Yüzlerce aile depremden sonra yakınlarına asla ulaşamadı. Onların ziyaret edebilecekleri bir mezar bile yok. Hayattaki tek istekleri yakınlarının bir an önce ölüsü veya dirisini bulmak. Aileler yetkililerden yardım alamayınca dernek kurdu ve birbirlerine destek olarak seslerini duyurmaya çalışıyor. Yetkiler kayıp çocuk yok dese de, kayıpların arasında çocuklar da var. 

Her yolu denedim, bakmadığım yer kalmadı, hiçbir yerde yoklar. DNA eşleştirmelerinden sonuç çıkmadı. Kızımın yürüdüğünü sadece 7 gün görebildim. ‘Baba’ deyişi kulaklarımda. Güneş doğmuyor bize. Kayıplara neden bu kadar duyarsız kalındığını da anlayabilmiş değilim. Kızımın elimden öpeceği, el ele tutuşup gezeceğimiz ilk bayramdı. Tek istediğim eşim ve çocuğumun bir an önce ölüsü veya dirisini bulmak.”  Kaynak, Cumhuriyet 

Bulut Özgür, kayıp eşi ve 16 aylık kızına hala ulaşamayan yüzlerce depremzeden biri.

Çok sayıda depremzede aile hala mezarlarda, hastanelerde ve sosyal medya paylaşımlarında kayıplarını arıyor. ​​

Ben, depremin ilk gününden beri bir Hataylı olarak burada gönüllü bir şekilde hem enkaz kaldırmada bulundum hem kayıp ailelerinin yanında. 11 Şubat’tan beri yakınlarını çaresizlik içinde arayan insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. 

Artık ailesini arayan depremzedelere yardımcı olacak hızlı ve etkili bir sistemin oluşturulması gerekiyor. 

Lütfen artık bu meseleyi ciddiye alın. İnsanlar cenazesi bile olsa bir şekilde yakınlarına ulaşmak için uğraşıyor. 

Halen enkazlarda çıkarılmayı bekleyen ya da yoğun bakımlarda bilinci kapalı bir şekilde tedavi gören kayıp depremzedelerin sayısı ise bilinmiyor. 

Yakınlarını hiçbir yerde bulamayan kayıp aileleri ise haftalardır mezarlıklar, savcılıklar ve hastaneler arasında mekik dokuyor. 

Depremde ölenlerin sayısı 50 bin olarak açıklandı ve sonra yeni hiçbir rakam gelmedi? 
Kaç kayıp kişi var?
Kaç depremzede hastanede? 
Hastanede olan kaç depremzede ailesine ulaşamadı?
Hastanelerde olmayan ama kayıp olan kaç kişi var?

Tüm bu bilgilerin şeffaf bir şekilde açıklanmasını ve kayıplarını arayan ailelere seferberlik halinde ve sistemli şekilde acilen yardım edilmesini talep ediyoruz. Gerekirse, Dünya Sağlık Örgütü’yle koordinasyon kurarak bu sürecin hızlandırılması ve kayıplarımızın bulunmasını istiyoruz. Kaldırılan enkazlarda, kemik taraması yapılmasını talep ediyoruz. 

BEDAŞ İstanbul'u uyardı! BEDAŞ İstanbul'u uyardı!

Şu anda kayıplarını arayan aileler, ilk olarak Sağlık Bakanlığı’na ait 184 hattı üzerinden kayıt oluşturuyor ve beklemeye başlıyor. Ama hastanelerde tedavi gören depremzedelere ilişkin hiçbir etkili arama sistemi bulunmuyor. Yoğun bakımda kalan depremzedeleri bulabileceğim bir sistem var mı diye sorduğunuzda size hayır diyorlar. Depremzedelerin gönderilmiş olduğu hastaneler listesi yok. Yani bizi bize bıraktılar. Türkiye 81 il, bütün hastaneleri tek tek nasıl dolaşacağız? Kimse bunun cevabını vermiyor.

İMZALAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGxRdtjHHhBLnQsSlhgwbmsdGbW

Editör: Derya Tetik