Kdz. Ereğli’nin tarihi yok !
Evet öyle..
Zonguldak ve çevresi başta olmak üzere bir çok ilden gelenlere de yaşam veren Ereğli’nin adı ne tarihi var ne de adı.
Çünkü…
Ereğli Uzun Mehmet’ine kör.
Sağır ve dilsiz…
Kırmamak ve dökmemek adına bu konuda söylenmesi gerekenleri bir kenarda tutarak, 9 Şubat tarihinde gündeme taşıdığımız Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşının yıldönümünde Alemdar’da yaşananları hatırlattık manşet haberimizle.
Dedik ki:
İstanbul’dan Anadolu’ya cephane taşımak amacıyla kaçırılıp Ereğli’ye getirilen Alemdar Gemisi’nin Fransızlar’ın işgalinden kurtarılması olayı yaşanmıştır. Bu operasyonda Serdümen Recep Kahya şehit olmuş ve 10 Şubat 1921 tarihinde de Ereğli’de düzenlenen büyük bir törenle Şehir Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. Alemdar Destanı olarak tarihe geçen bu olayın yıldönümü de 9 Şubattır.
27 yıl önce kurulan Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği son yıllara kadar bu destana sahip çıkar törenler düzenleyerek önemini anlatırdı. Unutuldu veya unutuluyor ise unutulmasın da, birebir aynısını yapıp adını Kdz. Ereğli’nin Kurtuluş Günü’nden alan 18 Haziran Parkı’nda sergilediğimiz Alemdar Gemisi’nin önemini dünyaya anlatalım.
Haberden sonra bekledik.
Bir tek yerden ses çıkmadı.
Derken….
10 Şubat tarihinde Karadeniz Bölge Komutanlığı’ndan gönderilen ileti de, askerin eski Hastane yolu üzerindeki Alemdar Anıtı’nda 9 Şubat tarihinde tören düzenlediği bildirildi.
Selam durmuş Asker orada.
Alemdar Anıtı’nda.
Ya başka?
Haklı olarak törenden haberdar edilmemişi çok isterdik.
Askerin işi belli olmuyor.
Böyle önemli bir töreni kamuoyundan habersiz yaparak şaşırtıyor.
Şaşırttı da…
Ama gurur duyduk ki, iyi ki asker var.
Askerimiz, Alemdar Olayı’nın önemini tüm Ereğli’deki kişi, kurum ve kuruluşlara çok kibarca hatırlattı.
Elbette anlayana.
Anlamak isteyenlere…
Ereğli’nin tarihi yok !
Ereğli’nin tarihi, bu tarihe sahip çıkma, tanıtma konusunda çok yönlü sorumlulukları olanların duyarsızlığından dolayı yok.
Beklentiler ise o kadar çok ki!..
Alemdar Olayı’nın 94. Yıldönümündeki unutma ve hatırlamama zaafı ortaya çıkarmıştır ki, Ereğli’de bir takvim hazırlanmalıdır.
Herkül’den Herakliedes’e, Uzun Mehmet’ten Alemdar’a kadar tüm geçmişimizdeki önemli olaylar biraraya getirilerek, 18 Haziran Ereğli’nin Kurtuluş Günü bir başka gözle öne çıkarılmalıdır.
Farkındasınızdır ki, Ereğli’nin Kurtuluş Günü içerik ve anlam olarak çoktan gündemden düşmüş veya düşürülmüş, protokolun da lütfen katıldığı bir tören olarak kutlanmaktadır.
Ereğli’yi yönetenler, öncelikle Kurtuluş Günü ve Alemdar Destanı’nı ele almalı bu yıldan itibaren tarihsel zenginliklere sahip çıkarak yeni bir yol haritası çıkarmalıdır.
İnanmak başarmanın yarısı olduğuna göre, unu, suyu ve şekeri hazır olan helvayı yapmak için aranan ustayı bulmak için ihale açmaya da gerek yoktur.
Kutsal Kıvrak, Yaman Civan, Can Canver, Durmaz Demiroğlu başta olmak üzere bir çok Ereğli sevdalısını biraraya getirmek yeterli olacaktır.
Helvayı karması gereken de öncelikle belediye değil midir?