İSTANBUL (AA) - TED Ankara Koleji Vakfı Özel İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Ece Şen, Uluslararası STEM Olimpiyatları'nda kodlama kategorisinde dünya sekizincisi olarak önemli bir başarıya imza attı.

Türk Eğitim Derneği'nden (TED) yapılan açıklamaya göre, Türk gençlerinin kodlama alanındaki uluslararası başarılarının son örneği Ece Şen oldu. TED Ankara Koleji Vakfı Özel İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Ece Şen, 4. Uluslararası STEM Olimpiyatlarında kodlama kategorisinde ilk ona girdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen 4'ncü sınıf öğrencisi Ece Şen, kodlamaya babasının yönlendirmesiyle henüz beş yaşında başladığını söyledi.

Şen, STEM Olimpiyatları'na babasının ve öğretmeninin teşvik etmesi ile katıldığını belirtti.

Kendini denemeyi sevdiğini söyleyen Şen, şunları kaydetti:

"Bu olimpiyatları da önce babam araştırdı ve buldu. Öğretmenlerim de katılmam için teşvik etti. İlk sınav zordu ama geçtim. İkinci sınavda 60 dakika içinde 30 soru vardı. Sorular kolaydan zora doğruydu. Soruları en hızlı ve en doğru şekilde yapanlar kazanıyordu. Sonuçları her gün kontrol ediyordum. Dünyada ilk ona girdiğim için çok heyecanlandım. Ailem, öğretmenlerim ve arkadaşlarım benimle gurur duydular. Herkes bana 'Bravo Ece' diyordu. Çok güzel bir histi. Bilişim teknolojileri öğretmenim Özden Yılmaz ve sınıf öğretmenim Buket Alp Aslantekin'e teşekkür ederim. Çünkü beni her zaman çok desteklediler."

Ece Şen, yeni hedefinin 10-16 Temmuz tarihleri arasında Hollanda'nın Hague kentinde düzenlenecek olan büyük finalde altın madalya almak olduğunu kaydetti.

Şen, ChatGPT'yi geliştiren Mira Murati ile Ndvia şirketi kurucusu Jensen Huang'ı idol olarak gördüğünü ifade ederek, "İkisi de hayatlarındaki zorlukları aşıp, çok çalışmalarının meyvelerini toplamışlar." ifadelerini kullandı.

Bursalı yerli Togg'dan yılın ilk fırsatı Bursalı yerli Togg'dan yılın ilk fırsatı

Gelecekte kendi şirketini kurarak robotlar üzerine çalışmalar yürütmeyi planladığını aktaran Şen, sözlerine şöyle son verdi:

"Gündeme bakınca insansı robotları çok görüyoruz. Bazı işler gelecekte kalmayacak. Ben henüz on yaşındayım. Yirmili yaşlarıma geldiğimde robotlar günlük hayatta çok daha fazla kullanılacak. Bu tür robotlar yapan firmalar çok başarılı olacak. O yüzden insanları zorlayan işlerde robotları kullanmayı planlıyorum. Askerlik, polis, itfaiye, arama kurtarma alanlarında robotların kullanılması gerektiğini düşünüyorum."

Ece Şen'nin öğretmenleri arasında yer alan Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Özden Yılmaz ise öğrencisinin sanatçı ruhu ile analitik düşünme becerisini birleştirerek daha nice başarılı çalışmalara imza atacağını düşündüğünü söyledi.

Kaynak: aa