Nostalji Resim Sergisi Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nde 18 Kasım 2023 Cumartesi günü akşam saat 18.00’de sadece sanatseverlerin katılımı ile açıldı.
“Yıllar boyu süren sanat birlikteliğimizi ‘Nostalji’ adıyla sizlerle paylaşmak istiyoruz.” Vurgusuyla paylaşılan davetiye ile bir araya geldi eski-yeni sanatçılar ve sanatseverler. Osman Zeki Oral sergi salonundaki açılışta: Feryal Tanesi, Belgin Saral, Cahide Sart, Füsun Avcı, Gülşin Alpay, Gülen Karakuş, Neye İleri, Nigar Armağan, Şule Eken, Velda Alaylı ve Yakut Şakiroğulları’nın resimleri sergilendi.
25 Kasım’a kadar açık kalacak sergide, ünlü ressamlarımızdan Feryal Taneri ile “Sanat ve Ereğli” üzerinde kısa bir söyleşi yaptık.
- Ereğli’ye geldiniz sergi için yıllar sonra.
- Yıllar sonra benim ilk öğrencilerim beni aradılar, bir nostalji sergi yapalım, geçmişi analım dediler koşa koşa geldim.
- Ne gördünüz?
- Harikalar, hepsi de. Benden sonra daha da ilerletmişler, hepsi öğrencim değil, meslektaşım olmuşlar.
- Ne kadar öğrenci yetiştirdiniz?
- Sayısını unuttum çok gerçekten Ereğli’den 30 falan olmuştur. Gençler de vardı Güzel Sanatları kazandılar, gittiler yani onları çok anımsayamıyorum, ders alıp gidenler var. Ama böyle amatörce başlayıp profesyonelleşenleri yaklaşık tanıyorum. 10 kişi zaten kesin çok iyi.
- Ressamlara genel sorular soruyu ben de sorayım da gençlere ne öğütlersiniz veya sanatseverlere ne öğütlersiniz?
- Sanatseverlere diyeceğim sanatçıları desteklesinler istiyorum, Türkiye’de sanat maalesef geri gidiyor. Bu bizi çok üzüyor. Sergilere katılım da azaldı. Sanat yapanlar, şimdi ressamlar ayrı benim görüşüme göre sanatçılar ayrı. Ressam resim yapar, sadece resim yapar ama sanat yaptığınız zaman yaratması gerek özgürlükçü olması gerek sanat budur. Özgür sanatçı da azalmaya başladı. Yani fotoğrafı resmetmek resim değil kendisinden üzerine bir şeyler koyuyorsa eğer resim o. Dikkat ederseniz benim öğrencilerimin hiç birinin yaptığı resimler çektiğiniz fotoğrafa benzemiyor. Hepsi kendinden bir şey koyuyorlar bu benim için çok büyük bir mutluluk kaynağı. Bugün yapılan sanatta hatta hatta tuval bezi üzerine baskı yapıp üzerine boyayıp resim yaptığını sananlar da var bu beni gerçekten üzüyor.
- Ben sizin Ereğli’deki en son serginizi de hatırlıyorum. O zaman haberini de yapmıştık ama aradan çok yıllar geçti ben de unuttum, o sergilerde mesela Ereğli’nin çok üst düzey yöneticileri, Erdemir Genel Müdürü, Kaymakamı, Belediye Başkanı, sanata ilgi duyan işadamları falan vardı. Şimdi ki sergileri ben de izliyorum yakından emek verenleri ama eski ilgiyi görmüyorum. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Eski ilgi gerçekten bu işi sanatsal boyuta taşıyanların izleyicisi var. Ama biraz önce söylediğim gibi fotoğrafı eline alıp aynı resmetmek iki ay kursa gidip ressam olduğunu zanneden sanatçı olduğunu zanneden arkadaşlar yüzünden biz biraz geride kaldık.
- Bu çok meslekte var ama.
- Bu evet çok meslek de var. Türkiye’deki sanat bu hale geldi. Ama büyük isimler var benim de hocalarım var bunların sergileri gayet ilgi görüyor. Ben şimdi ustalar sergisine katılacağım umuyorum dolup taşacaktır.
- Kaç yıldır resim yapıyorsunuz?
- İlk fırçayı aldığım zamanı söyleyeyim 1966. Hala çiziyorum. O tarihte fırçayı elime aldım sanatçı oldum diyemem öğrenmeye başladığım yıl 76, 86’da ilk sergimi açtım. Sonrasında bu zamana kadar benim heykellerim de var aslında lisansım, heykel mezunuyum ben yani 50 seneyi geçmiş sanırım.
- Ereğli sizi özlemiş mi?
- Ereğli beni özlemiş, çok duygulandım ağladım zaten
- Ama çok önemli bir isimsiniz siz.
- Çok teşekkür ederim. Bana açılış konuşması yap dediler yapmayayım ağlarım ben dedim ağladım da. Bu kadar bu sanatı bu kente aşılamışsam oturur ağlarım.
- Artık devamı gelir bu sergilerin
- İnşallah öyle diyorlar her yıl geleneksel yapabilsem çok güzel olur. Her sene kasım sonu bir sergi açsak bizi bilseler istiyorum.
- Kutluyorum efendim.