İSTANBUL (AA) - Turkcell, 11 yıldır sürdürdüğü "Geleceği Yazanlar" programı kapsamında "Geleceği Yazan Kadınlar" projesinin yeni bölümünü başlattı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yeni bölüm, "Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka" adıyla hayata geçirildi.

"Geleceği Yazanlar" programıyla 10 milyonu aşkın kişiye dokunan Turkcell, bu yıl ilki gerçekleştirilen "Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka" programıyla da 15 bin kadına ulaşarak, kadınların yapay zeka alanındaki yetkinliklerini artırmayı, yenilikçi proje fikirleri geliştirmelerini ve teknoloji sektöründe daha aktif rol almalarını desteklemeyi hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, teknoloji hızla gelişirken Türkiye'yi bu değişimde lider bir konuma getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Koç, "Bu kapsamda 11 yıldır, geleceğin yazılımcılarını desteklediğimiz 'Geleceği Yazanlar' programımızın yeni ayağı olan 'Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka' projesini başlattık. Bu projemizle ülkemizde yapay zeka alanında kadınların yer alabilmesine, nitelikli iş gücünün artırılmasına ve kadın liderlerin yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor, kadınların bu alandaki potansiyellerini gerçekleştirmelerine destek olmak üzere elimizi taşın altına koyuyoruz. Hem teknik hem de kişisel gelişimlerine odaklanmış kapsamlı bir eğitim sürecine girecek katılımcılarımıza başarılar diliyor, önemli fırsatlar sağlayabilmek açısından çok kıymetli bu proje için ortaklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Turkcell ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) ortaklığında yürütülen projeyle Turkcell, yapay zeka alanında yetkin kadın liderlerin yetişmesine de katkı sağlamayı amaçlıyor.

Program, Türkiye'nin dört bir yanından kadınların katılımıyla, eğitimde kapsayıcılığın ve erişilebilirliğin artırılmasına da destek veriyor.

GROWTECH. ANTALYA'ya büyük ilgi GROWTECH. ANTALYA'ya büyük ilgi

Bir yıl boyunca sürecek kapsamlı eğitimlerin ardından, katılımcılar üçer kişilik ekiplerle üç ana kategori altında projelerini geliştirecek. Her kategoride yapılacak jüri değerlendirmesi sonucunda, birinci seçilen ekiplerin her birine 200 bin lira olmak üzere, toplamda 600 bin lira destek sağlanacak. Böylelikle projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacak. Aynı zamanda patent alınabilir projelerin, patent alması da desteklenecek.

- Yapay zekada kapsamlı eğitim yolculuğu

"Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka" projesi, iki eğitim modülünden oluşuyor. İlk modülde katılımcılara Python, Makine Öğrenmesi, Derin Öğrenme ve Veri Bilimi alanlarında kapsamlı eğitimler verilecek. Temel becerilerini geliştiren katılımcılar, ikinci modülde ise "Doğal Dil İşleme", "Görüntü İşleme" ve "İleri Seviye Makine Öğrenmesi" konularında uzmanlık kazanarak kendi proje fikirlerini hayata geçirme fırsatını yakalayacak.

Tüm katılımcılar Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından sağlanacak seminerlere katılma şansı bulurken, iki eğitim modülünden oluşacak programın ilk modülünde sertifika almaya hak kazanan 100 katılımcı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hayata geçirilen Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi'nde tematik eğitimler alabilecek.

- Teknik bilginin ötesinde kişisel gelişim desteği

Proje ortaklarından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin hayata geçirdiği Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi kapsamında düzenlenecek sektör buluşmalarıyla alanında uzman profesyonellerle bir araya gelerek sektör eğilimleri, kariyer fırsatları ve yenilikler hakkında bilgi edinecekleri bir platforma erişim sağlayacak katılımcılar, sektör profesyonelleri ve mentörlerle bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini geliştirecek.

TOBB ise TOBB Kadın Girişimciler Kurulu koordinasyonunda projenin illerde yaygınlaştırılmasına destek olacak, katılımcılara kişisel gelişim ve mentörlük desteği sunacak. Aynı zamanda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yapay Zeka Bölümü mezunları ve akademisyenleriyle düzenlenecek buluşmalar ile katılımcıların akademik ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor. TOBB'a bağlı Oda ve Borsalar işbirliğinde programdan mezun olan başarılı katılımcılar, bilgi ve tecrübelerini meslek liselerinde yeni nesillere aktarma fırsatı yakalayacak.

Turkcell, proje kapsamında kadınlara sunacağı teknik eğitimlerin yanı sıra kariyer yolculuklarında karşılaşabilecekleri çeşitli zorlukları aşmalarına yardımcı olacak kişisel gelişim ve mentörlük olanakları da sunacak. TRAI ortaklığıyla ise kişisel gelişim mentörlük desteği, alanında uzman eğitmenler tarafından verilen seminer ve eğitimler ile desteklenecek. Katılımcılar, temel proje yönetimi, sunum teknikleri, finansal okuryazarlık, networking ve özgeçmiş hazırlama ile mülakat teknikleri gibi eğitimler de alacak.

Projeyle kadınların, Türkiye'nin yapay zeka ekosisteminde daha fazla varlık göstermeleri, liderlik pozisyonlarında yer almaları ve bu alana değer katarak, Türkiye'nin rekabet gücüne katkı sağlamaları amaçlanıyor.

Proje, Türkiye'nin teknolojik geleceğine katkıda bulunacak nitelikli kadın liderler yetiştirmek için yepyeni bir fırsat sunuyor.

Kaynak: aa