Karşılık (angajman) kuralları barışta, savaş hali olmayan durumlarda geçerli değildir. Size yetmiş sene öncesinden bizim angajman olayına uyarlanabilecek gerçek bir olayı hatırlatayım dedim. Kaldı ki aşağıdaki gerçek olay savaşta bile angajman değil insan olmanın erdemini göstermektedir. Bazı kurallar yazılı değildir, İNSANLIK gibi..
Çharlie Brown Kimbolton İngiltere’nin 379. Bombardıman bölüğünden bir B17 pilotudur. “Ye Old Pub” adında B17’siyle Alman uçaksavarları ve avcı uçaklarınca vurulmuştur. Motorun biri ölmüş, kuyruk, kanatlar ve burun da delik deşik, pusulası harap olmuştur.
Pilot, İngiltere’ye dönmek yerine düşman hatlarının içine doğru uçmaktadır. Bir düşman havaalanından geçerken Franz Steiger adında Alman pilot havalanıp uçağı düşürme emri alır. Franz B17’ye yaklaştığında gözlerine inanamamıştır. Hayatında bu denli perişan uçak görmemiştir. Kuyruk ve arka bölme ağır hasarlı, arka makineli tüfekçi yaralı, üst makineli tüfekçi ölmüş ve uçağın gövdesi üzerinde sarkıyordur.
Uçağın burnu gitmiş ve delik deşiktir. Alman pilot, B17’ye yaklaşıp Charlie Brown’a bakmış, ürkmüş, uçağını havada tutmaya çalışan çaresizlik içindeki pilotu görmüştür.
Nereye gittiğini bilmediğini anladığı B17 pilotuna eliyle 180 derece dön işareti yapmıştır sonra da ona Kuzey Denizi üzerinden İngiltere’ye doğru eşlik edip pilotu selamlayarak Avrupa’ya üssüne dönmüştür.
Komutanına, uçağın denize düştüğünü söylemiş, gerçeği herkesten saklamıştır.
Charlie Brown ve B17 mürettebatından geri kalanlar da bu olayı anlatmışlar ve konuşmama emri almışlardır.
40 sene sonra Charlie Brown Alman pilotu bulmuştur. Franz bu olaydan savaş sonrası mülakatlarda bile bahsetmemiştir.
Franz Steigere ve 379 bombardıman bölüğünün ABD’de bir araya geldiği toplantıda uçağı neden düşürmediği sorulduğunda “o kahraman askerleri vurmak içimden gelmedi” demiştir. “Saatlerce yan yana uçtuk, umutsuzca üslerine dönmek için mücadele ediyorlardı. Onları vurmam paraşütle düşmekte olan birine ateş etmek gibi olacaktı”.
Bu olay savaşçıların kahraman oldukları döneme aittir. Üniformalarını gururla taşımışlar, kadın ve çocukların arkasına saklanmamışlar, masum topluluklara bomba koymamış, ateş etmemişlerdir.
Ege’de tacizler olurken, Yunan uçağının İzmir havaalanına tekerleklerini değdirirken Yunan Mirajı Türk F16’sını düşürürken angajman kuralları yok muydu?.. Yada Yunan Sahil Güvenlik botlarının karasularımızı ihlal ederken veya Aydın Valisi SİT alanı adaya gideceği vakit oraya Yunanlılar çıktı, bayrak dikti derken angajman kuralları ne oldu?!!?..
Ateş emri verene angajmanın geçerli olmadığı, sadece taciz ile uzaklaştırılabileceği anlatılmalıydı. 10 bin metreden 900 km hızla giden bir uçakla sınırın nasıl görülebileceği ve ihlal edilip edilmediğinin nasıl anlaşılabileceği de açıklanmalıydı.
Savaş içinde olmadığımız, yanlışlıkla ihlal edilmiş olabileceği düşünülerek insiyatif kullanılabilirdi.
Fazla söze gerek yok!.. Arif olan anlar!.. SAVAŞA HAYIR!..