Türkiye İstatistik Kurumu 2011 nüfus sayımına göre Alaplı nüfusu 45 bin 336 olmuş. Ne var bunda demeyin, 2010 nüfus sayımına göre Alaplı nüfusu 46.188 idi.
1 yılda İlçenin nüfusundan 852 kişi azalmış, Alaplı’da 2008 yılından sonra her yıl nüfusunda hızlı bir şekilde azalma yaşanıyor. Tabi bunun en büyük etkenlerinden başlıcası işsizlik, Tersanelerin kapanması en çok Alaplı’yı etkilemiş görünüyor.
2008 yılında tersanelerde başlanan işçi çıkarmalarını ondan sonraki yıllarda tersanelerin kapanması izledi. İşsiz kalan yüzlerce genç ekmek parası için yurt içi ve yurt dışına gitmek zorunda kalırken, 4 yıldır yaşanan tüm olumsuz etkenler İlçenin nüfusunda düşüşe neden oldu. Bu düşüşün bundan sonraki yıllarda da devam edeceğini düşünüyorum. Ta ki Alaplı’nın üzerine sihirli bir değnek değene kadar.
Bu sihirli değnek Alaplı’nın üzerine ne zaman değer diye merak ediyor sanınız?
Bundan sonraki 10 yıl için bu görünmüyor.
Ben falcı değilim!
Bunu bilmek için falcı olmaya da gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez misali İlçeye yatırım anlamında son 10 yıldır hiç bir şey yapılmadı. Verilen sözler de yerine getirilmedi.
Bundan sonra İlçeye yatırımlar gelir mi. Onu da büyüklerimize sormak lazım!

GÜMELİ KÖY MÜ OLUYOR?
Alaplı’nın tek beldesi olan Gümelinin 2008 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 2 bin 176 olurken, 2011 nüfus sayımına göre Gümelinin nüfusu Bin 984 düşmüş, hatırlanacağı gibi nüfusu 2 Bin’in altında olan Belediyeler kapatılarak köy statüsüne kavuşturuluyor.
Önümüzdeki 2014 deki yerel seçimler öncesi Gümeli Belediyesinin de nüfusun 2 bin den az olmasından dolayı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu söyleniyor. Böyle bir şey olursa bunun sorumlusu kim olur diye sorarsanız.. Tabi ki siyasetçiler… Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam’ın Beldenin nüfusunu 2 bin civarında tutmak için ne kadar çok çaba harcadığını biliyoruz. Ancak burada en büyük görev iktidar partisi yöneticilerine düşüyor. Gümeli köy olursa bunu altında herkes kalır.