Dünyada 12–18 Mayıs tarihleri arası Dünya Hemşirelik Haftası olarak kutlanır. Bu tarihler arasında hemşirelik mesleğinin geçmişi, geleceği sorunları ve gelişmeleri tartışılır. Modern hemşirelik mesleğinin kurucusu Flörence Nightingale İtalya’nın Floransa şehrinde 12 Mayıs tarihinde doğması sebebi ile bu gün kutlamalar yapılmaktadır. Aristokrat aileden gelen bu fedakar insan o dönemde çok iyi eğitim görmüş, hemşireliğin bir meslek olduğunu, tecrübe ve örgün eğitimle öğrenebileceğini vurgulamıştır.

Ülkemizde hemşirelik 1911 yılında “gönüllü hasta bakımı” kursu ile başlamış bu gün artık hemşirelik, yüksek lisans, doktora eğitimleri alan bir meslek haline gelmiştir. Ülkemizde 1972 yılından bu yana Profesörlük unvanı olan hemşireler yetişmektedirAyrıca1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Hemşirelik Yüksek Okulu açılmış olup mezunlarına askeri unvanlar verilmektedir.

Hemşirenin temel ilgi alanı insandır. Hemşirelik insan sevgisi ile dolu, şefkat, sabır, özveri isteyen, kutsal, ve onurlu profesyonel bir meslektir.  Hemşirelik, yalnız bireye değil, aynı zamanda toplum sağlığını geliştirme, koruma, ve iyileştirme işlevini yerine getiren  eğitici denetici, yönetici ne araştırmacı  rolleri alması gereken bir meslek grubudur.  Hayatın her döneminde bu mesleğe ihtiyaç duyulmuştur. Bu meslekte  din, dil, ırk ayırımı gözetmeden her insana aynı sevgi ve şefkatle, sabırla, hünerli el becerisi ile ve kıvrak zekası ile hasta bakımı yapmak mecburiyeti vardır. Hemşire deontoloji eğitimi almış, kendini denetleyebilme kabiliyeti olan, geliştiren, ve en önemlisi empati kurabilen psikolojik ve sosyal yönden güçlü olmalıdır. Bu gün hemşirelik, hasta için tüm sağlık ekip üyeleri ile birlikte çalışan ekip içinde kendine ait özel görevleri olan özel eğitim gerektiren profesyonel  bir meslektir. Hemşirelik doktorun yardımcısı değil, sağlık ekibinde aynı amaçla görev yapan bir bireydir. Yeniliklere açık olmayan, etik kurallarına uymayan, kendini geliştirmeyen, en önemlisi mesleğini sevmeyen, severek yapmayan kişi hasta bakımı yapamaz. Bu mesleğin eğitim, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan sürekli desteklenmesi gerekmektedir.

Hemşireliğin toplum tarafından kabul görmesinde verilen eğitimin kalitesi çok önemlidir. 

-Gelişmelere ve yeniliklere kolaylıkla uyum sağlayabilen yaratıcı düşünceler üretebilen, esnek davranabilen kişiliğini geliştirebilen, profesyonel becerilerini kazanabilen öğrenciler yetiştirilmelidir. Bilgileri sorgulamadan kabullenen bireyler yerine; neyi, niçin ve nasıl öğrenmesi gerekliliğini bilen, öğrendiği bilgileri kullanan, geliştiren, yeni bilgiler üreten öğrencilere ihtiyacımız vardır. Bunun için de yaş sınırı önemlidir.

-Eğitimde süratle Lisans düzeyi ve branşlaşmaya gidilmelidir.

-Hemşirelik eğitiminde deneyim kazandıracak uygulama alanlarının hastanelerde yapılması, rehber öğretmenlerinin bire bir öğrencilerle birlikte hasta başında  okulda gördükleri teorik bilgilerin beceriye dönüştürülmesini sağlamaları gerekmektedir.

- Hemşirelik mesleğine erkeklerin de alınması, dikkatleri cinsiyetten uzaklaştırarak, mesleğin bilimsel ve sanatsal yönden olumlu ve  hızla gelişmesine katkıda bulunacaktır. Erkekte kadından farklı olarak fiziksel gücün hasta bakımında, bazı alanlarda daha etkin kullanılmasına yararı olacaktır.

Hala günümüzde hemşirelik mesleğinin bir çok sorunları var. Bunları tek tek  dile getirmek  konu başlıkları ile ayrıca ele almak gerekmektedir. Ancak birkaçını şimdilik sıralamak gerekirse;

- Hemşirelik yasasını profesör unvanı almış eğitimde uzun yıllarını vermiş, deneyimli kariyer sahibi hemşireler tarafından düzenlenip meclisten geçirerek süratle hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında uygulanması gerekmektedir. Bu kapsamda her hastanede Hemşirelik Müdürlüklerinin kurulması kaçınılmazdır.

- Bir kurumdan diğer kuruma geçiş sırasında uzmanlığı olan ya da çeşitli konularda sertifika almış, branşlaşmış olan hemşirelerin o alanlarda çalışmalarının sağlanması verim açısından, psikolojik açıdan çok önemlidir. (Eğitim hemşiresi, ameliyathane hemşiresi, vs)

 Şimdilik sözlerimi bu mesleğin duayeni olduğunu her  defasında söylediğim mükemmel insan Florans Nightingale’nin  o dönemde söylediği bir sözle son vermek istiyorum.’Hemşirelik ilerleyen bir sanattır. Durmak geriye gitmek demektir’ Bu cümleden hareketle, mesleğin çok daha iyi düzeylere çıkacağını ümit ederek, gençlerimizden biraz daha bu yönde çaba sarf etmelerini istiyor ve tüm hemşire arkadaşların  günlerini kutluyor, başarılarının devamlarını diliyorum.