Kdz. Ereğli’nin bakir koylarından biridir Kireçlik. Ereğli-Kozlu arasındaki sahil bandında bulunan Kireçlik’e, Ereğli-Zonguldak karayolunun Sücüllü köy kavşağından Ballıca Köyü istikametine dönüp gidebilirsiniz.
Kireçlik’te Ereğli Kömürleri İşletmesine (EKİ) bağlı kömür ocakları kapatıldıktan sonra, lojmanları, sineması, ekonaması başta olmak üzere tüm tesisleri kaderine terk edildi. Kuyu kapatıldı, Kireçlik’in Kirencik mevkisindeki raylı sistem de devreden çıkarıldı. Havalandırma bacaları ile de dikkatleri çeken bu bölgede ilk sanayi atılımı elektrik santrali kurma girişimi ile başladı. Koreliler ile atık fuel oillerin yakılması ile elde edilecek elektrik enerjisi üretimi projesi için Çırağan’da imza töreni de yapıldı. Ancak, üretilen elektriğin satışı konusunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı anlaşması sağlanamadığı için bu proje gerçekleşemedi.
Daha sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi Kireçlik ile ilgilenmeye başladı. Kireçlik’te sosyal tesisler yapılacak ve üniversitenin öğretim üyeleri ile öğrenciler bu alanda kalarak, maden ocağında pratiklerini gerçekleştireceklerdi. Bu proje de hayat bulamadı.
Ardından Kireçlik’e çevre düşmanları göz koydu. Bu bakir sahilde termik santral kurarak doğayı kirletip rant sağlamak isteyenler büyük bir karşı duruşla karşılaştı. Dönemin BEÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz bu alanı Su Ürenleri Fakültesi açmak için hazineden tahsis ettirince termik santral tehlikesi son buldu. Açıkgöz’den sonra gelen üniversite yönetimi fakülte için adım atmayınca, alan yeniden hazineye geçti.
Derken… Zonguldak İl genel Meclisi bu alanda yaptığı incelemenin ardından oybirliği ile bir karar aldı. Karar; Kireçlik’in ilk ve tek kamping alanı olmasıydı.
Günler günleri kovalayıp bu alanın kampinge dönük tesislerin yapılması beklenirken araya seçimler girdi ve açıkça ifade etmek gerekirse, konuyla ilgilenen de kalmadı.
*
Nihayetinde Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonundan ses geldi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Karabük, Bartın ve Zonguldak’ta inceleme gezisine çıkıldı.
Amaç Uluslararası kamp alanı belirlemekti.
Gittiler her yere.
Son durak Zonguldak’tı.
Ve geldiler.
Geldikleri gün ben de gittim Kireçlik’e.
Ulusal Kamp ve Karavan Federasyon Başkanı Leyla Özdağ’a, daha önce yayımlanan haberlerin yer aldığı bir dosya sundum ve diğer arkadaşlar da Kireçlik’in cazibe merkezi olduğunu anlatıyorlardı ki, bir milletvekili atladı oradan “herkes kendi başına bir şey söylemesin” dedi.
Zınk!
Ne dersin?
Orada koptu film de, amaç bağcıyı dövmek değil ki.
*
Gelen heyetin Kireçlik’i beğendiğini kendi ağızlarından duyduk. Altını çize çize söylenen de, turizmden hemen büyük bir gelir beklentisine girilmemesiydi.
Doğru söz.
Uzun bir yol kat edilmesi gerekecek Kireçlik için.
Sahilde yapılması gerekenler bir yana, çok çok iyi bir tanıtımının da yapılması için günümüzün iletişim kanalları profesyonel bir anlayışla kullanılmalı.
Kireçlik, maden ocaklarının tarihi varlığı, şelaleleri, sahili, içinden buz gibi su akan mağarası, yeşili, mavisi güneşin batışı ile cennetin ta kendisi.
*
Kireçlik için harekete geçmesi ve tüm gücüyle konuyu yönlendirebilecek tek ve önemli güç, elbette belediye.
Belediye konuya sahip çıkar ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğine girerek, uluslararası fonları da kaynak olarak kullanmayı başarırsa, bu işin ciddiyeti çok daha öne çıkar.
Başarıya giden yol kısalır.
Böylelikle Kireçlik, Zonguldak’ın uluslararası alanda kamping ve karavan turizminde çok önemli bir misyon üstlenir.
Bölge kazanır.
Kireçlik de vahşi kapitalistlerin göz koyamayacakları bir konuma kavuşur.