Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Tokat'ta ziyaretlerde bulundu Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Tokat'ta ziyaretlerde bulundu

Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı önünde gerçekleştirilen tören, çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

 

TÜRK PERSONEL İLE DEVAM

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Üsteğmen Abdülkadir Yıldırım, 20. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğunu paylaşmak ve yok etmek isteyen sömürgeci güçlerin başlattığı birinci dünya savaşında Türk Milleti'nin tüm imkan ve şartlarını zorlayarak binlerce kilometre uzaklıktaki cephelerde ve denizlerde ölüm kalım savaşına girdiğini, müttefikler tarafından karasuları dışında kalan tüm gemilere ambargo kararı uygulanarak el konulduğunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun da buna karşılık ambargo kararı alıp uygulayarak 1915 Mayıs'ında 1898 yapımı 363 tonluk Denmark isimli römorkunun ismini Alemdar olarak değiştirdiğini, Türk bayrağı çekilerek arama kurtarma görevlerine Türk personel ile devam etme kararı verildiğini söyledi.

 WhatsApp Image 2024-01-27 at 14.18.05

FİKRİ OLGUNLAŞTI

Alemdar'ın milli mücadeleye katılmasına ve tarih sayfalarına altın harflerle kazınmasına sebep olacak olayların Osmanlı nakliye gemisi Tirimüjgan'ın Kızılırmak ağzında karaya oturması, Alemdar'ın onu kurtarmak için görevlendirilmesi ile başladığına değinen Yıldırım, Alemdar'ın kurtarma çalışmaları sırasında barınma ve ikmal ihtiyaçlar için sık sık geldiği Samsun'da Kuva-i Milliye'ye katılmış Ömer Karataş ve arkadaşlarının Alemdar'ın kaptanı ve personeli ile yaptığı görüşmeler Alemdar'ın kaçırılmasını fikrini olgunlaştırdığını ifade etti.  Kurtuluş Savaşı'nın fiilen başladığı, düzenli ordu çalışmalarının sonuca ulaştığı dönemde, cephelere sevk edilecek mühimmatın Rus limanından Trabzon ve Samsun'a, küçük motorlar ve takalarla çekildiğini anlatan Yıldırım, ihtiyaç duyulan silah ve mühimmatın daha büyük miktarlarda olabilmesi için Alemdar'a Milli Mücadele yıllarında büyük iş düştüğünü söyledi.

WhatsApp Image 2024-01-27 at 14.18.05 (2)

"21 TÜRK 6 FRANSIZ'A ESİR OLAMAZ"

Alemdar Gemisi'nin 23 Ocak 1921'de gece yarısı 7 kahraman denizci tarafından İstanbul'dan Ereğli'ye kaçırıldığını, kahraman Ereğli halkının milli mücadeleye inanmış bir ruh içerisinde Alemdar'ı bağrına basarak her türlü kolaylığını sağladığını belirten Yıldırım, "Geminin kumanya ve yakıt ikmali sonrası Trabzon'a hareket etmek için 27 Ocak'ta ayrıldı, ihbar edilmesi üzerine Zonguldak'ta bulunan Fransız C-27 gambotu tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konuldu. Yalnızca süvari ve çarkçıbaşı tabancalarını saklama imkanı bulmuştu. 27 Ocak 1921 günü gemide bulunan 6 Fransız asker eşliğinde C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a hareket edildi. 2. Kaptan Güverte Üsteğmen Ali Dursun'un, '21 Türk 6 Fransız'a esir olamaz.' sözüyle heyecanlanan personel, yapılan plan sonucunda Ereğli'nin 10 mil açıklarında, kendi arasında kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele aldı ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli'ye dönüş yapmayı başardı. Bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar'a ateş açmış, çatışma seslerini Ereğli'den duyan halk, sahilden ve denize açılan sandallardan yaklaşık 200 kişilik grupla C-27 motor gambotuna yaylım ateşi açarak geminin açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak'a geri dönmesini sağlamıştı." dedi.

 

"ÇATIŞMADA KALBİNDEN VURULDU"

Alemdar Gemisi'nin, kaçırılmasını önlemek maksadıyla Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtularak bir miktar su almasının sağlandığını aktaran Yıldırım, şunları kaydetti: "Serdümen Recep Kahya, bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşı'mızın ilk deniz şehidi olarak en yüksek mertebeye ulaşmıştı. Recep Kahya'nın cenazesi 28 Ocak 1921'de bütün Ereğli halkının katılımıyla Bozhane yoluyla Yalı Caddesi'nden geçirilerek Hükümet Meydanı'na getirilmiş, İskele Camisi'nde kılınan ikindi namazını müteakip şehir mezarlığına defnedilmiştir. Ereğli Limanı'na gelen 1 kruvazör ve iki muhripten oluşan Fransız filosu Alemdar'ı yeniden almak istemiş ancak geminin baştan kara olması nedeniyle bu istekleri başarılı olamadan geri dönmüşlerdir. Alemdar'da esir edilen 6 Fransız askerin iadesi maksadıyla 17 Şubat 1921'de Alemdar Antlaşması yapılmıştır. Alemdar Destanı, milli mücadelede açısından 9 ay sonra 20 Ekim 1921'de Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşması'ndan önce kazanılan ilk diplomatik zafer niteliğindedir."

Yıldırım, Kasım 2004'te Ereğli'de kurulan Gazi Alemdar'ı Yaşatma Derneğinin çalışmaları sonucunda, İstanbul Tersanesi'nin imalat projeleri, Ereğli Belediyesinin konulacağı sahil şeridini, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının da gerekli sacları vermesiyle bugünkü haline getirildiğini anlattı.

Törene, Kaymakam Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, askeri erkan ile ilçe protokolü katıldı. Daha sonra Devrim Bulvarı'ndaki İnönü Parkı'na yapılan ilk  deniz şehidi Recep Kahya adına sembolik anıt açılışı ilçe protokolü tarafından gerçekleştirildi, anıta karanfil bırakıldı.

WhatsApp Image 2024-01-27 at 14.18.05 (1)WhatsApp Image 2024-01-27 at 14.18.05 (3)WhatsApp Image 2024-01-27 at 14.18.06

Editör: Derya Tetik