1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ili Zonguldak vilayet oldu. Sanayinin, enerjinin, deniz ticaretinin ve sanatın öncü yapısını teşkil eden Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ilinde, bilimde de ulusal ve uluslararası camiada rol model olan Cumhuriyetin ilk üniversitesinin aynı yılda kökleri oluşturuldu. Bu köklü kuruluş, yükseköğretimin temellerinin atıldığı Zonguldak’ın Fener Mahallesi mevkiinde 1924 yılında Yüksek Ma’adin Mühendis Mekteb-i Alisi yani günümüz Türkçesiyle Zonguldak Yüksek Maden Mühendis Mektebi’ne dayanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokulu olma özelliğini taşıyan bu mektep, “Türk Maden Teknik Elemanı” miktarının yetersizliği dikkate alınarak 1924 yılında Ticaret Vekâletinin kararı ile kuruldu.

 

Tarihsel serüveninin ilk durağı Yüksek Maden Mühendis Mektebi ile başlayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 1930 yılında Maden Meslek Şubesini ve Sanayi Mühendisliği Şubesini açarak “Yüksek Ma’adin ve Sanayi Mühendisi Mektebi” adıyla bir yüksekokul hâline dönüştü. 1940 yılında açılan Maden Teknisyen Mektebi ile faaliyetlerine devam eden kurumun adı 1950 yılında ise Zonguldak Maden Teknik Okulu olarak değiştirildi. 1960’lı yılların sonunda önemli bir atılımla İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine bağlı olarak Zonguldak Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin kurulmasına karar verilerek okul 18 Mart 1975 tarihinde faaliyete geçirildi.

 

Madenciliğin ve mühendislikte bilimsel eğitimin ülkemizdeki ilk merkezlerinden biri olan Zonguldak Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin, 1983 yılında Hacettepe Üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Böylece Zonguldak Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinin ismi değiştirilerek Zonguldak Mühendislik Fakültesi oldu. 1992 yılına kadar Zonguldak Mühendislik Fakültesi olarak eğitim veren kurum, 11.07.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3837 sayılı kanunun 9. ek maddesi ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi adı ile bağımsız bir şekilde kuruldu. Daha sonra ise Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin adı 11.04.2012 tarih 28261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 627 sayılı kanunun 18. maddesi uyarınca Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirildi. 2012-2018 tarihleri arasında bu ad ile akademik camiada Türkiye’nin ve Batı Karadeniz’in mihenk taşı haline gelen üniversite, 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7141 sayılı kanunun 6’ncı maddesiyle bu maddenin başlığında ve birinci fıkrasında yer alan Bülent Ecevit Üniversitesi ibareleri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi şeklinde değiştirildi.

KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR

Kurumsal Kimliğimiz İle Yenilenen Üniversite Logomuzun Hikâyesi ve Anlamı


Bir asırlık tarihiyle ülkemizin zenginliklerini engin bilgi birikimi ile harmanlayarak geleceğe emin adımlarla ilerleyen ve gerek mühendislik gerek sağlık alanında olduğu gibi birçok farklı dalda ve akademik camiada adından övgüyle bahsedilen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında, kuruluş tarihi olarak görünen 1992 yılını Üniversite Senato Kararı ile 1924 olarak tescillemiştir. Kuruluş tarihimizi güncellememiz ve 2024 yılı itibarıyla da üniversitemizin 100. yılını kutluyor olmamız sebebiyle kurumsal logomuzda değişikliğe gidilmesi kararı alınmıştır.

 

Bu minvalde öncelikle logomuzun dış çeperi, şanlı al bayrağımızın ve şehitlerimizin kanını temsilen kırmızı renkle belirlenmiştir. Kırmız renk ayrıca Zonguldak’ın zengin kömür ve doğalgaz rezervlerine sahip olması nedeniyle ülkemizin enerji üssü olma özelliğinden ötürü enerji ve cevheri de temsil etmektedir. Bu renk, bir akademik kurum olarak her birini ayrı bir cevher olarak nitelendirdiğimiz kıymetli öğrencilerimizi Güçlü Türkiye Yüzyılına hazırlamanın enerjisini de simgelemektedir.

 

Logomuzun merkezinde ise Cumhuriyetimizin 50. yılı anısına istinaden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından yaptırılan Uzun Mehmet Anıtı yer almaktadır. Bu anıt, şehrimizde “Üç Mehmet Anıtı” olarak da anılmaktadır. Üç beton sütun şeklinde tasarlanan anıtta birinci Mehmet şehit asker Mehmetçiği, ikinci Mehmet madenci Mehmet’i ve üçüncü Mehmet ise madenlerin ilk kurbanı ve efsanevi şehidi olan Şehit Uzun Mehmet’i simgelemektedir. Üniversite logomuzun merkezinde yer alan bu anıt, Zonguldak’ın tasvirinde kullanılan “Mavi İle Yeşilin Buluştuğu Kent” imajını vurgulamak için bu iki rengin birleşimi olan ve ayrıca tüm dünyada Türk renginin nişanesi olarak bilinen turkuaz renkte tasarlanmıştır. Böylece turkuaz renkli Uzun Mehmet Anıtı, Üniversitemizi temsilen altına yerleştirilen kitap ve dış çeperimizdeki kırmızı renk ile tasarlanan yeni logomuz; al bayrağımıza, şanlı tarihimize, aziz şehitlerimize ve cennet vatanımızın doğal güzelliklerine sahip çıkma misyonumuzu her daim koruduğumuzu, öğrenci odaklı eğitimimiz ile de kıymetli öğrencilerimizi geleceğe bu değerler ile hazırlamaya çalıştığımızı göstermektedir.

Muhabir: Emre Çiftçi