İSTANBUL (AA) - Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Türkiye'de yeni teknolojilerin geliştirilmesini önceliklendirdiklerini ve Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması'nın da bu vizyonun yeni bir adımı olduğunu belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell'in TEKNOFEST kapsamında düzenlediği Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması'nda final etabını tamamlayarak kazananlar belirlendi.

Philip Morris Türkiye, 10'uncu kez "En İyi İşveren Sertifikası"nı kazandı Philip Morris Türkiye, 10'uncu kez "En İyi İşveren Sertifikası"nı kazandı

66 üniversiteden toplam 191 ekibin başvurduğu yarışmada, 17 takım ön başvuru aşamasını geçmeyi başarırken üniversitelerden lisans ve doktora seviyesinde ekiplerin katıldığı yarışmada, 11 takım finale kalmaya hak kazandı. Finalist takımlar, ev ve ofis gibi kapalı mekanlarda Wi-Fi kapsamasının en üst düzeye çıkarılmasını sağlayacak çözümler geliştirmek için yarıştı.

Yarışmayla modemlerin ev içinde en uygun konuma yerleştirilerek, Wi-Fi kapsamasının en üst düzeye çıkarılması amaçlanırken final etabı, yarışma konusuyla birebir örtüşen gerçek ev ortamında gerçekleştirildi.

Türkiye'deki ortalama hane yapısına uygun olarak seçilen ev ortamında finalist takımlar, geliştirdikleri algoritmaları kullanarak modem için en ideal konumu belirlemeye çalıştı. Takımların sağlamış olduğu Wi-Fi kapsama gücü, ev içinde belirli test noktalarında yapılan sinyal gücü ölçümleriyle tespit edildi.

Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması'nda ödül kazanan takımlar, TEKNOFEST tarafından açıklanarak 3 kategorideki prestij ödülleri Antalya'da düzenlenen törenle kazanan öğrencilere verildi.

"En Özgün Yazılım Ödülü"nü ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden oluşan "Wave Wireless Avengers" takımı, "En İyi Sunum Ödülü"nü Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden öğrencilerin kurduğu "Vektör" takımı kazanırken, "En İyi Takım Ruhu Ödülü"nün sahibi de Kadir Has Üniversitesi'nden "Dronos Link" takımı oldu.

Yarışmada Uludağ Üniversitesi'nden "Connect IT" takımı birincilik ödülünün sahibi olurken, Abdullah Gül Üniversitesi'nden "AGUtech" takımı ikincilik ödülünü, Konya Teknik Üniversitesi'nden "EfsunTek" takımı ise üçüncülük ödülünü kazandı.

Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması'nda ilk üçe giren takımların ödülleri, 2-6 Ekim'de Adana'da gerçekleştirilecek TEKNOFEST 2024'te düzenlenen törenle sahiplerine verilecek. Yarışmada şampiyon takıma 120 bin lira, ikinci olan ekibe 100 bin lira, üçüncü olan ekibe ise 90 bin lira ödül verilecek.

- "Belki dünyaya da sunulan patentli bir ürüne dönüşecek"

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, kullanıcılarına en iyi ve hızlı internet deneyimini sunmanın önceliklerinden biri olmaya devam ettiğini belirtti.

Koç, TEKNOFEST kapsamında ilk kez hayata geçirdikleri Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması ile bu alanda teknolojik çözümlerin geliştirilmesini desteklemekten büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.

Yarışmanın, kullanıcılarına evlerinde daha güçlü bir bağlantı sunarak internet performansında iyileşme açısından da önemli bir adım olacağına dikkati çeken Koç, "Çünkü modemlerin ev içerisinde sağladığı Wi-Fi kapsaması, modemin konumuna bağlı olarak değişebiliyor. Özellikle Türkiye'de yaygın olan betonarme binalarda bu durum, duvar yapıları nedeniyle çok daha büyük bir sorun oluşturuyor. Yarışma sonunda geliştirilecek ürün veya hizmetler, sadece kullanıcıların modemlerini en verimli noktada konumlandırmalarına imkan tanımakla kalmayacak, aynı zamanda sektördeki önemli bir soruna da çözüm bulunmasını sağlayacak. Belki dünyaya da sunulan patentli bir ürüne dönüşecek." açıklamalarında bulundu.

Koç, Turkcell'in Türkiye'de yeni teknolojilerin geliştirilmesini önceliklendirdiğini vurgulayarak, yarışma düzenleme nedenlerinden birinin de değişen teknolojilerle birlikte müşterilerine daha yenilikçi ürün ve hizmet sunma amacı olduğunu vurguladı.

"Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması da işte bu vizyonumuzun yeni bir adımı" şeklinde yorum yapan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu hedef doğrultusunda halihazırda 1500'ün üzerinde AR-GE mühendis kadromuz ile yenilikçi teknolojiler alanında 4 bin 500'den fazla ulusal ve uluslararası patent başvurumuz bulunuyor. Zaman zaman müşterilerimizden kullanım ya da dekoratif kaygılara dayalı geri bildirimler de alıyoruz. Bu geri bildirimleri dikkate alarak, böyle bir yarışmayla gençlerin de bakış açısını ve yenilikçi gücünü kullanarak ne gibi farklı çözümler sunabileceğimizi görmek istedik. Bu yarışmanın bir diğer önemli getirisi ise üniversiteli gençlerimizi teknoloji ve bilim alanına çalışmaya teşvik etmesi. Türkiye'nin yarınlarına yön verecek olan gençlerimizin, teknolojik inovasyon alanında attığı adımların desteklenmesini çok önemsiyoruz."

Kaynak: aa