Türkiye İşçi Partisi Zonguldak İl Örgütü bulunan yanmış erkek cesedine vurgu yaptığı açıklamasında, , “işçinin, hele ki ucuz iş gücü olarak sömürü mekanizmasına daha savunmasız bir şekilde dahil edilen göçmen işçilerin canına memleketimizde hiçbir değer verilmemektedir” görüşünü savundu.

ADLİYENİN EMEKTARI EMEKLİYE AYRILDI ADLİYENİN EMEKTARI EMEKLİYE AYRILDI

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Sermayenin kâr hırsı, memleketimizi işçi mezarlığına çeviriyor. İlimizde ise bu duruma çok daha yakından ve yaşayarak şahit oluyoruz. Kaçak maden ocakları, tüm emek sömürü mekanizmalarının merkezinde kuralsızlık ve denetimsizliğin kural haline geldiği en çıplak örnek olarak günlük hayatımızın bir parçası durumunda. Kayıtsız ve güvencesiz çalışma koşulları, yurttaşların hayatta kalma mücadelesinde bir dayatma haline getiriliyor. Denetim dışı ocaklarda her yıl yüzlerce yurttaş hayatını kaybediyor ve ölümlerin üstü örtülüyor.

10 Kasım günü ilimizde benzin dökülerek yakılmış bir erkek cesedi bulundu. Cesedin Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'ye ait olduğunu tespit edildi. Soruşturma kapsamında 6 kişi göz altına alındı, göz altına alınanlar arasında Nourtani’nin de çalıştığı ve kaçak olarak işletildiği iddia edilen maden ocağının sahibi de bulunuyor. Olayın kan donduruculuğunun yanı sıra, ölümün aslında maden ocağında gerçekleşen iş cinayeti sonrası gerçekleştiği ve cesedin yok edilmek üzere ormanlık alana taşınarak yakıldığı iddiası gündeme düştü. Kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için otopsi sonucu bekleniyor.

Olayın gerçekleşme şekli her ne olursa olsun, sürecin kamuoyuna yansımasıyla beraber ortaya saçılan söylemler göstermiştir ki, işçinin, hele ki ucuz iş gücü olarak sömürü mekanizmasına daha savunmasız bir şekilde dahil edilen göçmen işçilerin canına memleketimizde hiçbir değer verilmemektedir. İktidarın insan yaşamını bir siyasi manipülasyon aracı olarak gördüğü, emekçilerin geçim sıkıntılarının birbirine düşmanlaştırılarak açıklandığı bir siyasi ortamın geldiği son noktadayız.

Sermaye tahakkümünün ortadan kaldırılması, hangi dil – din – ırktan olursa olsun tüm emekçilerin insanca yaşam standartlarına kavuşması, kayıtsız - güvencesiz çalışmanın ortadan kaldırılması için mücadele ediyoruz. Nourtani’nin ölüm sebebinin belirlenmesi ve sorumluların hukuk tarafında cezalandırılmaları sürecinin takipçisi olacağız.”

Editör: Derya Tetik