10 Kasım 193∞ de sonsuzluğa giden T.C. Kurucusu ATATÜRK’ü anlayamadığımız gibi bir yere de oturtamadık.

Asırlardır kendi aklımızı kullanmayıp bir kişiyi seçip onun peşinden gittik. Bunun sonucunda kurulan Türk Devletleri yıkıldı. Kullanmadığımız aklımız yönetimin yabancıların eline geçmesine neden olmuştur.

Çinli, Farisi, Arap, Polonyalı, Sırp, İtalyan, İngiliz, Musevi vs nice devşirme insanlar tarihimizde yer almıştır. Bu olay en fazla Osmanlı Döneminde görülmüştür. Bu insanların bir kısmı da laiki ile hizmet etmişlerdir.

Atatürk buna son vermiş ama günümüzde mecliste yabancı pasaportlu insanlar olduğu bilinmektedir. Tarih tekerrür ediyor gözükse de tekerrür eden Siyaset/Politika/aç gözlü insanların davranış hareketleri olduğu ortadadır.

Atatürk cehaletin nelere mal olduğunu görmüş bunun için Eğitime, Öğretmene önem vermiş ve Ulusunun Kültür seviyesini yükseltmeyi hedef almıştır.

Medeniyetin gereği Bilim, Sanat, Felsefe, Tarih ve bütün alanlarda araştırma geliştirmeyi başlatıp medeni dünyada T.C.nin kabulünü sağlamıştır.

Okullaşma ve teknik eğitime önem verip HARF devrimini yapmıştır.

Türk insanının düşünmesini yanlış yönlendirilmekten uzak durmasını sağlamaya çalışmış bunu da eğiterek yapmayı hedeflemiş, böylece Dünya Vatandaşlığına giden yolu açmak istemiştir.

Bugün ülkeyi 101 yıl önce çıkmaya başladığı Ortadoğu bataklığına sokmakta yada girilmesinde sakınca görmüyoruz. Yakında bu ülkede yabancı, göçmen olup ANAMIZI da alıp gitme ihtimali olduğunu fark edemiyoruz.

Askeri zaferlerin ekonomik zaferle tamamlanması gerektiğini işaret etmiştir.

ATATÜRK, İNÖNÜ Para ve Maliye Politikalarından kaçınmış, borçtan uzak durup 1929 bunalımından kazançlı çıkmayı başarmıştır.

Bugün onun karma ekonomi politikası Ekonomistlerce önerilmektedir. Halkın durumu para maliye politikalarından her gün medyada üzücü şekilde izlenmektedir.

Ulus olmayı sınıfsız eşit refah içinde sürekli gelişen bir Türk toplumu ve barışçıl bir Dünya düşlemiştir.

Dili sadeleştirmiş, dayatılan tarih anlayışından yeni tarih anlayışına, araştırmalarına hız vermiştir. Bunun yanında Sanata ve Sanatçıya değer önem vermiş gelişme için her türlü tedbir, yardım yapmıştır.

Tarihin özgür ve demokrat bireyler yetiştireceğini bildiği için Türk Tarih Kurumunu kurmuştur.

Bu ise dinci  muhafazakarların istemediği bir durumdur. Bugün tarih anlayışımız yarım yamalak Arap tarihinden öteye gitmemektedir.

Laikliği getirmiştir. Din ve Devlet işlerini ayırmıştır. Tarihte ve bütün dinlerde din adamlarının düşünen, soruşturan akıllı, zeki, çare arayıp üreten insanlara tahammül etmediğini görmüştür. Çünkü egemenlikleri sarsılır, düzenleri yıkılır.

Laikliği temel alarak bu yolla Ulusunu sahtekar, ahlaksız, çıkarcı, Dini kullanan politikacı ve radikal dincilerden korumayı amaçlamıştır. Günümüzde Dindarlar ve din adamları Hristiyan ülkelerde villa, ev alıp iş yerlerini taşıdıkları meydandadır.

Toplumun huzuru gelecekteki refahı, güveni, mutluluğu sağlaması için Bilim, Sanat, Ekonomi, Tarım v.b. her alanda üretmesi gerektiğini ve bunun için çabalamalarını hedeflemiştir.

ATATÜRK’ÜN VASİYETİ

1-    Türk milletini yaşatacaksın

2-   Milli Egemenliği gözeteceksin

3-   Tam bağımsızlığın bekçisi olacaksın

4-   Ulusunla kaynaşacaksın

5-   Türkiye Cumhuriyetini koruyup savunacaksın

6-   Devletçiliği savunacaksın

7-   Devrimci olacaksın

8-   Laik olacaksın

9-   Bilimi ve Aklı kılavuz edineceksin

10- Ahlaklı olacaksın

Atatürk’ün düşlediği; özgür, bilimi hedeflemiş, eğitilmiş, teknolojiyi kullanan demokratik ve uygar bir ulustur…

Atatürkçü olmak veya onun askeri olmak onun başlattığı devrimleri kaldıkları yerden daha ileriye taşımakla olur.

Acaba anladık ve yapabiliyor muyuz?!..

Turgut SIDAL