Kurtuluş Savaşımızın tek deniz çatısması Kdz. Ereğli’de Alemdar Vapuru’nun Fransızlardan kurtarılması sırasında yaşandı. Bu çatışmada Sürdümen Recep Kâhya da (Recep İpek) o an dümenin başındaydı ve vurularak şehit oldu. 27 Ocak 1921’de meydana gelen olay, bu çatışmada esir alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılması görüşmeleri nedeniyle Ankara Hükümeti’nin uluslararası düzeyde tanınmasını sağladı.
Alemdar Destanı’nın 103. Yıldönümünün kutlanacağı 27 Ocak 2024 günü, Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olarak tarihe geçen Recep Kahya’nın anısına Kdz. Ereğli’de belediye tarafından bir anıt yaptırıldı. Eski Belediye karşısındaki İnönü Parkı’nda kaidesi yaptırılan anıtın tasarım çalışması ise 27 Ocak’tan önce yerine konulacak.
Bilindiği gibi, Alemdar Vapuru Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’ya silah ve mühimmat taşımak için kahramanlar tarafından İstanbul’dan kaçırılmış ve Ereğli’ye getirilmişti. Ereğli’den takviye mürettebat da alan vapur, Zonguldak ve oradan da Sinop’a giderken Ölüce Feneri civarında Fransızlar tarafından yakalanmıştı. Fransızların önce Zonguldak’a ve ardından da İstanbul’a götürmek istediği Alemdar Vapuru, esir alınan mürettebatı tarafından işgalci Fransızlar oyuna getirilerek kurtarılmış ve Ereğli limanına geri dönerken, Fransız muhribinin açtığı ateş sonucu Serdümen Recep Kahya şehit olmuştu. Kaynaklarda Recep Kahya için yapılan törenlerin İskele Camisinde kılınan namazdan sonra nereye gömüldüğü konusunda bir bilgi onca araştırmaya rağmen bulunamadı. Recep Kahya’nın anısına İnönü Parkı’na Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından sembolik bir taş anıt konulmuştu. Bu yıl belediyenin açacağı anıt ise Recep Kahya’nın fotoğrafı da olmadığından bir tasarım olarak hazırlandı ve ölümünün 103. Yılında törenle açılacak.