Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği Kandilli’deki kömür sahasının kapatılacağı iddia eden maden işçileri 2 saatlik iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Kandilli beldesinde özel maden işletmesine ait kömür yıkama tesisinin sökümüne başlanmasının ardından işçiler arasında huzursuzluk yarattığını söyledi.

 

İŞÇİLER HUZURSUZ

630 Sendikalı olmak üzere teknik ve yardımcı personel ile 800 kişinin çalıştığı işletmenin kömür yıkama tesisinin kaldırılması yönünde aldığı kararı uygulamaya başlattığını belirten Mutlu, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kömür yıkama tesisinin kaldırılması ile ilgili söküm işlemleri başladı. Geceden çıkan, gündüz vardiyasında işe girecek olan işçilerimiz ile sabah kuyu başında bir araya geldik. İşletmenin kömür yıkama tesisinin sökülmesi yönünde aldığı kararı uygulamak istiyor, biz de burada işimize aşımıza sahip çıkmak için mücadele veriyoruz. İşçilerimize yasal süreç ve yasal hakları ile ilgili bilgiler verdik. İşçilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için yasalar çerçevesinde iş yavaşlatma hakkımızı kullanıyoruz ve 2 saat boyunca maden işçilerimiz ocağa girmeyecekler. Süreç ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz”

 

800 İŞÇİ İŞSİZ KALACAK

İşletmenin kapanması durumunda 800 işçinin sokakta kalacağını belirten Mutlu, “İşyerinin kapanmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz üretmek ve ülke ekonomisine değer kazandırmak istiyoruz. Maden işçimizin uzun zamandır süren huzursuzluğu her geçen gün artarak devam ediyor. Madencilik zor bir meslek, maden ocağında çalışırken ‘işçimiz acaba işletmemiz kapanacak mı kapanmayacak mı?’ düşüncesi ile kendisini işe veremiyor” dedi.

 

“SORUNLAR MUTLAKA ÇÖZÜLMELİ”

Maden işçileri yaklaşık 2 saat boyunca kuyu başında bekleyerek iş yavaşlattı. Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da beldelerinde bulunan kömür işletmesinin kapanacağına dönük gelişmeleri endişe ile izlediklerini söyledi. Toplumun her kesiminin bu kapanmadan etkileneceğini belirten Aydın şunları söyledi: “Üzgün olarak bu gelişmeleri takip ediyoruz. 800 Kişinin işsiz kalması çok büyük bir olay. Aileleri ile birlikte rakamı önünüze koyduğunuzda korkunç bir rakam ile karşılaşıyorsunuz. Biz sorunların diyalog yolu ile çözülmesini işçilerimizin de asla mağdur edilmemesini istiyoruz”

Jandarma ve İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler belde giriş ve çıkışlarını kontrol altında tutarken işletmeye gazetecilerin girmesine izin verilmedi.

 

 

“EKMEĞİMİZİ ALDIK GELDİK”

 

10 Yıllık maden işçisi Aziz Korkmaz da baba mesleğine devam ettiğini belirterek, “Ekmeğimizi aldık maden ocağına giriyoruz, Kararsızız ne olacağı belli değil. İşimiz var yevmiyemizi alıyoruz işe gidiyoruz ama yarınımız belli değil. Kafamız karışık, kömür yıkama tesisi sökülüyor, bir dünya bizi moralsiz bırakılan gelişmeler var. Herkesin hayalleri var. Garip bir şekilde duruyoruz. Ocakta şuan için üretim yok. Zaten ocakta talim ve tarama faaliyetleri gerçekleştiriliyor. İşten çıkışımız verilirse yapacak bir şeyimiz yok, bekleyeceğiz, iş arayacağız. Doğal olarak baba mesleği olduğu için bir de Zonguldaklı olduğu için genelde maden mesleği tercih ediliyor, madencilik mesleğine devam edeceğiz, ya nasip diyelim”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)