Türkiye’nin ilk iklim kanunu çok yakında meclise gelecek. Bu kanun, artık hayatlarımızın bir parçası olan iklim afetlerine; sellere, aşırı sıcak hava dalgalarına, aşırı hava olaylarına karşı bizi koruyacak. Ülkemizi iklim krizi kaynaklı aşırı hava olayları ve afetlere dirençli hale getirecek bir iklim kanunu isteyen Genç İklim Hareketi’nin kampanyasını imzala, paylaş.

SOĞUK HAVA VE KAR YAĞIŞI GELİYOR SOĞUK HAVA VE KAR YAĞIŞI GELİYOR

Change.org da başlatılan kampanyanın ayrıntıları şöyle:

Bizler, yıllardır iklim krizi ile mücadele eden, tüm canlıların iklim ve gelecek haklarını savunan gençleriz. Ülkemizi iklim krizi kaynaklı aşırı hava olayları ve afetlere karşı dirençli hale getirerek bir iklim kanunu istiyoruz. 

6 Şubat günü yaşanan Büyük Güneydoğu Depremi sonrasında ülkece fark ettik ki; uzun süredir alanında uzman bilim insanları dinlenmediğinde doğa olayları bir felaket ile son buluyor. 

Bilim insanları yıllardır iklim krizi ile ilgili uyarılarda bulunuyor ve iklim krizinin “tartışmasız bir gerçek” olarak tanımlıyorlar. Karar alıcılar ise bilim insanlarının ikazlarına kulak vermiyorlar. Şimdi, iklim kanununun meclise sunulması gündemdeyken, iklim kanunu süreçlerine uzmanların ve sivil toplumun da dahil edilmesini, iklim kanunu hazırlanırken bilime kulak verilmesini istiyoruz. Türkiye Genç İklim Hareketi olarak bizler, iklim krizi konusunun da benzer bir felakete dönüşmesini engellemek istiyoruz.

Kampanyamıza ve geleceğimize destek olan tüm karar alıcılar aşağıdaki maddelerden sorumludur.

·  Karar alma ve politika yapma süreçlerine, özellikle İklim Kanunu sürecine; Türkiye Genç İklim Hareketi’nden gençler ve sivil toplum kuruluşları dahil edilmeli. Tüm süreçler şeffaf bir şekilde ilerletilmeli.

·  Bilim temelli bir iklim kanunu oluşturulmalı.

·  Şehirler depremlere ve iklim krizi kaynaklı afetlere dirençli hale getirilmeli.

·  Depozito iade sistemi 2024 yılında başlamalı

·  Eko kırım suç sayılmalı. Türkiye’nin 2022 yılı Kasım ayında COP27’de açıkladığı ulusal katkı beyanının güncellenmesi ve 2053 karbon nötr olma hedefi ile uyumlu olarak, “2030’a kadar %35 mutlak azaltım” olarak yeniden belirlenmesi sağlanmalı.

·  En geç 2030’a kadar adil dönüşüm kapsamında başta kömür olmak üzere fosilden çıkmak için harekete geçilmeli, termik ve nükleer santraller kapatılmalı, yeşil enerjiye geçiş hızlanmalı

·  Orman yangınlarıyla etkin mücadele edilmeli, yangın söndürme teçhizatlarının aylık denetlenmesi ve eksiklerin tamamlanması sağlanmalı.

Bizler geleceğimizi güvence altına alan, iklim krizi ve eko-kırımlara karşı net ve somut eylem planlarını açıklayabilen, deprem gibi afetleri ciddiye alıp bilimin ışığında mücadele planları yapan bir meclis istiyoruz. İklim dostu bir Türkiye için geç kalmadan harekete geç!i.

İMZALAMAK İÇİN TIKLAYINIZ:

https://www.change.org/p/ge%C3%A7-kalmadan-ge%C3%A7-harekete-i%CC%87klim-afetleriyle-m%C3%BCcadele-et/psf/promote_or_share

Kaynak: BÜLTEN