Bir kent düşünün ki, ulaşım konusunda şeş-beş!

Dübeş veya düşeş değil, şeşin beşi.

Bu şeş ile beş öyle söz dinlemez laf anlamaz ki,  tüm Ereğli’nin canına okuyor.

Öyle ya, ulaşım kurtarılmış bölge.

Astıkları astık kestikleri de kestik.

Sanki derebeyliği.

Sanki bu kentte kanunlar da geçerli değil, akıl mantık da.

Nasıl mı?

İşte şöyle:

 

20 yıl önce ilçede solu yıkan ANAP zihniyetinin ilk işlerinden üçü şöyleydi:

*Bir halk ekmek fırınını kapat.

*İki belediye otobüslerini seferden kaldır.

*Üç halkın ucuz alış veriş yaptığı Tansa'yı kapat.

Her üçünün ipini çekerek, bugün 250 gram ekmek 1 liraya satılıyor Ereğli’de. Oysa hemen yanımızdaki CHP’li belediyede aynı ekmek 600 gram ve 1 lira.

Toplu ulaşım çoktan öldürüldü. Belediye otobüsleri seferden kaldırılıp şehir içi minibüsleri otobüse çevrildi. Tekelleştirilen toplu ulaşım böylelikle sınır ve kanun tanımaz oldu. Bakar mısınız, engelliler ve 65 yaş üstü ile ilgili çıkarılan yasayı bile kaymakamın emri olmasına rağmen takan yok.

Üçüncüsü Tansa’yı anlatmama gerek var mı. Tansa’yı batıranı belediye başkan yardımcısı yapan bir anlayış halkın halkça yönetilmesinden yana olabilir mi hiç?

 

Şimdi sözü fazla uzatmadan özüne geleyim hemen.

Kentte ulaşımı tek başına ve tekelci bir anlayışla yöneten  halk otobüsleri belediyeyi öyle ayarlamışlar ki ulaşım güzergahlarını da kendileri belirliyorlar ki, kentin ulaşım yönü şeş-beş.

İşte şöyle:

Atatürk Anıtı’nın arkasında konuşlanan otobüslerin güzergahı Meydanbaşı yönü.

Emniyetin yanındaki bazı otobüs güzergahı da Hastane yolu.

Gülmeyin.

Bu gariplik ilk başta böyle değildi, sonradan değişti. Değiştirilerek Hükümet Konağı’nın önüne de ayrı bir durak açıldı.

Böyle bir kent Ereğli.

Otobüsçüler ne derse o!

Şehri şeş-beş yaparak trafiğin bile canına okurlar da, kimsenin gıkı çıkamaz.

 

Aslında bu işin doğrusu, belediyenin en az 30 otobüs alarak seferlere koyması ve halk otobüslerinin de minibüsçülüğe geri döndürülmesidir de, bunu kim yapacak? Bunu geçtik de, ilk yapılacak bir çözüm bir emrin altında yatıyor.

Yeni dönemle daha dik olacağına inanmak istediğimiz belediye ulaştırmanın, emniyetin yanından hastane istikametine yönüne çalışan otobüsleri Anıt arkasına ve Anıt arkasından Meydanbaşı istikametine gidecek otobüsleri de emniyetin yanına alınmasını istemesidir.

Bu kadar basit!

Böylelikle, belediyenin karşısındaki Devrim Bulvarı’nda sürekli tıkanan trafik rahatlayacağı gibi bu kentte bir belediye otoritesinin varlığı da ortaya çıkar.

Akıl akıldır.

Aklın yolu da, hastane yönüne gidecek olanların Anıt arkasına, Meydanbaşı istikametine gidecekler için de emniyetin yanındaki duraklara taşınmasını emretmektedir.

Akıl bunu emrederken, şehir trafiğini de felç eden şeş-beşliğe son verecek olanlar da yönetenlerdir.

Bundan böyle  yönetenlerin de halktan aldıkları hizmet yetkisi çerçevesinde seslerini çıkarması ve bu şeş beşliği ortadan kaldırıp engelliler ile 65 yaş üstü için çıkarılan yasaları uygulatmaları gerekmektedir.

Kdz. Ereğli’de halktan yana halkçı hizmetlerin sırası çoktan gelmiştir şimdi.

Hele ilk adım bir atılsa…