Yıl sonu yaklaşırken ekonomi ve iş dünyası yeni yılın bilançolarını yaparken, Avrupada etkisini sürdüren küresel krize karşı da yeni stratejilerini belirliyor, devlete ödeyeceği vergiler ile çalışanların ücretleri konusunda çalışmalarla ilgili yöntemleri geliştiriyor.
Zonguldak, TTKnın küçülmesi, bazı kömür alanlarını özel sektöre devretmesi, Karadeniz Ereğlide ise Erdemirin özelleşterilmesi ve tersanelerin de küresel kriz nedeniyle kapanması yüzünden ekonomik çöküş yaşıyor. Son yıllarda ekonominin lokomotifi inşaat sektörü de canlılığını iyice kaybetmek üzere.
Krize rağmen kurumsallaşmış, dürüst, namuslu iş dünyası vergisini ödemek için canla başla çalışıyor. Piyasadaki denetimsizlik ve yeni yatırımların ve desteklerin de olmaması nedeniyle merdiven altı üretim artıyor. Vergi kaçağı da katmerleşiyor. Bunun acısını da vatandaş hem cebinden hem de sağlığından ödüyor.
Özellikle vatandaşın temel gıdası olan yaş meyve sebze sektöründe vergi kaybı oldukça fazla. Geçmiş yıllarda şehir ve ilçe girişlerinde maliye denetim ekipleri beklerdi. Kamyonlar durdurulur, taşıdığı yükle ilgili fatura kontrolü yapılırdı. Artık bunları göremiyoruz. Yaş meyve sebze sektöründe naylon fatura kullanımının da oldukça yaygın olduğu iddia ediliyor.
Her ne kadar Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri, (Zonguldak, ülke bütçesine önemli katkı yapan iller arasında yer alıyor. Kendi kendine yeten ve fazla vergi veren iller arasında. Denetimler yapılıyor) deseler bile
Özel sağlık sektöründe ise farklı bir durum yok. Vatandaşlardan alınan fazla katkı payları, gerekse özel sağlık sektörü çalışanların ücretleri konusunda çifte bodro uygulamaları iddiaları var.
Emekli hekim için Sosyal Güvenlik Destek primi ödeniyor mu? Mutlaka ödeniyordur. Merak ettiğimden soruyorum.
Öte yandan özel hastane ve sağlık kurumlarının hastalardan katkı paylarını fazladan aldığı yönünde şikayetler var.
Katkı payı ödemeleri konusunda vatandaş, sigortalı mutlaka aydınlatılmalı. Bu konuda vatandaşın anlayabileceği şekilde, arı bir anlatımla broşürler bastırılmalı, dağıtılmalı. Vatandaş sadece kendisinden istenilen parayı ödüyor.
SGK, vatandaşları özel sağlık kurumlarının önüne atmamalı. Özel sağlık kurumları hem mali hem de SGK açısından sürekli denetlenmeli.
Bu sektörde hem Maliye, hem de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim gelirleri açısından kayıplar oluşuyor.
Vergi Dairesi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sağlık hizmetleri sektörü ile yaş meyve sebze ticareti sektöründe 2010 ve 2011 yılında denetim yaptı mı? Eğer denetim yapıldı ise sonuçlarını kamuoyu ile paylaşır mı? Kamu adına bekliyorum.