Yılın ilk 6 ayında 13 bin 158 kişinin ziyaret ettiği Cehennemağzı Mağaralarının yurt içi ve yurt dışında daha fazla tanıtımının yapılması için ilçe yöneticilerinin daha gayretli olması bekleniyor.
Kdz.Ereğli’de Cehennemağzı Mağaraları'nı yılın ilk yarısında gezen 13 bin 158 kişiden toplam 37 bin TL gelir elde edildi. Kdz.Ereğli Müze Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2014 yılının Ocak ve Haziran ayları döneminde 9 bin 200 ücretli 3 bin 958 kişinin ücretsiz olmak üzere toplam 13 bin 158 kişinin ziyaret ettiği mağaralara, yıl sonuna kadar 30 bini aşkın yerli ve yabancı turistin gelmesi bekleniyor. Son 10 yılda 270 bin kişinin gezdiği mağaraların mitolojik öyküsü ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
174 BİN İLÇE NÜFUSU ZİYARET İLK 6 AYDA 13 BİN
Kdz.Ereğli ilçe nüfusu köyler ile birlikte 174 bin 185. Çevre ilçe ve İl’leri de dahil edildiğinde bölgenin turizminin yeterince tanıtımının yapılamadığı açıkça gözüküyor. Yerli ve yabancı turistlere bu bölgedeki tarihi ve kültürel değerleri gösterebilmek için ciddi bir çalışma yapılması bekleniyor.
ÜLKELER BÜYÜK PARALAR KAZANIYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar Şemsi Bayraktar, kırsal turizmin dünyada giderek ön plana çıktığını, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde kırsal turizmden ciddi paralar kazanıldığına dikkati çekmişti. Bayraktar, “Fransa, kırsal turizmde dünyada yüzde 11 pay alıyor. Ülkemizde milyonlarca kişi yaz aylarında köylerine gidiyorlar. Bu potansiyel var. Gerekli altyapı oluşturulursa, kırsala hem ülke içinden hem de dış ülkelerden milyonlarca kişi daha çekilebilir. Kırsal turizm, diğer turizm faaliyetleri gibi büyük yatırım da gerektirmiyor. Hatta kırsal alanın bozulmamış, korunmuş olması tercih sebebi. Dingin bir ortamda huzurlu bir tatil imkanı sağlayan kırsal turizm, kırsalda yaşayanlara yılın her mevsiminde gelir sağlayabilir, bu yolla da kırsalda nüfusun tutulmasına olanak verir” sözleri ile yetkililerin dikkatini çekmek istedi.
HERKÜL
Karadeniz Ereğli, sadece tarihi M.ö. 2500 yıllarına uzanan çok eski bir kent değildir; Ereğli, aynı zamanda, Anadolu uygarlıklarının, binlerce yıla yayılan bir kesişme noktasındadır da. O kadar ki, Yunan mitolojisinin en çarpıcı olaylarının yaşandığı kentler arasında Ereğli'de vardır. Hemeros, ünlü eseri İlayada'da, Ereğli'yi de içine alan Zonguldak kıyılarının ünlü Troya (Truva) savaşlarına (M.ö. 1200) katılan gönüllü Anadolu askerlerine de yurt olduğunu anlatır. Yunan mitolojisinin en çarpıcı öykülerinden olan Herkül'ün (Herakles) Cehennemin kapısını bekleyen üç başlı canavar köpek Kerberos'u yakalaması öyküsü de Ereğli'de geçmektedir. Yunan mitolojisine göre, Cehennemağzı Ereğli'dedir. Bu mitolojik açıklamadan binlerce yıl sonra, 1829'da yanan taşların ya da maden kömürünün Ereğli'de bulunması cehennem çağrışımı açısından ilginçtir! Ereğli, adını Herkül'den almıştır. Heracles'in ölüler ülkesi'ne indiği zaman karşısına çıkan Kerberos ise ölüler ülkesi'nin bekçisidir. Yaşayanların içeri girmesini engeller, ölü ruhların da dışarı çıkmasına izin vermez. Herkül, Kerberos'u yeryüzüne çıkardığında salyasının toprağa düştüğü yerlerde zehirli bir bitki olan Akonit (haşhaş) yetişmeye başladığı söylenir. Kimileri bu otu Kaplanboğan olarak isimlendirir. Ancak Olimpos tanrıları Athena ve Hermeias, Hades'ten çaldıkları görünmezlik maskını Herakles'e vererek ölüler ülkesi'ne görünmeden girmesini sağlarlar. (Acheron vadisinde yapılan kaçak kazılar sonucunda insan yüzüne oturan mermer bir mask bulunduğu anlatılır. Bu maskın 1980'li yıllara kadar Karadeniz Ereğli'de yaşlı bir vatandaşın evinde bulunduğu anlatılır) Olimpos tanrıları dünyayı bölüştüğünde Homeros, İlyada'da şu satırlara yer verir. Posedion konuşur; "Dünya üçe bölündü, üçümüz de aldık payımızı, kura çekildi, köpüklü deniz düştü bana. Sisli karanlıklar ülkesi düştü Hades'in payına.." Hades, ölüler ülkesi'nin tanrısıdır. İsmi görünmez anlamına gelir. Hades, ülkesinden hiçbir zaman dışarı çıkmaz ve diğer tanrılar gibi eğlencelere katılmaz. Yalnız yılda bir sağlığını kontrol ettirmek için Olimpos dağına Paian tanrıya gider. Argonautlar seferine katılan yarı tanrı Heracles, Acheron'a geldiğinde; Theseus'u kurtarmak için ölüler ülkesi'ne girer ve arkadaşını kurtararak Kerberosu da yeryüzüne çıkarır. Homeros'tan yaklaşık yüz yıl sonra dünyaya gelen (Mö.8.yy) antikçağın ilk şairi Hesiodos ise Kerberos'u; "Ekidna azgın bir canavar daha doğurmuş, Adı dile alınmaz Kerberos'u Hades'in o tunç sesli, elli başlı O aman vermez yırtıcı köpeğini" diye anlatır.
(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)