Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilecek bin 500 maden işçisi kura ile belirlenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yanı sıra milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe protokol üyelerinin katılımı ile Site Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kura çekimi nedeniyle güzergah trafik akışına tamamen kapatıldı. Çok sayıda polis alanda görev yapıyor. Kura çekimini canlı izlemek için tıklayın: https://www.youtube.com/watch?v=n2HZVaekBsA

Kura çekimini canlı izlemek için tıklayın: https://www.youtube.com/watch?v=n2HZVaekBsA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, düzenlenen çekiliş kurasında yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"ZONGULDAK ŞEHRİ ÖNEMLİDİR"

"Zonguldak'ta bin 500 vatandaşımızı iş ve aş sahibi yapacağız. Haftaya da Bartın'da 400, Karabük'te 100 kardeşimizi Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde istihdam edeceğiz inşallah. Özellikle Zonguldak şehrimiz ile özdeşleşen taşkömürünün hikayesi eski dönemlere kadar dayanmaktadır. Ülkemizin gelişmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Madencilik büyük bir özveri ve çaba gerektiren nadir mesleklerden bir tanesi. Selametle girilen geçmiş olsun denilerek çıkılan bir ekmek kapısı. Madencilerimiz kömür karası ile ülkemizin, evlatlarımızın önünü aydınlatan fedakar emekçilerdir. Bizim için hem kutsal hem de değerli bir alanı temsil etmektedir.

"9 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR"

1848'den beri ülkemizin kömür madenciliği sektöründe öncülük eden TTK'da yaklaşık 9 bin personeli ile bu alın terine ev sahipliği yaparak enerji sektöründe kritik bir rol oynamaktadır. Kurumun ülkemizin enerji ihtiyaçlarını karşılama ve istihdam konusundaki katkılarını takdirle izliyor, her geçen gün daha da büyüyerek Türkiye'nin yüz akı kurumlarımız arasında olacağına da yürekten inanıyorum. İş sağlığı ve güvenliği konusu madencilik mesleği söz konusu olduğunda bizim için ayrı bir önem taşıyor. Bizim de öncelikle insani olarak sonrada çalışma alanımız olması nedeniyle iş sağlığı ve güvenli ayrı bir yere sahip. Maden işçilerimizin güvenliği ve refahı bizim için herşeyden daha önemli. Bugüne kadar çok önemli uygulamaları hayata geçirdik. Madencilerimizin yanında olduğumuzu hep gösterdik. Enerji Bakanlığımıza da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda teşekkürlerimizi ifade ediyorum.

"DESTEĞİMİZ SÜRECEK"

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun çalışmalarına olan desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. TTK Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerin yeraltı işlerinde daimi işçi statüsünde pano ayak üretimde çalışacak kardeşlerimize başarılar diliyorum. Türkiye yüzyılı hedefimiz doğrultusunda sağlayacağınız katkıların ne kadar önemli ve büyük olduğunuzu bilmenizi isterim. Bizler Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hep birlikte 2023'e taşıdık. Önümüzde duran daha büyük hedeflere de yine hep birlikte omuzlayarak taşıyacağız."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TTK'ya 2 bin yeni işçi alımı için burada bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

İHTİYAÇ 3 KAT ARTTI

"Nüfusu artan ekonomisi büyüyen ekonomisi ve ihracaatı giderek artan Türkiye aynı zamanda enerji talebi sürekli yükselen bir ülke. Son 20 yılda ülkemizde elektrik ve doğalgaz ihtiyacı 3 kat arttı. Temel görevimiz bu artan talepleri karşılamak ve bu enerjiyi kesintisiz, kaliteli ve ucuz şekilde vatandaşımıza sunmaktır. Bu hedefi gerçekleştirirken enerji ithalatını da azaltmayı hedefliyoruz. Bunun için yerli kaynakların tüketimi karşılama oranını yükseltmek. Zonguldak Filyos doğalgazı ile de enerji üssü haline gelmiştir. Zonguldak her zaman katkı yapmaya devam edecektir. Sakarya gaz sahasındaki yerli gazı üretmeye başladık. Karaya çıkarttığımız gazı BOTAŞ hattına bağladık. Günlük 4 milyon metre küp gaz ile 1,5 hanenin günlük doğalgaz ihtiyacını karşılayabiliyoruz. İlk aşamada günlük 10 milyon daha sonra 40 milyon metre küpe çıkacak. Yeni keşifler ve sürprizler için gece çalışıyoruz. Toplamda kömür rezervinin 21 milyar ton olduğunu hesap ediyoruz bu kaynağın ekonomiye kazandırmamız için çalışmamız, üretmemiz gerekiyor.

SAHTE VİSKİ-RAKI YAKALANDI SAHTE VİSKİ-RAKI YAKALANDI

"DÜNYA KÖMÜRDEN VAZGEÇMİYOR"

Türkiye 2022 yılında elektrik üretiminin yüzde 35'ini kömür santrallerinden karşıladı. Kömürün payı yüzde 36 oldu bu oran Avrupa Birliği'nde ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. Aynı oranda Almanya'da yüzde 33, Çin'de yaklaşık 63 düzeyindi. Yani öyle söylendiği gibi dünya kömürden vazgeçmiyor. Hatta kapalı olan kömür santrallerini de arz güvenliği için kullanıma açıyor. Hal böyle iken kendi kaynağımızı toprak altında bırakmamızı istemek çıkartmayın üretmeyin demek ülkemizin dışa bağımlı olmasıyla eş değerdir. Bu zenginliğimizi ekonomimize kazandırmaya ve bu yolla ülkemizin büyümesine cari açığın kapatılmasına devam edeceğiz. Madenlerimiz yerli kaynak olmalarının yanı sıra istihdam açısından da ülkemizin zenginliğidir. Madenlerimizde 150 bin insan çalışıyor, yeni alanları açarak onbinlerce yeni istihdamlar sağlamak istiyoruz. Devlet olarak ilgili tüm kurumlarımızla bu yatırımların ve istihdamın artması için desteklerimize devam edeceğiz."

Editör: Derya Tetik