Üşenmedim; kelimenin mecazi değil gerçek anlamını "Google amca"dan araştırdım.
"Pişmiş aşa su katılır mı?" diye sordum.
Genelde cevaplar ortak.
"Katılmaz" diyor cevap verenlerin büyük bir çoğunluğu.
"Tadı bozulur", "lezzeti bozulur" diyorlar.
Son günlerde Alaplı'nın yerel siyasetinde enteresan gelişmeler yaşanıyor.
AK Parti ile MHP il başkanlıklarının Zonguldak üzerinde bir mutabakata vardıkları, mutabakat gereği Alaplı'da belediye seçimlerine MHP çatısı altında girileceği iddiaları özellikle AK Parti cephesinde "şok" etkisi yarattı.
Gerçi böyle bir senaryo, üç dört aydır konuşuluyordu ancak kimse ihtimal vermiyordu.
Ancak, iddianın da ötesinde ciddiye alınabilecek gelişmeler olduğu anlaşılınca, özellikle AK Parti cephesinde hareketli günler yaşandı.
AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Altan Güngör, bu şekilde bir ittifakın söz konusu olmadığını açıklasa da, iki partinin il başkanlığının bu senaryonun olabilirliğini en azından değerlendirdikleri ortaya çıktı.
Bunun ötesinde, gerçekten iddia edildiği gibi bir anlaşma olmuş mudur?
Siyâset kulislerinden edindiğimiz bazı bilgiler var ama teyitli olmadığı için kesin bir hüküm yürütemiyoruz.
AK Parti ile MHP'nin ittifak yaparak, MHP çatısı altında Alaplı'da belediye başkanlığı seçimlerine girmesi üzerine kurulan senaryo hayata geçirilir mi?
Siyasette herşey olabilir ancak uzun yıllar yerel siyaseti yakından takip etmiş ve yerel siyasetin yapısını yakından bilen biri olarak, tarafsız bir gözle Alaplı penceresinden meseleye baktığımda, böyle bir ittifak senaryosuna ihtimal vermediğim gibi "Eşyanın tabiatına da aykırı" görüyorum.
Tabii, madalyonun bir diğer yüzü de var.
Biz, haliyle konuya Alaplı ölçeğinden yaklaşıyoruz.
Meseleye, Ankara ve Zonguldak merkez penceresinden bakanlar, söz konusu ittifakla il belediye başkanlığının kazanılmasının, Alaplı'da kaybetmeyi göze almaya değer olduğunu düşüneceklerdir.
Çünkü, siyasi partiler için yerel seçimlerdeki başarının ölçüsü, kazanılan il belediye başkanlıklarının sayısıdır.
Biz, Alaplı penceresinden baktığımızda, özellikle AK Parti açısından bunun akılcı bir ittifak olmadığını düşünsek de, İl ve genel merkezler için akılcı görülebilir.
Ancak, doğruluğu yanlışlığı bir yana, bence, böyle bir ittifakın düşünülmesi ve hayata geçirilmesi için çok geç kalınmıştır.
Böyle bir ittifak, AK Parti'yi hedefine ulaştırmış olsa da, partinin Alaplı teşkilatında sarılması uzun zaman alacak yaralar açma riski oluşturacaktır.
Böyle bir ittifak olması durumunda, azimli ve kararlı yeni bir ilçe başkanı ve yeni bir ekiple, görkemli aday adaylığı başvurularıyla hedefe kitlenen AK Parti İlçe yöneticilerinin ve teşkilatının, partililerin motivasyonunun düşmesi, siyasete küsmesi, partilerine olan aidiyet duygularının körelmesi kaçınılmazdır.
Olası bir başarısızlıkta, kendilerini toparlamaları da zor olacaktır.
AK Parti üst düzey yöneticileri, böyle bir ittifak için ihtimali yüksek bu riskleri de göz önünde bulundurmalıdır.
Tabi, yaşanacak sıkıntılar bununla da sınırlı olmayacaktır.
Bir ilçe başkanı, belediye başkanı adayı olabilmek için görevinden istifa etmiştir.
Daha yeni seçimden çıkmış, görev süresinin bitmesine daha üç yıl olan TSO Başkanı da yine belediye başkan adaylığı için koltuğunu bırakmıştır.
Dolayısıyla, bu iki kardeşimiz hak etmedikleri bir bedeli ödeme durumuyla karşı karşıya kalacaklardır.
Diğer tüm etmenler bir yana, hak ihlalleri ortaya çıkacaktır.
Sözün özü; bu saatten yapılacak bir ittifak, özellikle Alaplı'daki AK Parti'liler açısından, soğuk su katılan pişmiş aşın tadı kadar bile olmayacaktır.