Tescilli piknik ve orman parkları dışında, orman alanlarında piknik yapılmaması ve bu alanlara girişe müsaade edilmeyeceğine dair vatandaşların bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacaktır

Zonguldak Valiliği  İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yürürlükte bulunan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Sürdürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” gereği, Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından alınan “Orman Yangınları ile Mücadele Ek Komisyon Kararı” nı açıkladı. 

Kocaeli Zabıtası'ndan 5 bin 500 denetim Kocaeli Zabıtası'ndan 5 bin 500 denetim

EK KOMİSYON KARARI
6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesine istinaden ve 10.09.1976 gün ve 7 / 12520 Sayılı Kararnameyle yürürlükte bulunan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” gereği, Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, 26.07.2023 tarihinde Zonguldak Valiliği Kriz Merkezi Toplantı Salonunda Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında toplanarak, daha önce alınmış olan 05.04.2023 tarih ve 2023/1 sayılı karara ek olarak, aşağıdaki kararları almıştır:
 

1- AMAÇ:
Zonguldak İli dâhilindeki ormanlık sahalarda yangın çıkmaması için gerekli tedbirleri önceden almak, yaz mevsimi ve tatil sezonu olması dolayısıyla vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde mangal, semaver veya ocak ile anız ve benzeri bitki örtüsü yakmaları sebebiyle olabilecek orman yangınlarını önlemek. 
 

2- ALINAN KARARLAR:
Yukarıda anılan amacı sağlamak için:
1)    Oluşan kurak hava şartlarında orman yangınlarının artması söz konusu olacağından, muhtemel orman yangınlarını önlemek amacıyla ruhsatlı/izinli alanlar, resmi izinli orman parkları ile tabiat parkları v.b. alanlar dışında ormanlarda ve çevresinde ateş yakmak; yetkili kişiler, orman köylerinde yaşayanlar ve ormancılık faaliyetlerinde çalışanlar dışında orman alanlarına girişler 27.07.2023 tarihinden itibaren 30.09.2023 tarihine kadar yasaklanmıştır. Piknik yapılabilecek, mangal/semaver ateşi yakılabilecek orman parkı ile tabiat parklarına ait liste Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün https://zonguldakobm.ogm.gov.tr resmi web sayfasında yayımlanacaktır.
2)    Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir. 
3)    Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımına izin verilmeyecektir. 
4)    Başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, köy muhtarları ve gerektiğinde diğer birimler tarafından tescilli piknik ve orman parkları dışında, orman alanlarında piknik yapılmaması ve bu alanlara girişe müsaade edilmeyeceğine dair vatandaşların bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacaktır.

5)    İlimizdeki belediyelerce vatandaşlarımıza hoparlörlerinden belli aralıklarla yangına duyarlı olunmasına yönelik duyurular yapılacaktır.
6)    İl Müftülüğünce, ilimiz sınırları içindeki camilerde vaaz veya konuşmalarda orman yangınları hususunun vatandaşlarımıza anlatılması sağlanacak, vatandaşların duyarlılığı, bilgisi ve yangın söndürme duyguları ile ormanın yararları ve orman sevgisinin pekiştirilmesi sağlanacaktır.
7)    İlimizdeki orman işletme müdürlükleri köy muhtarları ile sürekli irtibat halinde olacak, 05.04.2023 tarih ve 2023/1 sayılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Kararındaki hususların muhtarlarımızca vatandaşlarımıza hatırlatılması sağlanacaktır. Köy muhtarlarımızca çoban ateşi, anız ateşi ile bağ ve bahçelerde temizlik ve benzeri amaçla herhangi bir ateş yakılmaması hususunda cami hoparlörlerinden duyuru yapılması sağlanacaktır.
8)    İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce orman yangınlarına sebebiyet verilmemesi için tüm çiftçilerimize anız, bahçe temizliği gibi nedenlerle ateş yakılmamasının hatırlatılması sağlanacaktır.
9)    Meteoroloji İl Müdürlüğü tarafından orman yangını riski hakkında ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin anlık olarak bilgilendirilme yapılacaktır.
10)    Muhtemel orman yangınında etkilenebilecek özel tedbir alınması gereken yerleşim yerleri, kritik yapı, fabrika, depo ve benzeri alanlar belirlenerek, riskli alanda bulunanlar ilgili ve yetkilisine kendi tedbirlerini almaları hususunda gerekli bilgilendirme ve uyarılar ayrıca yapılacaktır.
11)    Çöp döküm ve depolama alanları, demiryolu kenarları ve piknik alanları gibi özel yangın tehlikesi oluşturan alanların etrafında yangın emniyet yolu ile şerit açılacaktır.
12)    Turistik alanlar, meskûn mahaller, her türlü tesisler, ziraat arazileri gibi yerlerden ormana sıçrayabilecek her türlü yangın tehlikesine karşı, sahiplerince bu sahalarla orman arasına yangın emniyet yolları açılması sağlanacaktır.
13)    Enerji nakil ve doğalgaz iletim hatlarından kaynaklı yangınları önlemek amacıyla Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım AŞ ve Akmercan Batıkargaz Doğalgaz tarafından gerekli tedbirler alınacaktır.
14)    Orman yangınlarına özellikle havadan yapılacak müdahalelerde helikopter gibi hava unsurlarının su alma yerlerinin su doluluk seviyesi periyodik olarak kontrol edilerek aktif olmaları sağlanacaktır.
15)    Yangın söndürmede kullanılabilecek (il özel idaresi, belediye, karayolları, devlet su işleri, orman idaresi, askeri birlikler, kolluk birimleri vb. kurumların mahiyetinde bulunan) araç, gereç ve ekipmandan azami ölçüde faydalanılacak ve araç/ekipman ihtiyacı düzenli olarak gözden geçirilerek eksiklikler tamamlanacaktır.
16)    Orman yangınlarına müdahale faaliyetlerinde sorumlu ilgili kuruluşlar orman yangınında hizmetine ihtiyaç duyulacak birimlerin en hızla müdahale edecek şekilde personel, araç, ekipman vb. tüm hazırlıklarını ivedi olarak tamamlayacaktır. Büyüme eğilimi olan orman yangınlarında Belediyeler ve İl Özel İdaresi talimat beklemeksizin su tankerleriyle Orman İdaresine ait arazözlere sürekli su takviyesi yapacaklardır.
17)    Önleyici tedbirlerin uygulanması ve yangınlara müdahale aşamasında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ile istişare halinde faaliyetler gerçekleştirilecektir.
18)    Yangın mahallinde yangına müdahale eden ekipler, Orman Bölge Müdürlüğünce görevlendirilen yangın amirinin yönetiminde hareket edecektir.
19)    Müdahalede görev alan kurum kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonu Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Zonguldak Valiliği Yerel Düzey Yangın Hizmet Grubu Operasyon Planı’na uygun olarak gerçekleştirilecektir.
20)    Orman alanlarında drone, KGYS vb vasıtalarla yapılan izleme ve gözlem faaliyetleri arttırılacaktır.
21)    Orman görevlileri ile birlikte Jandarma ve Polis devriyeleri sürekli hale getirilerek, devriye zamanları sıklaştırılacaktır. Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemlerin yapılması sağlanacaktır.
22)    Büyüme eğiliminde olan ve insanların can güvenliğini tehdit eden orman yangınlarının olduğu yangın mahalline, görevliler ve eğitimli gönüllüler dışında sivil vatandaşların ve sivil araçların sokulmaması için kolluk kuvvetlerince gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

Editör: Derya Tetik