8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemleri dile getirdikleri gündür.
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz yaptığı yazılı açıklama ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
Açıklama şu şekilde:
Ülkemizin Kurtuluş Savaşında sergilediği mücadelede önemli bir rol oynayan ve bu şekilde tarihte onurla yerini alan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Bizce: Türkiye Cumhuriyet anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en muhterem mevkide, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir mevcudiyettir.” diyerek kıymet verdiği, tarihe imza atan, cesur ve başarılı Türk kadını; ülkemizin hem kurulmasında hem de gelişerek kalkınmasında özveriyle vazife alarak etkin bir rol oynamıştır.
Dünya tarihinde, çalışan ve üreten kadınların erkeklerle eşit haklara kavuşma mücadelesinin sembolü olarak kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; modern olarak kabul edilen pek çok Avrupa ülkesinden daha önce siyasi hakları tanıyarak kamusal alanda kadına yer açan ülkemizde de kadın haklarının düzenlenmesi, geliştirilmesi noktasında önemli görülmektedir.
Devlet yönetiminde, kadının yer almadığı bir toplumda demokrasiden bahsedilemeyeceğinden Devletimiz; sadece bu hakları tanımak değil, aynı zamanda bu haklardan yararlanmayı sağlamak için de gerekli düzenlemeleri yapmaktadır.
Toplumun temel taşı olan aile birliğinin en önemli unsuru olarak görülen; çalışma hayatı, sosyal ve kültürel bütün alanlarda yaptıkları hizmetlerle ülkemize değer katan kadınlarımızın yanında yer almak, onların haklarını korumak; hepimizin görevidir. Çalışkan, üreten, cesur ve fedakar kadınlarımız yarınımızın en büyük teminatıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle; kadınlarımıza önce ailede, sonra eğitimde, iş hayatında, sporda, sanatta yani toplumsal yaşamın her aşamasında fırsat eşitliğinin sağlandığı ve hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadıkları bir dünya temenni ediyor; başta aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin değerli anneleri ve eşleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI MEHMET YAPICI:
Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet YAPICI’nın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla yayınlamış olduğu mesaj aşağıda yer almaktadır.
Aile kurumunun temeli, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınlarımız, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılarak, Ülkemizin gelişmesi ve çağdaş düzeye ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. Toplumumuzda var olan güçlü aile bağları, aile bireylerinin birbirine gösterdiği sevgi, saygı ve anlayış kadınlarımızın eseridir.
Kadına saygı, değerlerimizin, gelenek göreneklerimizin, tarihimizin, sosyal hayatımızın tabii bir sonucudur. Türk tarihinde kadın daima etkin ve önemli rol üstlenmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda vatanın bağımsızlığı için cesurca cepheden cepheye koşan Türk kadını, Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra toplumsal hayatın her alanında yerini almış kadınlarımız, bugünün Türkiye’sinde; eğitimden, sağlığa, yürütme ve yargıdan, iş dünyasına kadar her alanda üstlendiği sorumlulukla Türk Milletinin geleceğe güvenle bakmasını sağlamıştır.
Bu özel gün vesilesi ile hayatımızın her alanında varlıklarıyla bizlere güç katan tüm kadınlarımızın '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.
GENEL MADEN-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU;
“8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN”
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınlayarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.
Mesaj şöyle;
“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, emek ve hak arama mücadelesinin simgesi olan bir gündür.
8 Mart 1857'de New York'ta tekstil işçisi kadınlar "eşit işe eşit ücret", "16 saatlik işgününe karşı 10 saatlik işgünü" talepleriyle fabrikalarda greve çıkarlar. Yapılan grevlerde birçok kadın fabrikaya kapatılır ve bu sırada çıkan yangında ölürler. O günden sonra kadın işçilerin bu onurlu direnişi aynı zamanda tüm dünyada kadınların hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir simgesi haline dönüşür. Kadınlar, insanca bir yaşam için seslerini duyurarak ilk adımlarını atmışlardır. Eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı sürdürdükleri mücadeleye devam etmişlerdir.
8 Mart'a anlamını yükleyen ise Clara Zetkin olur. 8 Mart 1910'da değişik ülkelerden kadınlar Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanır ve yaşamlarını; savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadeleye adarlar.
Uluslararası ve Almanya işçi hareketinin tanınmış önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın dünya kadınlarının mücadele ve dayanışma günü ilan edilmesini önerir, bu önerisi kabul görür.
Emekçi kadınlar; her gün emekten yana mücadele içindedirler. Kadınların verdiği bu mücadele tarihi, bizlerin emek mücadelesine de ışık tutmaktadır.
Kadına yönelik şiddetin sona ermesi, tüm kadınlarımızın emeklerinin karşılığını tam anlamıyla alması, çağdaş haklar ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında başarıyla yer almaları, siyasette, iş dünyasında, sosyal hayatta daha çok sayıda ve daha aktif olmaları en büyük dileğimizdir.
Hayatın her alanında birlikte mücadele ederek daha güzel günlere ulaşacağımıza olan inancımızla, tüm dünya emekçi kadınlarının mücadele gününü kutluyoruz.”