Karadeniz Ereğli'de pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip pazara inmeden alıcı bulan Osmanlı çileği üretimi 2 kat arttı. İlçedeki 3 köyde 30-40 yetiştirici tarafından üretilen, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, büyük ilgi görüyor.

 

FARKLI SEKTÖRLERDEN TALEP GÖRÜYOR

ESNAFTAN ANLAMLI ETKİNLİK ESNAFTAN ANLAMLI ETKİNLİK

Mayıs ve haziran aylarında sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Osmanlı çileğinde hasat zamanının başladığını söyledi.

 

KİLOSU 400 LİRA

Kilogramının 400 liradan satışa sunulan çileğe yurt içinden ve dışından yoğun talep geldiğini aktaran Çetinkaya, ilçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle 5 dönüm alan üzerine kurulan ve güvenlik kameralarıyla takip edilen Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezinin devreye girmesiyle üretimde ciddi artış yaşandığını kaydetti.

 

ÇİLEK ÜRETİCİLİĞİ KURSU BAŞLADI

Çetinkaya, bu yıl iklimsel nedenlerden ötürü çileklerin erken olgunlaşmaya başladığını bu yıl rekoltenin 4 ton olmasını beklediklerini dile getirerek, "Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az 2'ye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım" dedi.

 

PAZARA İNMEDEN TARLADA SATILIYOR

Pazara inmeden tarlada satılan Osmanlı çileğinin pazar sorunu bulunmadığına değinen Çetinkaya, şunları söyledi:  "Osmanlı çileğinin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa Ereğli halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli'de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun."

Çetinkaya, Osmanlı çileği fidesi üretiminin sürdüğünü 50-60 bin düzeyinde fide üretimi yapıldığını sözlerine ekledi.

Whatsapp Image 2024 05 08 At 13.40.27

Whatsapp Image 2024 05 08 At 13.40.26

Whatsapp Image 2024 05 08 At 13.40.26 (1)

Whatsapp Image 2024 05 08 At 13.40.26 (2)

Whatsapp Image 2024 05 08 At 13.40.25

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)

Editör: Derya Tetik