Her yörenin kendine göre kültürel değerleri vardır, bunların geliştirilmesini beklerim. Ben daha çoğaltılmasını beklerim.

Belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, ilgili kadrolar, belediye başkanlığına aday adayı olup aday olmak için kapı kapı dolaşanlar, belediye meclis listesine girmek isteyenler, meraklıları ve devamları acaba kendilerine “halk nasıl bir yerel yönetim istiyor?” diye soruyorlar mıdır?

Umarım soruyorlardır ve bu sorunun yanıtını arayıp kendilerine bir yol haritası çıkarıyorlardır. Eğer ki bunu yapmayıp da “ben bilirim” diyorlar ise vah o şehrin haline. Vah oy verip de hizmet bekleyen vatandaşların haline.

Biz Ereğli Önder Gazetesi olarak bu konuda yerel seçimler öncesinde  konuşup görüşlerini paylaşmak isteyen herkese sayfalarımızı açtık ve bu çizgideki röportajlarımızı sürdürüyoruz.  İşte bu ilke çerçevesinde torna başında gördüğümüz “Şevket Hoca”ya aynı soruyu sorduk. Seramik Sanatçısı Şevket Şanlıoğlu ile aramızda şöyle br konuşma geçti.

-          Hocam kolay gelsin ne yapıyorsunuz?

-          Teşekkürler, çay takımı, çay seti kırmızı çamurdan bu şekilde çalışıyoruz.

-           

-          Torna mı diyorlar buna?

ARMUTÇUK MÜESSESESİNİ MECLİSE TAŞIDI ARMUTÇUK MÜESSESESİNİ MECLİSE TAŞIDI

-          Çamur torna, torna şekillendirme öyle gidiyor. Torna çömlekçilikle kullanılan en temel aletlerden bir tanesi. Bunun normalde ayaklısı da var, daha eski ilkel yöntemlerle de yapılan. Artık elektrikli bu şekilde değerlendiriyoruz.

WhatsApp Image 2023-12-29 at 15.49.14

-          Hocam 31 Mart’ta seçimler var. Ereğli’de siz de sanatla uğraşıyorsunuz, kültürün içindesiniz. Ben herkese aynısını soruyorum partiyle kişiyle işimiz yok. 31 Mart’tan sonra nasıl bir yerel yönetim beklersiniz? Özgürce istediğinizi söyleyin yani bizim bir takıntımız yok.

-          Zaten şöyle ben sanat yönüyle baktığımızda; sanatın temelinde kültür. Kültür ağırlıklı, yöresel yerel kültüre değer verilmesini beklerim. Aslında şöyle elpek bezi gibi yöresel ürünler var, onlara değer veriliyor, dokumacılığa değer veriliyor. Her yörenin kendine göre kültürel değerleri vardır, bunların geliştirilmesini beklerim. Ben daha çoğaltılmasını beklerim. Bir de gençlere yönelik yapılan sosyal alanların genişletilmesini özellikle isterim. Örneğin sanatla uğraşan kişiler neler yapar? Resim, heykel olsun, seramik olsun, bunlarla ilgili çalışmaların gençlerin buluşturulmasını beklerim. Alanların açılmasını beklerim.

-           

-          Somut bir öneriniz var mı?

-          Somut bir önerim atölyelerin kutsal bir yer olmasını görerek o doğrultuda da alanların açılmasını isterim. Çoğaltılmasını, kişilerin üzerinden yük olarak kaldırılıp daha çok sosyal alan şeklinde toplumsal alan kamusal alan şeklinde çoğaltılırsa. Etkileşiminin kültürel paylaşımın sanatsal konuşmaların aradaki iletişimin bu şekilde daha çok gelişeceğine inanıyorum. İnsanlar konuşmuyor birbirleriyle. Bu tür atölyelerde bilgi paylaşımların kültürel paylaşımların artacağını düşünüyorum. Üreterek. Bir de hem üretim, hem bilgi paylaşımı olur. Üretime insanları alıştırmayı. Tüketim toplumundan çıkarılıp, üretime dayalı bir toplum olma yönünde. İnsanları teşvik edilmesi ile ilgili uğraşların olmasını istiyorum. İyi şeyler var, güzel halk evleri var,  güzel örnekler. Burada çalışmalar yaptık yapılıyor. Çok güzel o alanların daha da çoğaltılmasını istiyorum. Bunu bir ekmek gibi bir su gibi insanların ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

-           

-          Teşekkür ederim.

-           

-          Haber: Eyüp Bektaş

Editör: Derya Tetik