Türkiye’nin tek taşkömürünü Kdz. Ereğli’nin Köseağzı mevkisinde bulan Kestaneci Köylü Uzun Mehmet için düzenlenen anma törenine, Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkan Vekili Reşat Latif, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetim kurulu üyleri, GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri, bazı belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgüt yöneticileri veya temsilcileri ve Kestaneci Mahalle halkı katıldı.

Törende yapılan konuşmalar sırası ile şöyle:

 

TTK ARMUTÇUK MÜESSESESİ TEKNİK MÜDÜR FAZIL UNCU

Zonguldak, taşkömürünün 1829 yılında Uzun Mehmet tarafından bulunmasından önce küçük bir yerleşim yeri idi, Uzun Mehmet’in kömürü bulması Zonguldak şehrinin, madencilik tarihinin de başlangıcı olmuştur.

Bu keşif ile beraber 1848 yılında madenlerin faaliyete geçmesi ile havzaya yerli ve yabancı sermaye girişi başlamıştır. Kömür ocaklarının birbiri ardına açılmasıyla değişen ekonomik ve sosyal koşullar, açıldığı alanda yeni bir yerleşim birimi meydana getirmiştir.

Zonguldak; Cumhuriyet kuruluncaya kadar kaza teşkilatı olarak yönetilmiş, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Cumhuriyet döneminin ilk vilayeti olarak tarihe geçmiş, ülke sanayisinin kalkınmasında ve madencilik sektörünün gelişmesinde önemli bir görev üslenmiştir.

Günümüzde, Uzun Mehmet, Zonguldak’ın ve taşkömürünün bulunuşunun simgesidir.

Ülkemizde en önemli taşkömürü rezervleri Zonguldak havzasında bulunmaktadır. TTK Amacı taşkömürü madenciliğinde ileri ve yeni teknolojilerin kullanılarak üretim ve verimliliğin arttırılması, başta Demir Çelik sektörü olmak üzere ülkemiz sanayisinde kullanılan taşkömürü ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktır.

TTK, ilimizin ve bölgenin kalkınmasında, karayolları ve demiryolları yapımından liman işletmesine, maden makineleri imalatından altyapı yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede projeler gerçekleştirmiş ve salt taşkömürü üretim değeri ile sınırlı olmayan, hesaplanamayacak devasa katma değerler yaratmıştır. Bu süreç, hala azımsanmayacak oranlarda devam etmektedir.

 

AMELEBİRLİĞİ BAŞKANI HASAN YILMAZ

Şu gördüğümüz anıtı daha düzgün bir hale getirebiliriz. Bu konuda ben Amelebirliği olarak, TTK olarak, Erdemir ve Genel Maden İşçileri Sendikasına buradan bir öneride bulunuyorum. Gelin bir proje geliştirelim tabi Ereğli Belediyesi de bunun başını çeksin. Sayın Kaymakamımız da burada. Bu anıtı şuanda bulunduğumuz yer kamunun mudur kimindir onu da bilmiyoruz. Burada Ereğli’ye yakışır Uzun Mehmet’e yakışır madenciye yakışır bir eser ortaya koyalım. Bu çok da zor değil. Bunu bir öneri olarak kamuoyunda tartışılmasını ve girişimde ulunulmasını kamuoyuna arz ediyorum.

 

GMİS GENEL BAŞKANI EYÜP ALABAŞ

185 yıl önce Uzun Mehmet’in kömürü buluşuyla  bölgenin kaderi değişmeye başladı. 1848 yılında kömür üretiminin başlamasıyla birlikte hızla gelişmeye başlayan bölgemiz, köyden mahalleye, mahalleden 3 şehir çıkaracak bir ile dönüştü.

Yabancı ülke ve şirketlerin sömürüsünü yaşadık, Kurtuluş Savaşı’nı gördük ve yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gelişmesine büyük katkılar verdik. Bizler yeraltında doğayla savaştık ve 5 bine yakın maden şehidimiz var. Bölgemizde kurulan Erdemir, Kardemir, Çatalağzı Termik Santrali gibi işyerlerinde de iş kazalarında arkadaşlarımızı kaybettik. Başta Uzun Mehmet olmak üzere hepsini rahmet ve şükranla anıyoruz. Bugün onların sayesinde Emeğin Başkenti olarak anılıyoruz.

Madencilik dünyanın en zor ve en riskli mesleği ama bugün, taşkömürü hala sanayinin vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri ve mutlaka ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak her ortamda taşkömürü konusunda dikkati çekiyor, Türkiye Taşkömürü Kurumunun üretiminin artırılması için önerilerimizi anlatıyoruz. Hükümet, bu hafta içinde ekonomi programını açıkladı ve kendi kaynaklarımızın değerlendirileceğini, ithalatın azaltılacağını ifade etti.

Oysa biz yıllardır hükümeti ve ilgili bakanlıkları uyarıyoruz;

Yılda 4-5 milyar doları taşkömürü için dışarıya vermekten vazgeçmek mecburiyetindeyiz. Kömür var, çalışacak insanımız var ve ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var. Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir. Genel Müdürlüğün talebi doğrultusunda en kısa sürede Kuruma işçi alınmalıdır. Zonguldak’ta taşeron şirketlerde, Soma’da, Ermenek’te yaşanan maden kazaları, yüreğimizi yaktı. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak 2004 yılından beri ısrarla uyardık, eylemler mitingler yaptık. Yeraltında taşeron olmaz dedik, kar mantığıyla kömür üretimi yapılamayacağını, görülmedik kazalara yol açılabileceğini ifade ettik. Ama ilgili bakanlıklar ve hükümet bu politikalarda ısrar ettiler. Artık Zonguldak ve Türkiye gerçeğini görmek zorundalar. Türkiye kendi doğal kaynaklarını kullanmak, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Maden Tetkik Arama gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlarını korumak ve geliştirmek kendi mecburiyetindedir. Maden ocaklarımız burada olduğu için buraya kurulan Erdemir, özellikle bu bölgenin kömürünü daha çok kullanmalıdır. Türkiye, iş güvenliği öncelikli üretim politikalarına zaman geçirmeden dönmek zorundadır.

Uzun Mehmet’i anma günü etkinliklerinde dereceye giren sevgiyi öğrencilerimizi kutluyor, hepinizi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 

KDZ EREĞLİ BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ REŞAT LATİF

Latif de, Uzun Mehmet’in taşkömürünü bularak Zonguldak ve Ereğli tarihini değiştirdiğini ve kendisini bir kez daha minnetle andıklarını söyledi.

Törende daha sonra, şiir e kompozisyon dalında ödül alan öğrencilere Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ve Belediye Başkan Vekili Reşat Latif tarafından plaketleri verildi.

Belediye Başkan Vekili Reşat latif, törene katılan herkese Bozhane’deki Belediye Sosyal Tesislerinde çay içmeye davet etti.