İşin en ilginç, tuhaf ve dikkat çeken olayı ise, komisyon kararına itiraz etme hakkı bulunan milletvekillerinden bir tekinin bile bu adımı atmaması oldu.
Yurttaş İnisiyatifinin Ekokırım yasa teklifi için TBBM ye verdiği 28 820 ıslak imzalı dilekçelerin zamanında vekillere ulaştırmadığı için açtığı davanın ilk duruşması 5 Aralık 2024 günü saat 11oo de Ankara 4. İdare Mahkemesinde .başlıyor,
adliyesindeyiz.
Türkiye’de bir ilkin yaşandığı bu davayla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Yurttaş İnisiyatifi, Türkiye tarihinin en demokratik ve en haklı davalarından biri görülecek olan bu davaya ilgili olarak tüm doğaseverleri ve yurttaşları olayı destek olmaya davet etti.
Yazılı açıklamada şu görüşler savunuldu:
“Ekokırım Yasası Yurttaş İnisiyatifi; ekoloji yıkıma yol açan, yeryüzünde yaşamı tehdit eden ekokırımın, Ceza Kanununda suç sayılması için yaklaşık 3 yıldan bu yana pek çok çalışma yürütmektedir. Bu çalışmalar sonucunda ağır, geniş ölçekte ve telafisi mümkün olmayacak şekilde gelecek kuşakları da etkileyen yasadışı ve/ veya kasıtlı fiiller olarak tanımlanabilecek ekokırım suçunun yasalaştırılması için 28 Kasım 2023 tarihinde, 28.820 yurttaşın ıslak imzalı dilekçesini TBMM Başkanlığına sunmuştuk. Aynı gün hiçbir ayrım gözetmeden, tek tek kapısını çaldığımız partilerin milletvekillerinden bizimle görüşmeyi kabul edenlere talebimizi aktarmış ve onların desteğini almıştık. Bu desteği partiler sosyal medyalarında, biz ise Ekokırım Yasası (ekokirimyasasi) instagram hesabında kamuoyu ile paylaşmıştık.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, yasa teklifi içerdiğinden dolayı 28.820 yurttaşın dilekçesinin “Dilekçe Komisyonu Genel Kurulunda” görüşülemeyeceğine karar verdi. Karar bütün milletvekillerine tebliğ edilmesine rağmen, hiçbir milletvekili karara itiraz etmedi. Milletvekilleri itiraz etmedi ancak 28.820 yurttaş adına biz itiraz ettik ve “ekokırım” konusunun kanun olarak düzenlenmesinde toplumsal yarar olduğundan, TBMM İç Tüzüğü nün 116/2-3 maddesi gereğince dilekçelerimizin birer örneğinin TBMM Başkanlığına ve bilgi için Cumhurbaşkanlığına gönderilmesini” istedik. Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı bu talebimizi de reddederek, 28.820 yurttaşın imzasını taşıyan dilekçeleri arşive göndermiştir.
Türkiye için yani; alanlarda mücadele veren tüm doğa ve yaşam savunucularının, toprağın, havanın, denizin, nehirlerin, göllerin, ormanların, insanlarla birlikte kendine yeten, onurlu ve ekonomik bakımdan bağımsız yaşamlarının ellerinden alındığı bu günkü olumsuz süreç için yurttaşların sesi meclis koridorlarında duyulsa da Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanını aşıp Meclis Genel Kurulu'nda yankı bulamamıştır.
Hakkımızı dava yoluyla aramaya karar verdik. Kanunlaşması bugünkü ve gelecek kuşakların yararına olacak, tehdit altındaki canlı yaşamını koruyacak, yurttaşın ekokırım yasa teklifi dilekçelerinin TBMM Genel Kurulu'na gönderilmemesine dair Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı kararının iptali için dava açtık.
Doğayı ve yaşam alanlarımızı tehdit eden hukuksuz uygulamalar nedeniyle kuraklık, tür kayıpları, orman varlıklarının azalması, su ve tarımsal alan kayıpları yok oluşu kaçınılmaz kılmakta. Daima hukukun içinde, doğa haklarını koruyarak insan ve diğer canlı türlerinin yeryüzünde sağlıklı bir yaşam sürebileceğinin bilincinde olduğumuz için tüm önerilerimizi hukuk yoluyla topluma aktarmak istiyoruz.
Dünyanın diğer ülkelerinde “ekokırımın” suç olarak tartışılıp yasalara geçirilmesini, ceza kanunlarında yer bulmasını çok yakından takip etmekteyiz. Kamu yararının bu yönde olduğunu TBMM'de görüşmeye açmak, komisyonların kurulmasında halkın sesi olmak, doğa tahribatlarının yarattığı ekonomik ve sosyolojik yıkımları gözler önüne sermek için tüm vekillerimizi, baroları, sivil toplum kuruluşlarını, direniş alanlarındaki doğa ve yaşam savunucularını, dilekçeye imza atan tüm yurttaşları ve doğayı koruma kararlılığında olan herkesi 5 Aralık 2024 tarihinde, saat 11.00’de yapılacak duruşmada Ankara 4.İdare Mahkemesi'nde bekliyoruz.”