Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, aralarında TTK’nın da bulunduğu 19 KİT kurumunu ilgilendiren KİT Reformu taslağıyla ilgili destek ziyaretleri kapsamında Zonguldak Barosu ve Zonguldak Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret etti. Genel Başkan Yeşil, “KİT Reformu; ileriye dönük tüm yetkileri eline almak demek. Yani kapatma, küçültme, özelleştirme, daraltma ve yabancı şirketlerle ortaklık yapmak gibi tüm yetkiyi eline almak demek. Halkımızın, vatandaşlarımızın malı olan, vergileriyle yapılan bu kurumların bu şekilde dağıtılması olasılığı bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor.” dedi.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Zonguldak Barosu Başkanı Av. Türker Kapkaç ve yönetim kuruluna ziyarette bulundu. Genel Başkan Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun da (TTK) bulunduğu 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün (KİT) yönetim şeklini kökten değiştiren ve özelleştirme ile kapatılmanın önünü açan taslak hakkında bilgi verdi. Yeşil, ayrıca tüm meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini, siyasi parti temsilcileri ve dernek başkanlarını 9 Temmuz Salı günü saat 17:45’de sendika toplantı salonunda yapacakları kitlesel basın açıklamasına davet etti.

YEŞİL: “KİT REFORMU KAPATMA, KÜÇÜLTME VE ÖZELLEŞTİRMENİN ÖNÜNÜ AÇIYOR’

Yeşil, oda, dernek, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri gezerek KİT reformunun ne demek olduğunu, yapılmak isteneni ve yaşanılabilecek sorunları anlattıklarını ifade etti. Zonguldak halkına ve meslek odalarına mücadelelerine verdikleri destek nedeniyle teşekkür eden Yeşil, şöyle dedi:

“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 19 KİT hakkında bir yasa değişikliği yapma isteği var. Bu yasa değişikliğiyle aralarında TTK’nın da bulunduğu kurumların yönetimlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geçmesi demek diyor. Bu ileriye dönük tüm yetkileri eline almak demek. Yani kapatma, küçültme, özelleştirme, daraltma ve yabancı şirketlerle ortaklık yapmak gibi tüm yetkiyi eline almak demek. Bu bizi rahatsız ediyor. Halkımızın malı olan, vergileriyle yapılan bu kurumların bu şekilde dağıtılması olasılığı bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor. O nedenle biz bu yasa teklifine ‘hayır, bunu kabul etmiyoruz’ diyerek ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Bununla ilgisi sizlere de ziyarette bulunduk. Bizim çıktığımız bu yolda bizim yanımızda olursanız bizleri, madencileri mutlu edersiniz. Çünkü bu yasa teklifi kabul olursa Zonguldak artık bir köy olma yolunda gider. O nedenle buradayız. Desteğiniz için teşekkür ederim.”

KAPKAÇ: ‘KİT REFORMU KÖTÜ GÜNLERİN HABERCİSİ’

Zonguldak Barosu Başkanı Av. Türker Kapkaç da, TTK gibi önemli KİT kurumlarının çıkarılmak istenen yasa ile yeni yapılanmayı kabul etmediklerini söyledi.

Kapkaç, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu şekilde bir yapılanmaya gitmesini bizler kabul etmiyoruz. Hukukçular olarak yanlış politikalar ve yanlış uygulamalara birçok platformda görüşlerimizi bildirerek sizlerle mücadele verdik. Bundan sonrada vermeye devam edeceğiz. Bu KİT reformu hem ekonomik anlamda, hem sosyolojik anlamda, hem hukuki anlamda kötü günlerin geleceğinin habercisi. TTK gibi kurumsal bir yapıda olan bir kurumun bundan sonra iş güvenliği ve sağlığı anlamında, işçilerin ücret güvencesi anlamında özelleştirme ve kapatma olması halinde kötü günler bekliyor madencilerimizi. Sonra ise geri planda TTK ile özdeşleşmiş olan Zonguldak’ta esnafından, sanayiye her kesimi etkileyecek bir konu. Bu konuda başlattığınız mücadeleye destek veriyoruz ve her zaman yanınızdayız.

MUHASEBECİLER ODASINA ZİYARET

KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Zonguldak Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci’yi ziyaret etti.

Mutlu, KİT Reformuna karşı başlattıkları mücadeleyi anlatarak, “TTK, TKİ, ETİ Maden gibi kuruluşlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kurumlar. Diğer KİT’lerde kendi uzmanlık alanları dahilinde bakanlıklara bağlı kuruluşlar. Her kurum kendi uzmanlık alanlarına giren bakanlıklar tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz.  TTK da kendi alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından yönetilmeli. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kendi uzmanlık alanına girmeyen dalda başarı elde etme şansı olmadığını söylüyoruz. Dolayısıyla bu yasaya karşı olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz.” dedi.

Kahveci de, TTK’nın konusunda uzman bir üniversite olduğunu ifade ederek, “TTK bu ülke için, dünyada yaşanan son gelişmelerle ne kadar önemli olduğunu hepimiz gördük. Milli bir değerimizdir. Bizde elimizden gelen desteği vererek KİT reformu taslağına karşı olduğumuzu dile getiriyoruz.” diye konuştu.

Gmis (1)

Editör: Derya Tetik