Hafta sonu Eski Kandillililer ile birlikteydik.Hatta derneğimizin kongresi vardı.Eskiyi hatta benden de çok eskiyi konuştuk.

Ben Çağdaş Kandilli'nin neredeyse son kuşağıyım…Şanslıyım.Çünkü o çağdaşlığı o kültürü alabildim.Gerçek ,samimi komşuluk dostluk ilişkileri,dünyaya ileri görüşlü bakışlar,görgü,güven hepsi vardı.

SSK hastanemiz vardı.Hatırlıyorum küçük çaplı ameliyatlar yapılıyordu.Zaman geçtikçe dispanser oldu daha sonraları sağlık ocağı…

Sinemamız vardı mesela.Her hafta yeni bir film gelir ve ailelerimizle ya da onlar olmadan küçük yaşımızda kendi kendimize sinemaya giderdik.Hem çocuklar hem de yetişkinler için belli aralıklarda tiyatrolar gelirdi.

Güvendeydik…

Biz bizeydik…

Komşuya geçerken anahtar kapının üzerinde bırakılırdı.

Her sene tepedeki yolun orta refüjü ve kenarları hercailer ve ortancalarla süslenirdi.Ağaçlar belli aralıklarda budanırdı.

Herkes bahçesine sebze diker meyve ağaçlarını aşılar ve bakımını yapardı.

Malum ocaklarda kullanılan katırlar için büyük bir ahır vardı.Bahçeler için herkese gübre gönderirlirdi bu katırlarla.Organikti tamamen.Bu hizmeti de o zaman ki adıyla EKİ verirdi.Herkesin kümesi vardı ….Müdürü mühendisi memuru herkes tavuk beslerdi…

Kuruluşu 1800 lü yıllara dayanan 1940 lı yıllarda Fransız ve İtalyan ortaklığı ile geliştirilen ve lojmanlar,sinemalar,kilise ve hastaneler yapılan Kandilli bugün virane…İçler acısı halde.

Kurum ocakları işletmek için öncelikle çalışanların refahını tasarlamış.Lojman yapmış.Sinema yapmış.Lokal yapmış.Kültür evi yapmış.Kütüphane yapmış.Ekonoma yani gıda ve belirli ihtiyaçların karşılanabileceği satış yeri yapmış ve hepsini kurum işletmiş.

Sosyal devlet anlaıyışı çerçevesinde çalışanlarının refahı için gerekli olabilecek her türlü sosyal donanımı inşaa etmiş.Kandilli'nin simgesi olan aşağı Kandilli'deki misafirhaneden sadece kalıntılar var.Yağmalanmış.O güzelim TAK yok.Bayramlarda tören alanına anlam katan TAK belli sürelerle onarılır yıpranan kalaslar değiştirilirdi.Zaman geçtikçe bakımı yapılmadı.

Kandilli sosyal devlet anlayışının en önemli noktasıdır.Ve hergün gelişmekte olduğu vurgulanan ülkemizin nasılda sadece büyük şehirlerde gelişip taşralarda hergeçen gün gerilediğine önemli bir örnektir.Kandilli kömürün merkezi ve kömürün ilk bulunan bölge olması ,eski  yaşayış biçimi ve değerleri açısından korunması ve hatta koruma altına alınması gereken bir beldedir.Zaman geçtikçe değerlerine sahip çıkılmamaış yada çıkılamamış yağmalanmış yıkılmış duman edilmiş bir yer haline gelmiş Kandilli.Ama Kandilli lojmanlarının her birinde tarih vardır,ülkeye ışık tutacak değerler vardır…

Kandilli'li olmak o eski Kandilli'yi yaşamış olmak bir ayrıcalıktır.Ama en azından kalan ne varsa bundan sonrasına sahip çıkmak bizlerin ülkemize bir borcudur….