*Bakanlığınız ve diğer Bakanlıklarla iletişim halinde bir çalışma yapılmakta mıdır? Yaşanan sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla Bakanlığınız nasıl bir çalışma içerisindedir?

*Karadeniz Bölgesi için hazırlanan projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinde sel ve su baskınları sonuçları değerlendirilmekte midir

evre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Türkiye İşçi Partisi’nden Karadeniz bölgesindeki sel felaketleriyle ilgili beş maddelik sorular yöneltildi. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın konuyla ilgili soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Karadeniz Bölgesi bir kez daha doğal güzellikleri, denizi, akarsuları, sınırsız ormanları, doğal yaşam alanları veya tarım faaliyetleri ile değil sel felaketi ile gündeme geldi. İklim krizinin gittikçe tırmandığı günümüzde, hangi mevsimde olursak olalım iktidar eliyle doğal afetlerin felaket haline gelişi yaşanmaktadır. Karadeniz illerinde dere yataklarının taşıp yerleşim yerlerinde su baskınlarının olduğu, otoyolların, tünellerin ve Zonguldak-Bartın arasındaki demiryolunun ulaşıma kapandığı, evlerin, iş yerlerinin, tarımsal faaliyetin büyük zarar gördüğü bir tablo ile karşı karşıya kalınmaktadır. İnsanlar, hayvanlar ve doğa üzerindeki tahribat ise henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil.

Bartın, Bolu, Düzce, Erzurum, Karabük, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun ve Zonguldak illerinde 9 Temmuz'da gerçekleşen ve her yıl Karadeniz illerinde tekrar eden sel baskınlarının sebepleri uzmanlarca tespit edilmektedir. Taşkın alanları, dere yataklarının doğal sınırları göz önünde bulundurulmadan hızla ve plansızca süren yapılaşma, yaşadığımız felaketleri göz göre göre getirmektedir. Binlerce yurttaşımızın etkilendiği bu su baskınları, sağlıksız, güvensiz çevreler ve tarımsal, ekonomik kayıp anlamına gelen sonuçlar doğurmaktadır.

Bu bağlamda;

1. Karadeniz illerimizde her yıl yaşanan se! ve su baskınlarının sebepleri hakkında Bakanlığınız ve diğer Bakanlıklarla iletişim halinde bir çalışma yapılmakta mıdır? Yaşanan sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla Bakanlığınız nasıl bir çalışma içerisindedir?

2. Bu zamana kadar gerçekleşen sel ve su baskınları ve sonuçları ile ilgili sorumluları ortaya çıkaran bir soruşturma yapılmış mıdır?

3. Son olarak 9 Temmuz 2023 tarihinde, bölgede yaşanan selin yol açtığı zararın boyutları nelerdir? Kaç yurttaş ölmüş ve yaralanmıştır? Kaç yurttaş, esnaf ya da çiftçi selden zarar görmüştür?

4. Sel sonrası yurttaşların temiz içme suyu ve sağlıklı barınma alanları bulamaması ve ilerleyen günlerde yaşanabilecek salgın hastalıkların önlenmesi için alınan önlemler nelerdir?

5. Karadeniz Bölgesi için hazırlanan projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinde sel ve su baskınları sonuçları değerlendirilmekte midir? Karadeniz Bölgesi illerinde kaç adet proje için ÇED Olumsuz kararı verilmiştir?

Sıfır Atık'ta birinci eylem tamamlandı... 245 bin ton deniz çöpü toplandı! Sıfır Atık'ta birinci eylem tamamlandı... 245 bin ton deniz çöpü toplandı!

Editör: Derya Tetik