Mozaikten resim sergisi ve Ereğli Tarihi kitabının imzası, AKM’de 11 Nisan’a kadar 14.00 ile 17.30 saatleri arasında açık kalacak.
(Ayşe Eren’in Haberi) Kdz. Ereğli Tarih Kültür ve Doğasını Yaşatma Derneği yine çok anlamlı bir etkinliğe imza attı. “İkisi Bir Arada” başlıklı etkinlikte, Feramuz Güleryüz’ün eski cam parçalarını mozaik haline dönüştürerek yaptığı eserleri sergide sanatseverlerin beğenisine sundu. Ayrıca, Kdz. Ereğli tarihine ışık tutacak ve her önemli kütüphanede başköşede bulunması gereken Sadun Duran’ın kaleme aldığı “Ereğli Tarihi” isimli kitabının imza gününü gerçekleştirdi. Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nin Osman Zeki Oral Sergi salonunda 6 Nisan 2025 cumartesi günü saat 14.00’de gerçekleştirilen etkinliğe Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık eşi Neriman Posbıyık ile birlikte katıldı. Törende konuşan Kdz. Ereğli Tarih Kültür ve Doğasını Yaşatma Derneği’nin Başkanı Aydın Erol şöyle dedi:
EREĞLİ’NİN ZENGİN TARİHİ
“Bugün burada Karadeniz Ereğli Tarihine ve Doğasına ve Kültür Mirasına sevginin bir yansıması olarak buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Derneğimizin öncülüğünde siz değerli dostlarımızla birlikte sanatın ve tarihin yükünü paylaşmak için bir aradayız. Öncelikle mozaik ve resim sergisine büyük bir özveri ile hazırlanan derneğimizin ilk kurucu başkanı Feramuz Güleryüz’e teşekkürlerimiz sunuyorum. Kendisi geçmişten ilham alarak güçlü anlatım diliyle bizleri büyüleyen eserler ortaya koydu.
Aynı zamanda kentimizin yüzyılını devirdiğimiz Memleket Eczanesinin temellerini atmasının anısına Ereğli’nin zengin tarihine gelecek eserleri aktarmak adına notlar tutan Dedesi Eczacı Merhum Sabit Duran’ın notlarını büyük bir emekle toparlayıp Ereğli Tarihi başlığı adı altında kitaplaştıran derneğimizin yönetim kurulu üyesi Eczacı Sadun Duran’ı kutluyor ve teşekkür ediyoruz.
Sanat Tarih ve Doğa bir kentin ruhunu yansıtan en önemli unsurlardır. Bizler de bu ruhu yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için buradayız. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı etkinlik Ereğli’nin kültürel mirasını daha geniş kitlelere ulaştırmak adına önemli bir adımdır. Bu güzel günü bizimle paylaştığınız için içtenlikle teşekkür ederim. Sergimizin ve imza günümüzün sanat ve tarih yolculuğumuza katkı sağlamasını diliyorum.”
ESERLERİM DUVARLARDA
Kdz. Ereğli Tarih Kültür ve Doğasını Yaşatma Derneği Feramuz Güleryüz da duygularını şöyle dile getirdi:
Uzaktan yakından buraya teşrif eden herkese çok teşekkür ediyorum. Benim çok fazla söyleyecek bir şeyim yok. Söyleyeceklerim içeride duvarlarda asılı vaziyette. Biraz sonra izleyeceksiniz. İyi bir izleme olur diye düşünüyorum herkes için. Çok teşekkür ediyorum tekrar katılımınızdan dolayı.
DEDENİN DAKTİLOLU NOTLARI
Kdz. Ereğli’nin ilk Türk Eczanesini kuran Duran Ailesi’nin son kültür hizmeti Ereğli Tarihi isimli kitap oldu. Bu kitabın imza gününde konuşan Torun Sadun Duran konuşmasında şunları ifade etti:
Dedem Eczacı Sabit Duran 1885’de Ereğli’de doğmuş Nimet Hoca’nın öğrencisi, Askeri Rüştiyeyi bitirip Harp Okulunu bitirerek teğmen olarak orduya katılmış. Birinci Cihan Harbinde savaştıktan sonra, savaşın ardından o dönemde de evlendiği için yeni bir meslek edinme ihtiyacı duymuş ve Eczacılık bölümünü bitirmiş. 1924 1 Eylül’de gelip Ereğli’nin Memleket Eczanesi olarak ilk Türk Eczanesini açmış. Uzunca bir dönem Ereğli’de sosyal hayata çok büyük katkıları olmuş ve Halk Evi yönetiminde çalışmış o dönemde Ereğli’nin tarihini çok ayrıntılı ve ciddi bir şekilde araştırarak bir Ereğli kitabı yazmış. Bu daktilo olarak bu eczanemizde yıllardır bulunmaktaydı. 2004 yılında bunu hazırlamaya başlayarak dedemin eczanesinin yüzüncü yılında 1 Eylül 2024’te basımını başarabildim. İçine biraz da eczane tarihi ile ilgili belgeler koyarak baskısını gerçekleştirebildik. Umarım beğenirsiniz. Geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ederim. Belediyemize de bu salon ve etkinliğimize sağladığı katkılar için çok teşekkür ederim.
FERAMUZ GÜLERYÜZ’E SORDUK
Bu merakınızı ne zamandır yapıyorsunuz?
- Resim çalışmalarım aslında lise yıllarında başladı. O heves ama sonrasında üniversite iş hayatı vs. derken bu ertelenmiş bir heves olarak emeklilik dönemine taştı. Hobi olarak sürdürdüğüm bir uğraş. Mozaik için de yine aynı şeyleri söyleyebilirim. Birlikte yürütüyorum.
Peki mozaikler için kullandığınız camlar atık camlar mı?
- Mozaikler için evet atık cam kullanıyorum. Şişe camları olabilir, porselen olabilir. Neden bunu tercih ettiğimi sorarsanız bir anlam bu kıymetlerin geri dönüşüm diyorlar ama aslında bu bir ileri dönüşüm çünkü eğer şişeyi yeniden üretim sürecine sokarsanız o geri dönüşüm oluyor. Oradan yeniden bir cam eşya üretiliyor bu bir ileri dönüşüm çünkü onu daha farlı bir ürüne dönüştürüyorum. Tabi bunun da yine kendine göre bir takım sakıncalı tarafları var renk yelpazesi çok az. İkincisi tabi ki özel olarak mozaik için üretilmiş malzeme kadar düzgün olmuyor. Kesimini her şeyini ben yapıyorum. Desenleri de ben çiziyorum.
Kaç tane diyeceğim ama burada epey bir eseriniz var?
- Şimdi burada 28 mozaik var değişik ebatlarda 44 tane de tablo var.
En son gençlere ne önerirsiniz?
- Bir sanat dalıyla uğraşmalarını isterim. Bir sac ayağı oluşturmalılar birinde bilim ikincisinde sanat üçüncüsünde spor. Bu üçünü mutlaka bir arada yapmalılar. Çok teşekkür ederim.