Hema Kandilli Kömür İşletmesi’nde gündüz vardiyasına giden işçilerden 60 işçi sözleşmelerinin fesih edildiğini kendilerine tebliğ edildi. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren maden işçileri ise maden ocağına kendilerini kilitledi.

 

GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu:  Devlet yetkililerinden çözüm bekliyoruz, işçi arkadaşlarımız sorunların çözüme kavuşacağına kadar yeraltından çıkmayacağını söylediler. Madencilik son dönemlerde yaşanan facialardan da görüldüğü gibi riskli bir meslek bu kadar işçinin hapis olması, beklemesi, bekletilmesi, işsizlik ile terbiye edilmeye çalışılması üzüntü verici.

 

HEMA Kandilli Kömür İşletmesi Müdürü Zeki Arslan: Soma ve Ermenek kazalarını da göz önüne alarak yenilemek, aynı zamanda TTK rezervin belirlenmesi ve üretime hazırlanması için, yeryüzünden yeni bir kuyu veya yeni bir desendre açmak amacıyla Türkiye Taşkömürü Kurumundan talep ettiğimiz hazırlık süresi verilmeyerek talebimiz reddedilmiştir.

 

“İş Sözleşmeleri fesih edilen çalışanlarımızın talepleri halinde eğitim, beceri ve ehliyetlerine uygun olmak kaydıyla, sıfırdan vücuda getirdiğimiz, rezerv imkanı olan ve Alman maden işçileri teknolojisine göre geliştirdiğimiz Amasra Maden Projelerimiz ile Hattat Holding’in Çerkezköy’de kurulu şirketlerinde istihdam edilebileceğini bilgi edinmenizi rica ederiz”

 

 

Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği kömür sahasında arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine maden işçileri, maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, işverenin 60 kişinin iş akitlerinin feshedildiğine dair kararı tebliğ etmesinin ardından gündüz vardiyasına giren maden işçilerinin yeraltından çıkmama kararı aldığını diğer vardiyalardan gelen işçilerin de eyleme katılarak sorunların çözümüne kadar sürecin devam edeceğini söyledi.

 

“800 KİŞİ İŞSİZ KALACAK”

Yaklaşık 6 aydır Hema Endüstri AŞ ile TTK arasındaki uyuşmazlıktan dolayı maden ocağının kapatılma sürecinin yaşandığına dikkati çeken Mutlu, şöyle konuştu: “İşveren bu sabah işyerine gelen 60 arkadaşımızı isim listesini açıklayarak işe girmemelerini ve iş akitlerinin fesih edildiğini belirttiler. 6 Aydır gitmediğimiz, çalmadığımız kapı kalmadı. Derdimizi anlatmaya çalıştık, istihdamın dar olduğu bölgemizde 800 kişinin işten atılmasının bu bölgede facia yaratacak olmasıdır. Arkadaşlarımızın işsiz kalması durumunda bölgedeki sosyal yara ciddi anlamda büyüyecektir, bu da bizi tedirgin etmektedir. Üzerimize düşeni yapmaya çalıştık, işçilerin işten atıldığını öğrenen arkadaşlarımız da kuyu dibine giderek kuyu dibine kendilerini kilitleyerek çalışmayı durdurma işyerini kilitleme kararı aldılar, demokratik eylem yapma hakları.

 

“ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Biz de sendika olarak onların sesini duyurmaya devam edeceğiz. Yetkililere sesleniyoruz bu bölgede 800 kişinin işsiz kalması bu bölgede sarılması zor bir yara açmıştır. Devletimiz yeni çıkarılacak torba yasa ile birlikte işverenin bu işe mazeret olarak gösterdiği mali külfetleri gidermeye yönelik bir adım atacağını açıklamasına rağmen bugüne kadar bir atıl atılmaması bu süreci hızlandırmıştır. Devlet yetkililerinden çözüm bekliyoruz, işçi arkadaşlarımız sorunların çözüme kavuşacağına kadar yeraltından çıkmayacağını söylediler. Madencilik son dönemlerde yaşanan facialardan da görüldüğü gibi riskli bir meslek bu kadar işçinin hapis olması, beklemesi, bekletilmesi, işsizlik ile terbiye edilmeye çalışılması üzüntü verici”

 

MADENCİ EYLEM BAŞLATTI

350 İşçinin eylem başlattığını diğer vardiyaların da katılması ile yaklaşık 600 civarında kişinin maden ocağına kendisini kilitleyeceğini belirten Mutlu, “Gece vardiyasından çıkanlar bu iş çıkışı kararlarından haberi olmadığı için eve gitti yine 16-24 vardiyası da istirahatte, işe geldiklerinde arkadaşlarına katılacaklar. Hema’da çalışan işçi arkadaşlarımız yeraltında kendini kilitledi, sorunun çözümüne kadar da maden ocağından çıkmayacaklar” dedi.

 

“AİLEME HABER VEREMEDİM”

4 Yıldır madenci olarak çalışan İbrahim Ergün ise sabah işe geldiğinde iş çıkışının verildiğini öğrendiğinde büyük şok yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Henüz ailemize haber veremedik, nasıl açıklayacağımızı da bilemiyoruz. 60 Kişi ile de kalmayacak, listeler açıklanacak diyorlar. Burada bir kıyım başladı. İşçi arkadaşlarımız bize destek vermek için maden ocağında eylem başlattı. Bundan önceki dönemde çıkış verilen arkadaşlarımız için biz de eylem yapmıştık. Çaresiziz, beklemekteyiz, yetkililerin bir çözüm bulmasını istiyoruz”

 

HEMA İŞLETME MÜDÜRÜ İMZALI YAZI

Hema Kandilli Kömür İşletmeleri İşletme Müdürü Zeki Arslan imzalı işletme içerisine asılan yazıda ise şu ifadelere yer verildi: “TTK Genel Müdürlüğünün 24.02.2005 tarihinde 12 Milyon Ton rezervli olarak rödevans karşılığı ihaleye çıktığı Kandilli Kömür İşletmesi Kömür üretimi ihalesi şirketimizde kaldıktan sonra gerekli yatırımlar yapılmış, üretime başlanmıştır. 4-5 yıl çalışmasına rağmen öngörülen rezervin olmadığı görülmüş, mahkemelerce ve üniversitelerce, hatta Kurumun kendisince yapılan yeni ekspertizler neticesi, dağınık şekilde 4-4.5 milyon ton kömür rezervi olduğu sonucuna varılmıştır.

 

“TALEBİMİZ REDDEDİLDİ”

Buna rağmen, 14.03.2005 tarihli sözleşmelerin ilgili maddeleri uyarınca, yapılması gereken uyarlamaların yapılmaması, sözleşme ve şartnamede belirtilen yerlerdeki rezervlerin olmaması, bulunamaması, bulunan kısımda da bitmesi nedeniyle, tüm yatırım ve çabalarımıza rağmen yıllardır TTK Müdürlüğüne çıkardığımız körümün rödevansını ödedeğimiz hepinize malumdur. TTK Kurumunca 1950’li yıllarda açılan kuyu ve galerilerle, 2003 yılında rantabl işletme olmadığı için kurumca kapatılan ve her zaman iş güvenliği açısından kaygı duyduğumuz bu tesisleri, Soma ve Ermenek kazalarını da göz önüne alarak yenilemek, aynı zamanda TTK rezervin belirlenmesi ve üretime hazırlanması için, yeryüzünden yeni bir kuyu veya yeni bir desendre açmak amacıyla Türkiye Taşkömürü Kurumundan talep ettiğimiz hazırlık süresi verilmeyerek talebimiz reddedilmiştir. Mevcut rezervin ekonomik olmaması nedeniyle zaten zor durumda olan ocaklarda, TTK yeni bir hazırlık süresi verileceğine işler yanlış yapılıyor bahanesiyle 05.06.2014 tarihinde durduruma karar vermiştir.

 

“HASSASİYET GÖSTERİLMİŞTİR”

İş sağlığı ve güvenliği ile teknik emniyet bakımından alınması gereken önlemlerin de bir hazırlık süresini gerektirmesine karşın, bu hususların tamamı TTK tarafından reddedilmiştir. Tüm bu süreçte 6 aydır üretim yapılmamasına rağmen alacaklarınız tam olarak ödenmiş ve mağdur olmamanız için gereken hassasiyet gösterilmiştir. Şirketimiz toplu işten çıkarmak için Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Zonguldak’tan 19.09.2014 tarih ve 2014/154 M.HEMT, 13.11.2014 tarih ve 2014/188 M.HEMT, 19.11.2014 tarih ve 2014/Bila sayılı yazılarımız ile aldığımız müsaade gereğince ekli listede isimleri belirtilen 60 işçimizin İş Sözleşmesi 17.12.2014 tarihi itibariyle 4857 sayılı yasanın 29. Maddesi uyarınca tüm yasal bildirimlern de yerine getirilmek suretiyle, yasal hakları ödenerek hizmet akidleri fesih edilem zorunda kalınmıştır. Fesih bildirimleri 17.12.2014 tarihinde iadeli taahhütlü olarak ekli listede isimleri bulunan işçilerimizin adreslerine gönderilmiştir.

 

İSTİHDAM EDİLEBİLECEKLER

Hizmet akitlerinin fesih kararını üzüntüyle bildirir, bugüne kadarki çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederiz. İş Sözleşmeleri fesih edilen çalışanlarımızın talepleri halinde eğitim, beceri ve ehliyetlerine uygun olmak kaydıyla, sıfırdan vücuda getirdiğimiz, rezerv imkanı olan ve Alman maden işçileri teknolojisine göre geliştirdiğimiz Amasra Maden Projelerimiz ile Hattat Holding’in Çerkezköy’de kurulu şirketlerinde istihdam edilebileceğini bilgi edinmenizi rica ederiz”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)