler dışında makam aracı kullanmam. Kent içinde bir araç gerektiğinde ya kendi aracımı ya da taksi duraklarından sırayla bir aracı çağırırım.  Böylelikle elde edilecek tasarrufu bir düşünür müsünüz lütfen. İnanın yıllık 150 bin liranın üzerindedir.

 

RESMİ TÖRENLER DIŞINDA ÖZEL TEMSİLCİ İŞBAŞINDA

*Belediyenin özel kalem müdürüne, belediyenin resmen temsil edilmesine gerek olmayan düğün, nişan, açılış gibi etkinliklerine temsil hakkı veririm. Belediye adına bu toplantılara gönüllü katılmak isteyen meclis üyelerini de ayrımsız ve  sırayla görevlendiririm. Belediye başkanı koltuğuna hizmet etmek için oturur. Kişiye özel törenlerde geçecek zamana gerçekten üzülürüm çünkü.  Belediye başkanı nikah kıyınca damat ile gelinin başı göğe mi erecek? Veya bir dükkanın açılışına katılınca, o işyerine gökten para mı yağacak? Ereğli bunları aşmalı artık.

 

CİDDİ GAZETELERE TAM TEŞVİK

*Kendimin de içinde bulunduğum medya ile ilişkiler nasıl olacak? Her şeyin kolayı ve yolu var. Gazete bir işletmedir ve ürünü de gazetedir. Gazeteci de bu işletmede sosyal güvenlik kurumu haklarına da sahip olarak çalışır.

Kdz. Ereğli Belediyesi, kent merkezinde yayımlanan gazetelerin tümüne ayrımsız destek olmak istediğini yazılı olarak “alındı” belgesiyle bildirecek.

Peki bu bildirim sonucunda  ne olacak?

*İşyeri açma, çalıştırma ruhsatınızı istiyoruz. (Böyle bir ruhsat istemek, belediyenin de tabela ve çevre temizlik vergisi almasın da sağlayacaktır)  Gazetede;  yayın organı sahibinin dışında kesinlikle SorumluYazıişleri  Müdürü olmasına dikkat edilecek ve SSK kayıtlarını da (her ay ödeme yaparken bu belgenin yenisi ibra edilecek) isteyeceğiz.  Vergi dairesi, iş-kur, belediye ve herhangi bir meslek örgütü temsilcisinden oluşacak kurul gazete bürolarını ziyaret edip, yayın organının  ciddiyetini araştıracak.  “Evet bu gazete naylon değil” raporu verildiğinde  karşılıklı olarak yıllık  abone sözleşmesi yapılacak. Bu sözleşme çerçevesinde belediyenin her türlü ilanları da ücretsiz yayımlanması istendiği gibi gazetelerin 57x82 ebatında ve enaz 6 sayfa olması (tabloid 10 sayfa da olabilir)  kes, kopyala yapıştır değil, yerel habere ağırlık istenecek. Taahhüt edilen yayın gününe kesinlikle uymak şartı ile  kriterlere uyan her gazetelerin  her sayısından 50 TL’lik gazete satın alınacak.   Sayısını aksatan gazeteden bir daha gazete alınmayacak. Bu şu demektir;  günlük gazeteler aylık 1300 lira, haftalık gazeteler de ayda 200 TL. 

 

Böylelikle en başta gazeteciliği ciddi yapanlar desteklenirken, mesleğin içine var olan veya olası sızmalara belediye kaynakları peşkeş çekilmeyecek. Ayrıca özellikle günlük gazetelere destek sağlama anlamında kentimizdeki önde gelen kurum kuruluşların da abone olmaları sorumlulukları rica çerçevesinde hatırlatılacak.

 

Sonraki yazı: Huzur köy. Mezarlıklar taşınacak. Radar yolu.

 

AKILLI KONUŞUR, ÇÜNKÜ SÖYLEMEK İSTEDİKLERİ VARDIR;

APTAL KONUŞUR, ÇÜNKÜ KENDİSİNİN BİR ŞEYLER SÖYLEMEK ZORUNDA OLDUĞUNU SANIR.
 

                                                                                        PLATON