Şimdi sadece gözlerinizi kapatıp anlatacağım olayı yaşamaya çalışın. Ne hissedeceksiniz.

Devletin size hizmet verdiği hastaneye gidiyorsunuz. Boynunuzda bezeler var. Doktor sizi muayyene ediyor. ?Beze bunlar bir ay sonra gel alalım? diyor.

Bir ay sonra tekrar doktora gidiyorsunuz. Ameliyat öncesi parça alınıp biyopsi yapılmıyor. Kan tahlili yeterli oluyor. Ameliyata sabah giriyorsunuz ve ertesi  sabah taburcu oluyorsunuz. Buraya kadar sizce normal mi ? Hadi normal diyelim. Ki değil. Ameliyat sonrası doktorunuz ?Sağ ve sol tarafı temizledim total yaptım? diye rapor çıkartıyor. Aradan bir hafta geçiyor. Tekrar beze çıkıyor boynunuzda.Bu seferde ?Ben almıştın yeniden çıkmıştır? deniliyor Ve on gün sonra gelen sonuç şu  KANSER. TROİD KANSERİ.

O an ne hisseder siniz ?

Bu seferde üniversite hastanesine gidiyorsunuz. Oradaki doktorlarda ?Sol taraf hiç alınmamış. Biyopsi yapılmadan, kesin tanı konulmadan nasıl ameliyat edildiniz? diyor.

Şimdi hangi doktora inanırsınız.

Günümüzde kanser hastalığını duymayan yoktur. Artık biliyoruz ki sivilce büyüklüğünde de olsa parça alınıp biyopsiye gönderilmeden kesin tanı koymak mümkün değil. Ben sağlığımı kimlere emanet edeceğim. Siz sağlığınızı kimlere emanet edeceksiniz.

Sağlık bu kadar ucuz olmamalı. Bahsettiğim olayı yaşayan henüz 25 yaşında bir genç kız. Ne ameliyatı olduğunu bilmeden ameliyat oldu. Şimdi kanserin ne olduğunu öğrendi mücadeleye başladı. İkinci ameliyat söz konusu oda risk taşıyor.

Şimdi soralım ilk muayyene eden doktora . Neden biyopsi yapmadan ameliyata aldınız ?  

Neden total yaptım, hepsini temizledim diye rapor çıkardınız ?

Neden testler sonucunda sol tarafa hiç dokunulmadığı çıktı ?

Beze ve kanser aynı anlamımı taşıyor ?

Bu genç kız şimdi tedaviye başladı. İkinci ameliyatını bekliyor. İçinde kızgınlık, öfke dolu.

Siz onun yerinde olsaydınız ne yapardınız peki ?

Yapmayın artık ne olur. İnsan sağlığını artık bu kadar hafife almayın. Zaman yeterli değil, çalışma şartları ağır sözünü kabul etmek sağlığımızı iyi yapmıyor.n

Bir doktor böyle ciddi bir hastalık tanısı koyduktan sonra hastanın ailesi ile görüşmek zorunda değimli ?  ?Ne demek ?Ben hastayla nuhattap olurum? Bu hastaya bakacak yanında olacak kişi ailesi değil mi ? Ailede bu hastalığı bilip hastasına nasıl destek olacağını bilmesi gerekmiyor mu ?

Ben bu soruların cevaplarını istiyorum.

Benim bildiğim doktorluk mesleği başka kasaplık mesleği başka. Kim kasap kim doktor bilmek hakkım değil mi ?

Tekrar soruyoruz siz bu genç kızın yerinde olsaydınız kime inanırdınız ? Ne hissederdiniz ?