İnsanoğlu Tunçu eritmek için kömürü kullanmıştır. M.Ö. Bin yıl önce Çinlilerin kullandığı söylensede, Altay dağlarında maden ocaklarının ve izabe fırınlarının kalıntılarının bulunması Türklerin daha evvel kullandıkları tezini ortaya çıkarır.
Avrupada Endüstri devriminin başlaması, buharlı makinaların kullanılması kömürün değerini 18 y.y. öne çıkarır. Ereğlide kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 Uzun Mehmet ile başlar.
Ereğli Boluya, Bolu Kastamonuya bağlıdır. Kömürün bulunuşunu anlatan Bolu valnamesi tarihi 1822 olarak belgelenmektedir.
1848 Yılına kadar çalışma yapılmaz. Padişah Abdülmecit zamanında kömürün işletilmesi 1848-1865 yılları arasında yıllığı 30 bin kuruşa hazineyi havve idaresi olarak Galata sarraflarına kiraya verilir. Kömürün öneminin artması ile 1965 yılında Bahriye İdaresine devredilir.
Havza Dilaver Paşa Nizamnamesi ile yönetilir.
Bunu fırsat bilen Fransızlar 1896 Yılında Pariste kurdukları Ereğli Şirketi Osmaniyesi Şirketi ile Zonguldaka liman ve demir yolu yapma şartıyla havzayı işletme yetkisi alırlar.
Havzaya 10 maden mühendisi 100 tekniker getirilir.
55 Bin ton yıllık üretim.
612.000 tona yükseltilir.
Zonguldak ilk yerleşime başlar. Havzada ilk açılan ocaklar Armutçuk, Çamlı, Gelik, Dilaverdir. Kozlu üretime başlar. Havzaya ilk lavvarlar yapılır. Gelik lavvarı, Zonguldak lavvarı, Kandilli lavvarı (17. Payton dibi) faaliyete geçer.
Zonguldak Fransız kültürü ile tanışır. Kandilli Kültürünün başlangıcıdır. Havza Fransız Kültürünün başlangıcıdır.
Hava Fransız Kültürünün etkisinde kalır.
Kandillide faaliyet gösteren Çamlı ocakları ağırlığı Kandilliye kaydırılır. Tarihin meşhur varageli kurulur, malzeme ve işçi nakli için kuran İtalyan Firmasıdır.
Kömür kurulan iskelelerden mağnalarla gemilere nakledilir.
10 Eylül 1921 Yılında Atatürkün talimatları ile 151 sayılı yasa ile Ereğli Havza-i Fahmiyedeki maden amelesinin hukukuna mutalık kanun çıkarılır, Amelebirliği kurulur.
8 Mayıs 1921de 114 sayılı yasa ile Zonguldak Ereğli Havza-i Fahmiye yasası ile 100 maddelik işçilerin çalışma hayatı düzenlenir.
17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresine katılan Zonguldaklı 6 üyenin
4 tanesi madenci
1 tanesi tüccar
1 tanesi makinisttir.
Yıl 1937, Fransızların sahip oldukları maden ocakları, demiryolları, liman Etibaka devredilir.
Havzanın maden mühendislerine ihtiyacı vardır.
Atatürkün talimatları ile çıkarılan Zeki çocuklar yasası ile yurt dışına maden, makine, elektrik, tıp bölümlerine öğrenciler gönderilir.
Yetişen bu öğrenciler Zonguldaka müdür kademelerinde dönerler 1950 yıllarında göreve başlarlar. 1951-1952 yıllarında Kandilli başı mahallesi kurulur. Aşağı Kandillide müdür binası yukarı taşınır.
1953 Havzanın ilk özel ilkokulu açılır.
Rat firmasına rat evlerinin ihalesi verilir. 1957 Yılında da inşaatlar biter.
Avrupadan gelen Müessese Müdürümüz Gürbüz Fındıklıgil (Eşi Alman ve mimardır) Fransız Kültürüne Alman Kültürünü ilave eder.
İlk Cumhuriyet baloları başlar. Unesconun desteği ile sinemada alt yazılı filmler oynar. Gaye insanların yabancı dillerinin geliştirilmesidir.
A.K.İ. olarak özerk olan Armutçuk 1957 Yılında kurulan T.K.İ.nin bir parçası olur.
Zonguldakta kurulan Ereğli Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne Bölge Müdürlüğü olarak bağlanır.
Armutçuk Özel Orta okulu faaliyete başlar.
Ereğlide iki bando vardır. Bahriyenin deniz bandosu, Armutçuk Özel Orta Okulunun bandosu hayranlık yaratır.
Yıl 1964, yer Yayla Sineması.
Yönetim müzik öğretmeni Necdet Sezer, başrolde Güzin Kök, müzikal olarak Lüküs Hayat sahnelenir.
Yıl 1965, yer Yayla Sineması.
Başrolde Aliyar Taşdemir, Bir delinin hatıra defteri sahnelenir.
Pırıl pırıl evleri, kültürlü saygılı insanları, gül bahçeleri, filbahriyeler, ortancalar,
İşte bizim tarihimiz
İşte bizim kültürümüz
İşte bizim Kandillimiz.