Hamallık yaparak ekmek parası kazananlar vardır yine bir yerlerde.

Söz olarak “emek” ifade eder hamal.

Alın teridir.

Nasırlı eller, yırtık pantolonlu yiğittir.

Candır.

 

Yarın festival var Ereğli’de.

Bıkkınlık veren ve en başta da trafik ile gürültü işkencesi yaşatan bu festivalin perde arkasını hiç merak ettiniz mi?

Harcamaları kast etmiyorum.

Benim vurgulamak istediğim, festivalin gerçek hamalları kim?

Hiç üşenmeyin ve ilçe kaymakamlığının açıkladığı “tedbirler tutanağından” aldığım notları bir gözden geçirin ve “KAYMAĞI KİM YİYOR?” sorusuna yanıt ararken, hamalları da unutmayın.

 

-          Festival süresince toplumsal  olaylara karşı terminal kavşağında 1, Bozhane kavşağında 1 olmak üzere tam teşekküllü itfaiyeler hazır bulunacak. Personelin telefonlarının emniyete bildirilmesi.

-          Festival süresince tam teşekküllü bir ambulans belediye önünde, 1 ambulans Azim otel önünde,  1 ambulans Elif otel yanında bekletilecek. Trafik yoğunluğu nedeniyle hastaların denizden hastaneye taşınması için bir bot kiralanacak ve Elif Otel in yanında bekletilecek.

-          Festival süresince, Meydanbaşı.  PTT kavşağı, Atatürk Caddesi, Devrim Bulvarı, Kaneriağzı, Atatürk Anıtı ve Civarı, Eski Hükümet kavşağı, Terminal kavşağı ile eski Hükümet Kavşağı arasındaki alan (gidiş-dönüş), Un Pazarı, Pazaryeri köprüsü, Ali Molla Cami önündeki güzergah, Kaneriağzı –Orhangazi Caddesi-Dikili Caddesi üzerine araç park edilmemesi. Anonslarla duyurulması.

-          Genel güvenlik açısından Atatürk Anıtı ve civarında, Yalı Caddesinde, Sahil kısmında topluluğun bulunduğu alanlardaki çöp bidonlarının sökülüp kaldırılması.

-          Festival alanı ve çevresinde açıkta içki satışı yapılmaması ve işyerlerine gerekli tebligatın yapılması.

-          Seyyar satıcılarının festival alanına alınmaması. Vatandaşların gıda zehirlenmelerine maruz kalmamaları için izinsiz gıda, hazır yemek, rastgele kurulan döner tezgahlarına izin verilmemesi.

-          Amfi tiyatro, Cehennem Ağzı Mağaralarında, Anıt önünde yapılacak konserlerde görevlendirmek üzere enaz 120 güvenlik görevlisinin bulundurulması-.

-          Festivale otoları ile gelenlerin trafik sorunları yaşamamaları ve güvenlik park etmeleri için, Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Nimet İlköğretim Okulu bahçeleri otopark olarak kullanılacağından anonslarla duyurulması.

-          Otopark olarak kullanılacak alanların yön tabelalarının hazırlanarak vatandaşların görebilecekleri  yerlere asılması.

-          Yabancı konukların güvenliklerinin sağlanması için kalacakları yerlerin emniyete bildirilmesi.

-          Görev alacak emniyet ve trafik tedbirlerinde görevlendirilecek olanlar ile gelecek takviye kuvvetlere kumanyaların dağıtılması

-          Kortejde, Cehennem Ağzı Mağaralarında, amfi tiyatro alanında, Atatürk Anıtı önünde görev alacak özel güvenlik personeli ile ilgili emniyetle birlikte müştereken plan hazırlanması.

-          Atatürk anıtı önündeki sahnenin ön tarafına yalnız bayanlar, çocuklar, yaşlılar ve engelli vatandaşların alınması için gerekli planlamanın yapılması.

 

BİTMEDİ

 

KARADENİZ BÖLGE  KOMUTANLIĞI : Festival etkinlikleri nedeniyle yolların kapalı tutulması nedeniyle olabilecek olaylar akabinde yaralı ve hasta nakilleri için Elif Otel’in yanından bot ile Bölge Komutanlığı limanına ve oradan da ambulanslarla hastaneye sevki konusunda önlem almak ve limanın kullanımına izin vermek

 

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ: Gerekli trafik ve emniyet tedbirlerini almak. Konukların güvenliğini sağlamak. Kortejin geçişi için trafik tedbirlerini artırmak. Seyyar satıcılarla mücadele konusunda belediye ekiplerine yardımcı olmak.

 

TOPLUM SAĞLIĞI: Olabilecek her türlü adli vakalara müdahale etmek üzere festival boyunca 20.00 ile 02.00 saatleri arasında hekim ve sağlık personeli bulundurmak.

 

HASTANE: Her türlü acil durumlara karşı 20.00’den sonra ek tedbirler almak.

 

JANDARMA: Olabilecke toplumsal olaylar ihtimaline karşı olaylara müdahale etmek gerektiğinde göreve sevk edilmek üzere yeteri kadar personelli hazır kuvvet bulundurmak. Personel listesini  ilçe emniyetine bildirmek.

 

MİLLİ EĞİTİM: Otoların güvenli bir şekilde park edebilmelerini sağlamak üzere okul bahçelerini park alanı olarak açmak ve tedbirleri almak.

 

ENERJİ –SA: Herhangi bir yangın, toplumsal olaylara karşı elektriklerin kesim işleri ve festival alanında meydana gelebilecek elektrik arızalarına müdahale edebilmek için yeteri kadar araç ve personel bulundurmak.

 

BELEDİYENİN YAPACAĞI ÇALIŞMALAR NEDİR? Kaymakamlığın açıklamasında belediyenin sorumlulukları yer almıyor. Ama tüm kadro seferberlik görevi içinde olacak. Aylardır sürdürülen çalışmalar üç günlük konserle sonlanırken, bunca emeğin karşılığında ise geride kalan bir yığın çöp ve kentte zorla toplanan bağışların savurganlığı kalacak.

 

“Festivale Hayır!” diyenlerden biri olarak, yerel yönetimlerin isimlerinin başındaki “Yerel” ifadesi çerçevesinde “yerel kültür ve sanatı” tanıtan etkinliklerin dışındaki çalışmaları doğru bulmuyorum.

Umarım bu festival bataklığına bir son veren ve kamu kaynaklarını doğru kullanan kadrolar işbaşına gelir de, işkence çektiren festivaller sona erdirilir.