Alchevsk (Ukrayna)

Bırındısı (İtalya)

Düren (Almanya)

Hydra (Yunanistan)

Jinhua (Çin)

Monfalcone (İtalyan)

Targovişte (Romanya)

Bu kentlerin adını, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin internet sitesinden aldım. Bu isimlerden bazıları için de ‘hangi ülkenin kenti?’ sorusunu bulmak için de,  arama motorlarına başvurdum.

Ve şu soruyu sordum kendi kendime:

“Belediye meclislerinin karşılıklı kabulleri ile gerçekleşen bu ‘kardeşlik’ bağı ile ne kazandık veya ne kazandırıyoruz? İletişimimiz ne?”

Önce şu kardeş belediyeler sözünün içini doldurmam gerektiğinin bilinci için “Ararım sorarım seni her yerde” şarkısını mırıldanarak arama motorlarına tıkladım.

 

KARDEŞ BELEDİYELER

“………Farklı ülke belediyelerinin birbirleri arasında yaptıkları işbirlikleri uluslararası işbirlikleri, aynı ülkedeki belediyelerin birbirleri ile yaptıkları işbirliklerine de yurt içi işbirlikleri olarak tasnif edilmektedir.

 

 

Uluslararası Belediye İşbirlikleri (Ortaklıklar): Seçecekleri alanlarda beraber çalışmalar yürütmek üzere değişik ülkelerden iki veya daha fazla sayıda belediye arasında yapılan uzun vadeli resmi bir anlaşmadır. Bir ortaklık belediyelerin yerel olarak uluslararası işbirliği amacıyla kullanabileceği bir araçtır. Diğer araçlar ise şöyle sıralanabilir:

• Araştırma ziyaretleri

• İletişim ağları

• Sınır ötesi işbirlikleri

• Projeler

 

Ortaklıkların Özellikleri: Ortaklıklar tek bir konuyla sınırlı olmayıp, çoklu amaçlar için kullanılabilen bir araçtır. Belli bir süreyle de sınırlı olmadıkları için orta/uzun vadeli çalışmaların gerçekleştirilmesine imkân vermektedir. İşbirliği yapan belediyelerin çalışanları kendi belediyelerinde aynı konuda çalışan kişiler oldukları için bir anlamda

meslektaşlar arası bir dayanışma sağlanabilmektedir. Belediyeler arasında başlatılacak böyle bir ortaklık giderek ilişkiler geliştikçe yerel toplumların bireyleri de dahil olmak üzere kentteki tüm paydaşları içerecek şekilde sonuçlar doğurabilecektir.

 

Ortaklığın Yararları: Belediyeler arasında kurulan ortaklıkların belli başlı yararları şöyle  sıralanabilir:

• Belediyelerin kurumsal olarak yapılarının güçlenmesi

• Bir insan kaynakları yönetimi aracı olarak kullanılabilmesi, çalışanların mesleki gelişimlerine katkı vermesi

• Avrupa bilincinin güçlendirilmesi.

• Avrupa Birliği fonlarına erişime imkân sağlaması.

• Ekonomik gelişmeye katkı sağlaması.

 

Ortaklık İçindeki Engeller: Belediyeler arasında kardeş şehir ilişkilerinin kurulması, yürütülmesi ve geliştirilmesinin önündeki sıklıkla karşılaşılan engeller şöyle sıralanabilir:

 

İç Sorunlar:

• Finansman ihtiyacı

• Siyasi destek eksikliği

• Kamu desteğinin eksikliği

• Belediye camiasının desteğinin olmaması

 

Dış Sorunlar:

• Kültürel farklar

• Dil problemi

• Amaçların uyuşmaması………… ” diye devam ediyor.

 

Kardeş belediyecilik ile ilgili ayrıntıları okudukça doğal olarak “böylesine güzel amaçları olan işbirliğini biz ne kadar gerçekleştirdik?” sorusu çöküyor beynime.

Sorumun yanıtı yok!

Ereğli’de bilgi paylaşımı sıfır çünkü.

Ama…

Yedi tane kardeş belediyesi  olan Ereğli, bu ilişkilerini iyi kullandığı takdirde çok farklı bir yerlere tırmanır diye düşünüyorum.

İçim ‘pırpır’ edip heyecanla dolarken, güzel örnekler aradım.

Araştırmalar diyor ki; öncelikle amacınızı belirleyip ortağınızı bulun. Ortaklık sözleşmesini  hazırlayıp resmi süreci tamamlayın. Uygulama programı ile birlikte kardeş belediye ile anlaşın. Uygulayın. Yapılan uygulamayı değerlendirip ilerisi için derler çıkarın.

Şöyle devam ediyor:

 

Amacın Belirlenmesi: Belediye olarak neden bir başka belediyeyle kardeş şehir olmak istediğinizi bilmek çok önemlidir. Bir ortaklık çok çeşitli amaçlarla kurulabilir. Siz kendinize ne için ortak arıyorsunuz? Buna net bir yanıt verebilmeniz önemlidir. Hatta o kadar önemlidir ki bugün kardeş şehir ilişkilerine yapılan eleştirilerin çok büyük çoğunluğu, mevcut şehir kardeşliklerinin ne amaçla kurulduğu belli olmadığından atıl ve kenara itilmiş olmalarıdır.

 

Son satıra takılıyorum:

“Bugün kardeş şehir ilişkilerine yapılan eleştirilerin çok büyük çoğunluğu, mevcut şehir kardeşliklerinin ne amaçla kurulduğu belli olmadığından atıl ve kenara itilmiş olmalarıdır.”

 

Bizim durumumuzu bilmiyorum, bilen var mıdır bunu da bilmiyorum.  Belediye yönetimi toplumun beklentisi doğrultusunda değişti ama  gerisi yok.

Bek-li-yo-ruz.

Bakalım bizim kardeşler ile ilişkilerimiz nasıl?

Kardeşlik denen kavramın içi ne kadar doldurulmuş.

Kardeşliğin erdeminin onuruna sahip ise kolunu ver, yüreğini ver, güçlendir kardeşliğini.

Yoksa, kardeş kardeşe selam vermiyor ise ne yapacaksın böyle kardeşi.

Fuzilidir!

Sil at ve gitsin.

 

Kaynakça: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator/Belgelerim/Downloads/kardes-sehirler.pdf