İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi, "100. Yılında Elektroensefalografi (EEG)" temasıyla ikinci kez düzenlenen Nörobilim ve Teknolojileri Kongresi'ne ev sahipliği yaptı.

Bursalı yerli Togg'dan yılın ilk fırsatı Bursalı yerli Togg'dan yılın ilk fırsatı

Üniversiteden yapılan açıklamada, Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumu'nda düzenlenen etkinlikte, EEG'nin 100 yıllık tarihi süreci ve EEG'yi icat eden Alman Psikiyatrist Hans Berger'in hayatı anlatıldı.

Açıklamada, etkinlikteki görüşlerine yer verilen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Pof. Dr. Nevzat Tarhan, beyin aktivitesini ölçmek için kullanılan tıbbi teşhis yöntemi EEG'nin uzun süre epilepside, sonrasında ise psikiyatri alanında kullanıldığını belirtti.

EEG'nin psikiyatri alanında kullanılması için ciddi bir mücadele verildiğini belirten Tarhan, EEG'nin hastanelerinde ilk yıllarda bilimsel amaçlı kullanılmasının bazı zorlukları beraberinde getirdiğini, 2013'te ise "dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu" (DEHB) için biyolojik marker olarak kabul edildiğini aktardı.

- "EEG ile hastanın tedavi öncesi beyin fonksiyonlarına bakıyoruz"

EEG'nin "nörobiofeedback" uygulamalarında kullanıldığını da kaydeden Tarhan, "Psikiyatrinin en büyük ihtiyacı ölçülebilirlik ihtiyacıdır. Psikiyatrinin hedefinde beyin var. Beyinle ilgili de ölçülebilirliğe ihtiyaç var. EEG ile hastanın tedavi öncesi beyin fonksiyonlarına bakıyoruz. Ailelerin çoğu bazen kişinin hasta olduğuna inanmıyor. Beyindeki bazı bulguları gösterdiğimiz zaman, hastalar ve aileleri ikna oluyor. Hastaların ikna olması, tedavide yüzde 40 plasebo etkisi yapıyor. Hastanın tedaviye uyumu da artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tarhan, EEG'nin beynin ısı haritasını çıkararak ölçüm yaptığını, Nöropsikiyatrik hastalıklarda yapay zeka uygulamasının tanıda ve tedavide yardımcı olacağına işaret ederek, EEG ölçümlerinin "NP modeli" olarak hazırlanan yapay zekaya yüklendiğini ve Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve depresyon gibi tanıları başarılı bir şekilde belirlediğini vurguladı.

- EEG, birçok konunun bilimsel açıdan incelenmesine zemin sağladı"

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ da etkinlikte, "Yüzüncü Yılında EEG Neden Hala Gündemde: Bir Keşfi Hazırlayan Bilim Özel Bir Zihnin Gücü" başlıklı açılış dersi verdi.

Tanrıdağ, Hans Berger'in keşfettiği alfa dalgalarının "Berger dalgaları" olarak anıldığını belirterek, "EEG, daha önceden nedeni bilinmeyen ve toplum zihninde, başta epilepsi olmak üzere birçok konunun bilimsel açıdan incelenmesine zemin sağladı. Nörobilimin 20. yüzyıl boyunca gelişimine katkı sağlayan faktörlerin başında yer aldı. Günümüzde ise EEG, nörolojideki sağlam konumuna ek olarak kantitatif olarak psikiyatrideki birçok sendromun tanı ve izlenmesine el atmış durumda." ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzman Prof. Dr. Sultan Tarlacı da "Berger Gerçekte Ne Arıyordu? Psişik Enerji Arayışından EEG'nin Keşfine" başlıklı konuşmasında, Berger'in zihin beden, ruh beden ilişkilerini ararken birçok çalışma yaptığını ve EEG'yi insanlığa hediye ettiğini söyledi.

Sunumların ardından kongreye katılanlarla aile fotoğrafı çekildi. Kongrede Prof. Dr. Serap Saygı "Fokal Epilepsilerde İktal EEG Bozuklukları", Prof. Dr. Kemal Arıkan "Psikiyatrik Elektrofizyoloji", Prof. Dr. Sermin Kesebir "Bipolar EEG: Bir Psikiyatristin Penceresinden Beyin Dalgalarının Ritmi", Prof. Dr. Barış Metin "LORETA: Düşük Çözünürlüklü Beyin Elektromanyetik Tomografi" ve Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel de "Nörobilimde Büyük Veri ve Nöropsikiyatrik Hastalıklarda Yapay Zeka Uygulaması: NP Model Örneği" konularını ele aldı.

Kaynak: aa