Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski Başkanı İsmail Öztürk ve Alaplı Ahşap Yat Kooperatifi Başkanı Hikmet Demircan, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla,  Alaplı Ahşap Yatçılık Tersanesi Projesinin Zonguldak İl Genel Meclisi'nce reddedilmesine tepki gösterdiler.

 

ÖZTÜR:  KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

İsmail Öztürk açıklamasında, alınan karardan dönülmesi çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Alaplı Ahşap Yatçılık Tersanesi Projesi Alaplı’mızın gelişimi için çok önemli olmazsa olmaz projesidir .Bu projenin başlaması müjdesini beklerken Zonguldak İl Genel Meclisinde reddedilmesi anlaşılabilir ve kabul edilebilir değildir.

Bu Proje ile

1- Bölgemizin ekonomik girdisi artacaktır

2- nitelikli İstihdam gücü artacaktır

3- Turizm ve diğer alanlarında gelişme sağlanacaktır

4- İlçemizin tanıtımına katkı sağlayacaktır

5- İlçe dışındaki sektörde faaliyet gösteren değerlerimizin Alaplı’ya dönüşleri sağlanacaktır.

6-Diğer sektörlerinde canlanmasına ivme kazandıracaktır.

Reddedilme gerekçeleri kabul edilemez. Aşkım Alaplı, Alaplı Sevdalısıyım diyenler bu ilçeyi ileri taşıyacağını vadedenler niçin sesini yükseltmiyor. Alaplı’da Siyaset, Sivil Toplum ve Bürokrasi erkleri nerede?

Reddedilme gerekçeleri kişilere endekslimi yoksa bu bölge yatırım açısından riskli bölgemi? Öyle ise yıllarca bu yatırımcılara niçin zaman kaybettirildi.

Bu bölge;

1- İslah OSB bölgesi olsun diye bir sürü çaba gösterilmedi mi?

2- Üstelik bu bölgede yüzlerce konut olup insanlarımız yaşamaktadır

3- Bölgede onlarca sanayi işletmesi faaliyete devam etmektedir

EREĞLİ'DEN OTOBÜS FİYATLARI EREĞLİ'DEN OTOBÜS FİYATLARI

Bölgemiz için çok önemli olan Ahşap Yatçılık projesinin reddedilmesine karşı kamuoyundaki sessizlik şaşırtıcıdır.

Sivil toplum kuruluşlarının bu karara girişimlerde bulunarak

İl genel meclisinde olumlu karar alınmasını bu hatadan dönülmesi çağrısında bulunuyoruz

Ayrıca bu konudaki ısrarım yanlış anlaşılmasın

Alaplı Yat Gemi Tersanesine üye değilim

Yine bu sektörde de ticari faaliyet göstermiyorum.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

DEMİRCAN: PROEJENİN ÖNÜNÜN KESİLMESİ İPE UN SERMEKTİR.

Alaplı’nın yetiştirdiği önemli yat ustalarından biri olan ve 12 yaşından bu yana mesleğe tam 45 yılını veren Alaplı Ahşap Yat Koperatifi (AYTEK) Başkanı Hikmet Demircan, Alaplı’da hayata geçecek olan ahşap yat tersane projesine Zonguldak İl Özel Meclisinin onay vermemesine anlam veremediklerini belirterek, proje  bazı kesimlerde baltalanmak istenmektedir.” dedi.

 

KENDİ ÖZ KAYNAKLARIMIZ İLE YAPACAĞIZ.

Söz konusu projeyi kendi öz kaynakları ile yapmak istediklerini ve hiç bir şekilde devletten teşvik almadan planladıklarının altını çizen Demircan şunları söyledi:

“Ülkemizde Cumhurbaşkanımız istihdamı her ortamda desteklemektedir. Hal böyleyken yerel siyaset istihdamın ve ihracatın önünü kesmektedir. Ülkemizde yat sektöründe faaliyet gösteren firma ve sanatkarların yüzde 60’ı Alaplılıdır. Alaplı’da modern yatları yapan ustalar bizim ustalarımızdır. Dünyada bir markadır, Alaplı’lı ustalar neden burada istenmemektedir. Bu İpe un serilmekten başka bir değildir. Alaplı’nın önü kesilmektedir. Tarihi bir fırsatı tepmektedir. Bizler dünyanın en temiz mesleğini yapıyoruz, çevre için her türlü önlemi almayı taahhüt ediyoruz.  Bölge halkının  sahip çıkmasını istiyoruz. İstanbul’da yat yapacak yeterli alan bulamıyoruz. Modern ahşap yat siparişlerine telefonda olumsuz yanıt vermek zorunda kalıyoruz. “Yerimiz yok, mevcut yatları bitirmek zorundayız.” cevabı veriyoruz. 

Bu sorun ancak bu AYTEK sayesinde çözüleceğini düşünüyor ilen önümüzde bu şekilde bir tablo ortaya konuldu. Ret etmeye gerekçelerine hiç bir anlam veremedik ve bağlayıcı bir somut veri orataya koyamadılar. Bazıları neden deniz kenarında yapılmadığı sorgulanıyor. Deniz kenarına dolgu ve menderik yapılmak zorunda. Bu büyük zaman alacak. Biz kendi imkanlarımızla biran önce başlamak istiyoruz. Yatların büyük şehirlerde ustalar tarafından brandalar, naylonlar içinde yapılmak zorunda kalıyoruz. Derme çatma ortamlarda yurt içi ve dışından müşteri ağırlamak zorunda kalıyoruz.

 

33 ÜYELİ AYTEK PROJESİ BALTALANIYOR.

33 üyesi bulunan  AYTEK’in Alaplı’ya gelmek için gün saydığını hatırlatan Demircan şöyle tamamladı:

“ 1 yılda üretime başlamayı hedeflemelerine rağmen Zonguldak İl Özel İdaresinin önceki gün yatırımımıza ret vermesi süreci baltalanmıştır. Bölgedeki istihdama katkısının yanı sıra, İlçenin gelişmesini sağlayacaktır. Bizim istediğimiz bu. Alaplı ilçesinde bulunan Hazineye ait olan 70 dönüm arazi yan sanayi bizim için  bir başlangıç olacaktı.  İl dışında olan Yatçılık ve Tekne imalatı yapan arkadaşlarımız var. Alaplı'da hayata geçecek olan bu proje ile en az 500 kişiye yan sanayide iş imkanı doğuyor. Yeri gelecek bu yan sanayiden binlerce kişi yararlanacak. Alaplı AYTEK ile büyümeye ve kalkınmaya devam edecek Hayatım bu sektörün içinde geçti.  Her ülkeden  sipariş alıyoruz.  Tekne imalatı yapmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız yer sorunu sebebiyle AYTEK’in önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Açık alanda yağmurda i, karda brandalar içinde 5 metreden 30 metreye kadar tekne yapmaya çalışıyoruz.  Tuzla’da gölün içinde 40 metre yat yapmak zorunda kalan firmalarımız var. Yer olsa yarısı kurumuş gölün içinde firmalarımız tekne yapar mıydı? Alaplı’ya önemli kişileri getirmeyi çalışıyoruz, önümüze engel çıkmazsa bu önemli iş adamları Alaplı’ya gelecekti. Alaplı Çamlıbel’deki 70 dönüm arazi yan sanayi gibi, bir başlangıç, burası ahşap yat imalatı sektörünün parlayan yıldızı olacaktı.  AYTEK’in Alaplı’da hayata geçmesi için İl Özel İdaresi meclisinin aldığı ret kararını gözden geçirmesini Alaplı halkının AYTEK’e sahip çıkmasını istiyoruz.” dedi

Editör: Derya Tetik