WhatsApp Image 2024-01-22 at 13.36.38

Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz çatışmasının yaşandığı Alemdar Vapuru kahramanlığının gerçekleştiği Gavurman’daki Alemdar Anıtı’ndaki yazıtlarda tarihsel hatalar 21 Şubat 2023 tarihli GAVURMAN’DAKİ ESKİ TABELA DURUYORbaşlıklı haberimizin ardından yine düzeltilemedi.  Yazıtta Alemdar Kahramanlığının 9 Şubat değil de, 27 Ocak 1921  olduğu tarihi hatası, yeni düzenlemede doğru biçimde yazılırken, eskiden kalma hatalar ise yazıtta aynen aldı.

Örneğin:

Şu anda yazıtta Alemdar Kahramanlığının ardından esir alınan Fransızlar için 15 Şubat 1921’de anlaşma İMZALANDIĞI belirtiliyor. Oysa ki, bu tarihte iki yanlış var. Birincisi ortada İMZA OLAYI YOK. İkincisi tarih  15 Şubat değil 2 Şubattır. 2 Şubat  1921 tarihinde  Fransızlar Mustafa Kemal Hükümeti ile  zımni (sözlü) anlaşma yaparak esirlerini kurtarabildiler.  Anlaşma, 5  Ağustos 1921’de başlayan görüşmelerin 20 Ekim 1921’de tamamlanmasının ardından  İMZA ALTINA alındığıdır.

Yazıtta, Kurtuluş Savaşı’nda Alemdar’daki deniz çatışması ile  Serdümen Recep Kahya’nın şehit oluşunun ilk ve tek  olduğu vurgusu da yapılmamıştır. Bir çok harf hatalarının da görüldüğü yazıtın, bu işi bilen başta Durmaz Demiroğlu, Can Canver ve  Oktay Demiroğlu gibi isimlerin bilgisi alınmadan hazırlanması, eldeki kaynakların da ne kadar hatalı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Doç. Dr. Evrim Şencan’da daha önce Gazeteniz Ereğli Önder’e yaptığı yazılı açıklamada, Alemdar konusundaki hatalara dikkat çeken bir görüş belirtmişti.

EMEKTARA ÖRNEK UĞURLAMA EMEKTARA ÖRNEK UĞURLAMA

Şencan’ın bu görüşlerini “KAYMAKAMLIK, KOMUTANLIK, BELEDİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE” başlığı ile https://www.ereglionder.com.tr/alemdar-tarihindeki-hatalara-dikkat linkinde haber olarak kamuoyuna duyurmuştuk.

Kdz. Ereğli’nin tarihini bile doğru bilmeyen, araştırmayan ve de var olan bilgilere yenilerini ekleme heyecanı duymayanlar, ekmek yedikleri kente yanlış yapma alışkanlıklarını sürdürüyorlar. Ereğli’nin tarihi zenginlikleri dışında, kahramanlıkları da işte böyle çarpıtılarak sonraki kuşaklara bırakılıyor. Öncelikle; gerek kaymakamlık, gerek askeriye, gerek belediye ve gerekse de diğer kurum ve kuruluşlar ilçenin tarihine karşı olan sorumlulukları çerçevesinde bu hataları ayıklayarak doğru bir bilgi  kaynağı oluşturmalıdırlar.

Şunu da yazmak durumundayız. Belediyemiz tarafından hazırlanan ve 27 Ocak 2024 tarihinde İnönü Parkı’nda açılacak olan Recep Kahya Şehitlik anıtı için, çalışma yürüten Belediye Başkan Yardımcısı Tayyar Menteş’e sunulan bilgi notundaki hatalar, bir cenaze töreninde tesadüfen Menteş’in sorusu üzerine fark edilebildi.  Bu konuda doğru bilgileri Durmaz Demiroğlu ve Can Canver vermemiş olsa idi, nasıl bir skandal yaşanacağını da özellikle hatırlatmakta yarar vardır. Tayyar Menteş, küçük bir araştırma yapmamış ve dışarıdan yardım almamış olsa, o anıtta Recep Kahya’nın 9 Şubat 1921’de şehit olduğu yazılacaktı.

21 Şubat 2023 tarihli “GAVURMAN’DAKİ ESKİ TABELA DURUYOR” başlıklı haberimizin linki:

https://www.ereglionder.com.tr/gavurmandaki-eski-tabela-duruyor

Haber: Eyüp Bektaş

Editör: Derya Tetik