**Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşının yapıldığı Kdz. Ereğli’de, Alemdar Gemisi’nin kurtarılması sırasında şehit olan Recep Kahya’nın mezarının nerede olduğu bilinmiyor. 

 

**1921 yılında düzenlenen büyük bir törenle Yalı Caddesi üzerinden İskele Camisi’ne getirilen ve burada kılınan ikindi namazının ardından toprağa verilen Recep Kahya cenazesinin mezarının yeri konusunda bir ipucu da yok.

 

**Yaptığımız araştırmaya göre; Belediyenin mezarlık kayıtlarında Recep Kahya’nın isimleri bulunmuyor. Bir iddiaya göre ise belediyenin mezarlık kayıtları 2013 yılından itibaren tutulmaya başlandığı için geçmişe dönük sağlıklı bir bilgiye ulaşmak olanaklı görülmüyor.

 

**Kdz. Ereğli Sanat Kurumu Derneği Başkanı Durmaz Demiroğlu Recep Kahya’nın mezarı ile ilgili olarak sadece tahmin yürütebildiklerini, Garipler Mezarlığı’na gömüldüğüne inanmadığını belirtirken, bir komisyon kurularak konunun araştırılması gerektiğine işaret etti. 

 

Eyüp Bektaş’ın Haberi:  Yer: Kdz. Ereğli. Tarih: 9 Şubat 1921. Olay: Alemdar Gemisi’nin kurtarılması. Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’ya silah ve mühimmat taşıyan Alemdar Gemisi Fransızlar tarafından işgal edildiğinde, Alemdar’da görev yapan Zabitan Fransızları etkisiz duruma getirerek gemiyi kurtarırken Rize’nin Pekmezci Köyü’nden Hacı Mahmut Oğlu 

 

Serdümen Recep Kahya kalbinden vurularak şehit oldu. 
Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşının yaşandığı Alemdar Olayı’nda tek deniz şehidi de Recep Kahya. Recep Kahya’nın şehit olduğu olay ve cenazesi tarihe de şu ifadelerle geçiyor:

 

“Şehit olan, İstiklal Savaşımızın ilk ve tek deniz şehidi Recep Kahya’nın naşı da Devlet hastanesine getirildi, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra aziz naşının konulduğu tabut büyük bir Türk Bayrağına sarılarak gereken dini işlemler yerine getirildi. Ertesi gün 28 Ocak 1921 (Miladi 10 Şubat 1921) de defnedilmek üzere hastaneden alınarak askeri birliklerin, kaymakam ve devlet memurları ile şehit olduğu deniz savaşına katılan Alemdardaki silah arkadaşları ve Ereğli halkının neredeyse tamamının katıldığı büyük bir kortejle Bozhane yoluyla Yalı caddesinden geçilerek hükümet meydanına getirildi,buradaki İskele camiinde kılınan ikindi nazmından sonra Şehir mezarlığına defnedildi. Ereğli, Ereğli olalı böyle kalabalık görmemişti. Ruhu şad olsun.”

 

Kdz. Ereğli’de Alemdar olayında şehit olan ve şehitliği ve cenaze töreniyle ilgili olarak tarihte bilgiler bulunan, bu bilgilerde de mezarı olarak ‘Şehir Mezarlığı’na gömüldüğü vurgulanan Recep Kahya’nın mezarı ile ilgili ciddi bir bulgu yok. Şehir Mezarlığı’nda mezarı bulunamayan ve konuyla ilgili olanların da sadece tahmin yürüttüğü konuda, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve belediyenin Şehit Recep Kahya’nın mezarının bulunması için çalışma başlatmaları gerekiyor. 1880 yılında kurulan Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Mezarlıklar Müdürlüğü’nde Recep Kahya’nın kayıtlarına rastlanmadığı belirtilirken, bu müdürlüğün kayıt tutmaya 2013 yılından itibaren başladığı iddiaları da konuşuluyor. 

 

DEMİROĞLU KOMİSYON DEDİ
 

Alemdar olayı üzerine destan yazan, destanı oyunlaştırılan ve şu anda 18 Haziran Kurtuluş Parkı’nda da aynı ölçülerde modeli yapılarak müzeye dönüştürülen Alemdar Gemisi’ni yaptırma derneğinin kuruluşunu sağlayan ve Kdz. Ereğli Sanat Kurumu Derneği Başkanı olan Durmaz Demiroğlu’na görüşlerini sorduk. Demiroğlu, bu konuda sadece mantık yürütebildiklerini, büyük bir cenaze töreni düzenleyerek toprağa verilen Recep Kahya’nın mezarının Garipler Mezarlığı’nda (İnönü Parkı) olamayacağını, olsa olsa Şehir Mezarlığı’nda olabileceğini belirtirken, bir komisyon kurularak konunun aydınlığa çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.