Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Temmuz toplantısının ilk oturumundaki tartışma seviyesinin eski dönemi hiç aratmadığını söylüyor kamuoyu.
Vıdı-vıdı gürültü kirliliği.
Of!..
Sitemizde konuyla ilgili yayımlanan habere gelen yorumlara bakarsanız, “kavgadan beslenenler” ortalığı velveleye vermenin keyfini çıkarıyorlar şimdi.
Çünkü işleri o!
Yazık!..
Bizim meclisimizin ‘Ereğli’ye yakışır’ bir yapı çerçevesinde hizmet üretmesini bekleyenlerin çarçabuk hayal kırıklığına uğraması hiç de hayra alamet değil.
Dahası üzüntü verici.
Böyle olmamalı!
Olmamalı…
Neyse, benim ilgimi çeken en önemli konu CHP Grubu’nun verdiği soru önergesi oldu. Fotokopisini gördüğüm önergeyi baştan sona okudum ve üşenmedim bir de yazdım.
Okunmalı ki, bugün bazı haksızlıklara ve ‘yandaşlığa’ dikkat çekenlerin kendi dönemlerinde yaptıkları da belgeleriyle gündeme taşınmalı.
12 CHP’li belediye meclis üyesinin imzalarıyla Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’a verilen ve mecliste okutulan bu önergeyi bir okuyalım mı?
SORU ÖNERGESİ
Bilindiği üzere; Kdz. Ereğli Belediyesi uzun yıllardan bu yana, yerel basına özel günler-dönemler için ilanlar vermektedir. Resmi ve dini bayramlar ile festivaller gibi etkinliklerin ilanları, yerel basında yayımlanmakta, bunun karşılığında Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından basına ilan karşılığında ödemeler yapılmaktadır.
Yıllardan bu yana süregelen bu uygulamanın, Mahalli İdareler Seçimleri’nin gerçekleştirildiği ve Kdz. Ereğli Belediyesi’nde yönetimin değiştiği 30 Mart 2014’ten sonra anlaşılmaz bir değişime uğradığı görülmektedir. Söz konusu tarihten sonra, Kdz. Ereğli’de yayınlarını sürdüren basın kuruluşları arasında, ilk ilan verildiği tarih olan 19 Mayıs’ta (Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle) ayrımcılığa gidilmiş; bazı basın kuruluşlarına ilan verilmiş, bazılarına ise verilmemiştir. Arkasından 18 haziran Ereğli’nin Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü nedeniyle verilen ilanlarda, yeni bir eleme daha yapılmıştır.
CHP Grubu olarak; basın kuruluşları arasında ilan alabilenleri ve alamayanları (tespit edebildiğimiz ölçüde) gördüğümüzde, Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından ‘ilan alabilirlik’ konusunda yapılan değerlendirmenin hangi ölçütlere göre yapıldığını anlamakta güçlük çektik.
Zira, yapılan değerlendirme, ne ‘günlük gazete’ kıstasına, ne ‘haftalık gazete’ kıstasına, ne ‘yayınlarda süreklilik’ kıstasına, ne ‘Ereğli merkezli yayın yapma’ kıstasına, ne de anlaşılabilecek hiçbir kıstasa uymamaktadır.
Örnek vermek gerekirse; iki hafta bir yayımlanmakta olan Haber Hayat Gazetesi ilan alabilmekte, ancak günlük yayımlanmakta olan Yeni Haber Gazetesi ilan alamamaktadır. Alaplı’da yayınlanan Posta67 isimli yayın ilan alırlarken, Ereğli Belediyesi sınırları içerisinde yayınlarını sürdürmekte olan pek çok gazete-yayın ilan alamamaktadır. Dört aydan bu yana, yalnızca ilan zamanlarında çıktığı iddia edilen GazeteTürk Gazetesi ilan alabilmekte, daha birkaç ay önce yayına başlayan Yankı isimli gazete ilan alabilmekte; fakat ismi Ereğli ile özdeşleyen, ilçenin en köklü gazetelerinden Şirin Ereğli Gazetesi ilan alamamaktadır. İnternet haber siteleri için de durum bunun aynısıdır.
Hepimizin bildiği gibi, Belediyeler kamu kuruluşlarıdır. Kuşkusuz, belediyelerin bütçesi de kamunun bütçeleridir. Belediyelerin bütçelerinin; kişilerin, yöneticilerin ya da yönetimlerin bireysel kararları doğrultusunda kullanılması bu gerçekleşme bağdaşan bir durum olamaz. Yerel yönetimlerin, belediyelerin Kaynakları, hesap verebilir bir biçimde, kamu adına, eşitlikçi bir biçimde kullanılmalıdır. Çünkü tekrar anımsatmak gerekir ki; bu kaynaklar, bireylerin, yönetimlerin değil, kamunundur.
Bu gerçeklerden hareketle, CHP Grubu olarak aşağıdaki sorularımızın yazılı olarak yanıtlanmasını, Kdz. Ereğli Belediyesi Başkanı ve yönetiminden arz ederiz.
1. Ekteki listede görülebileceği üzere, CHP grubu tarafından (tespit edilebildiği ölçüde) ilan alabilen ve alamayan ilçemiz basın kuruluşları sıralanmıştır. Ereğli Belediyesi, 19 Mayıs ve 18 Haziran ilanlarını basına verirken neden ayrım yapmıştır?
2. Yapılan ayrım-değerlendirmenin kriterleri nelerdir? İlan verilecek gazeteler hangi ölçütlere göre belirlermiş; verilmeyecekler hangi ölçütlere göre liste dışı bırakılmışlardır?
3. Basın kuruluşları arasında, Belediye’nin ilan dağıtımında yaptığı bu değerlendirme, siyasi yakınlıklar, bireysel yakınlar ve yayınların yönetimin siyasi çizgisiyle örtüşür olması etkili olmuş mudur?
4. Kdz. Ereğli Belediyesi’nin ilan dağıtımında, Belediye yönetimi dışında, başka kişiler de söz sahibi olmuş mudur?
5. AKP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan candan, söz konusu ilan dağıtımında inisiyatif kullanmış mıdır?
Önergeyi hatmederek okuduk mu?
Okuduk!..
Benim ilk anladığım son yirmi yılın ANAP-DYP-CHP dönemlerinde yaşananlar ile bugünkü uygulama arasında hiçbir fark yoktur. Yine ilan gazeteciliği ve yine yandaşlık söz konusudur çünkü.
Öyle ya ‘ayrımcılıktan’ bahsediliyor.
Bu ‘vurgu’ doğrudur ve geçmişten gelen bir alışkanlıktır, hastalıktır, yanlıştır. Eski dönemde başlatılıp yaratılan ‘ilan gazeteciliği’ ile basın terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Yandaş olmayanların ilanları kesilerek gözdağı verilmiştir/verilmeye de devam edilmektedir.
Gazeteciliğin güncel ve gündem oluşturan haberleriyle sonuçta kağıt ve mürekkep kokusunu içine çekerek bir ürüne dönüştüğü, bu ürünün de bayiler aracılığı ile satışa çıktığı ve isteyenin de istediği yayın organını parasını ödeyerek satın aldığı gerçeği hatırlatılarak, “Belediyeler, iş yeri açma ruhsatına sahip yayın organlarından belli oranlarda satın alarak yerel gazeteleri desteklemelidir” denilmeliydi.
Fırın ekmek çıkarır.
Manav meyve sebze satar.
Kasap da et.
Gazete de yayımladığı gazetesini okurlarına ya bayi aracılığı ile ya da abone sistemiyle satar.
Peki bu ilan gazeteciliği nedir?
Belediye eskinin çarpık ve yanlış alışkanlığına devam ederek, yandaş/yandaş olmayan basın yaratılmasından derhal vazgeçmelidir diye düşünüyorum.
Çözüm vardır ve çözümün yolu da gazete satın almaktan geçmektedir.
Ama bu uygulamada hangi görüşü savunur ise savunsun ayrımsız olmalıdır.
Asıl adalet işte o zaman sağlanacaktır.
İlandan ilana yayımlanan gazeteler devri bitirilerek meslekte sürekliliğin sağlanmasına katkı verilecektir.
Aklın yolu bir…
Not 1- Belediye yönetimi, eski dönemdeki hesapları açıklamayarak hatalarına devam etmektedir. Basın ile ilgili olarak da, hangi gazeteye, dergiye, ajansa, gerek festivallerde ve gerekse de şu kutlama günlerinde kaçar lira ödendiğini ayrımsız ve tüm çıplaklığı ile ortaya koymalıdır. Bu rakamları öğrenmeye öncelikle gazetelerin bilmeye hakkı vardır. Ayrıca bu saydamlığa sektörde iş yeri açma ruhsatına sahip olanların listesinin eklenmesinde büyük yarar bulunmaktadır.
Not 2- CHP soru önergesinde 19 Mayıs ilanıyla ilgili olarak “…(Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle)…” ifadesini kullanmıştır. 19 Mayıs sadece ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ değildir. 19 Mayıs “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” dır.
Not 3- Verilen soru önergesinde, “İlan Alabilenler” listesinde 15 gazete ve internet sitesi bulunmaktadır. Liste başında da Gazeteniz Önder’in adı yazmaktadır. “İlan alamayanlar” listesinde ise 20 gazete ve internet sitesinin adı sıralanmıştır.