Bir eğitim-öğretim yılını daha İlçemizde özellikle de “duyarlı” öğretmenlerimizin girişim ve destekleriyle tamamladık.
TEMA Vakfı’nda gönüllü olarak çalışmaya başladığımdan bu yana yani 2006 yılından bu yana, ağırlıklı olarak eğitim ve ağaçlandırma yaptığımız malumunuz.. Bu sürede şunu gördüm ki “öğretmen” eğitimde öğretim görevinden çok daha fazlasını yapmalı ve birçoğu da yapıyor.
Niye öğretimden daha fazla; öğretim birisi anlatmasa da kitaplardan gayet rahatlıkla gerçekleştirilebilecek bir eylem ki “açık öğretim” okulları bunun uzun yıllardır somut göstergesi.. Kimbilir kaç kişi bu şekilde okudu, mezun oldu, görevlerini yapıyorlar..
Eğitim; kesinlikle “profesyonellik” ve bir o kadar da kesinlikle “gönüllülük” gerektiriyor. Bizler zaten dönem başında Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün değerli onay ve desteklerini yazılı ve sözel olarak alıp okullara böyle gidiyoruz. Ancak özellikle son iki yıldır okullara bizim talebimizle değil, onların duyarlı öğretmenleri aracılığıyla çağrıları üzerine gitmeye başladık. Ve bu dönem de geçen dönemlerde olduğu gibi yine her okulun her sınıfına gitmeye yetişemedik. Bu, çok ama çok yorucu bir tempo ama daha fazlası, biz gönüllülerin tek güç kaynağı olan “manevi tatmin”i her şeyin üzerinde olan bir durum.
Bu yıl; Atatürk Anadolu Lisesi, Atatürk İlk-Ortaokulu, Turgut Reis Ortaokulu, Erdemir İlköğretim, İhsan Yılmaz İlköğretim Okulu, TED Koleji İlköğretim, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ATT (Acil Tıp Teknisyenliği) Bölümü, Dikmen İlköğretim Okulu, Gülüç Vesile Dikmen Ortaokulu, Mehmet Akif Okulu Kadri Yılmaz Lisesi, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Ereğli Eğitim Fakültesi (Türkçe-Sosyal-Zihinsel Engelliler-Ana Sınıfı Öğretmenlikleri), Kepez İlköğretim, Kepez Ortaokulu, İzmirlioğlu İlköğretim, Nurdan-A.Orhan Oğuz İlköğretim, Kurtlar Köyü, Yazıcılar Köyü, Soğanlıyörük Köyü, Okullarında, “Erozyon” ve “Küresel Isınma” sunumlarının yanı sıra ana sınıflarda “gözlem kutuları-eğitim program kitapları” gibi materyalleri dağıttık.
Üyelik kampanyamıza bu okulların hemen hepsi katılarak tüm sınıf üye olunca “Yeşil Yaprak” uygulaması gerçekleştirdik.
Ağaçlandırma çalışmalarımızı ise, Orman İşletme Müdürlüğü ile Zonguldak Yolunda (25. Km.) Bayat köyü yakınlarında 200 fidan (bütün ağaçlandırmalarımızda değişik türler ektik. Karaçam, Meşe Palamudu, Fıstık Çamı, Akasya, Ihlamur gibi) ile, Çevre Şenliğinde Belediye ile 500 fidan (Eğitim Fakültesi arkasındaki bölgede), Kdz.Bölge Komutanlığı ile 500 fidanı (Devlet Hastanesi arka dağlık alanda) toprakla buluşturduk.
Bunların yanı sıra yukarıda sıraladığımız hemen her okulda bahçe ağaçlandırması ve düzenlemesini Orman İşletmesi fidan ve çiçek desteğiyle gerçekleştirdik.
Aslında özetle, bir anlamda yıl boyunca İlçe Kütüphanemizin yanında biz de “Çevre Kütüphanesi” görevini yaptık.. Büromuza gelen herkesi ağaçlandırma yada eğitim çalışmalarımıza çağırdık, çağırıyoruz, katıldılar ve bu da farklı etkinlik olmakta..
Ve yaz.. Boş duracağımızı mı sanıyorsunuz.. Sanmayın duyarlı dostlar.. Yazın da değerli ve duyarlı Muhtarlarımız aracılığı ile köylerde mahalle eğitimlerinde olmayı planladık.. Çevre sağlığı, deterjan-kimyasal bilgilendirmeleri, çöp, katı atık gibi konularda seminerlerimiz, panellerimiz olacak..
Çalışmalarımıza gönüllü olarak katılmak isterseniz Büromuza uğrayabilirsiniz..