Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, TBMM’ye verdiği önergeyle bazı devlet okullarında kayıt parası alındığı iddialarını Meclis gündemine taşıyarak, Bakanlığın bu konuyla ilgili neler yaptığını Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN’e sordu.

Ertuğrul, önergesinde, “2023-2024 eğitim-öğretim yılı başlamış bulunmaktadır. Her yeni eğitim- öğretim yılı öncesinde okul yönetimleri tarafından “kayıt parası” “bağış” “aidat” vb. gibi değişik adlar altında velilerden toplanan paralar büyük sorun oluşturmaktadır. Devlet okullarına kayıtta velilerden zorunlu bağış adı altında yüksek meblağlarda kayıt parası istendiği ve okulların eksiklerini karşılamak için velilerden çeşitli araç-gereçlerin talep edildiği konusu her yıl kayıt dönemlerinde gündeme gelmekte ve okul yöneticileriyle velileri karşı karşıya getirmektedir. Yetkililerin “Bu yıl kayıt parası, bağış toplanmayacak” şeklindeki açıklamalarına rağmen, veliler çocuklarını okullara kayıt ettirmek üzere gittiklerinde bu tür uygulamalarla karşı karşıya bırakılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Sn. Yusuf TEKİN tarafından, kendisinden önceki bakanların da yaptığı gibi; Eylül ayı başında bu konu ile ilgili olarak “okullarda kayıt ücreti ve bağış zorunluluğu olmadığı, velileri zorlayanların hukuki ve sözlü olarak uyarıldığı” yönünde açıklamalar yapılmıştır. Zonguldak ilimizde de okullara kayıt yaptırmak isteyen velilerden kayıt parası adı altında meblağlar talep edildiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Okulda personel açığı mevcut olduğu bu personelin Bakanlık tarafından gönderilemediği, personel görevlendirebilmek için velilerden bu paranın toplanıldığı belirtilmiştir.

Okulların kayıt dönemine girmesi ile beraber birçok okulda bu ve benzeri nedenlerle kayıt paraları alınarak okulun ihtiyaçlarının karşılanacağı bilgisi veliler ile paylaşılmaktadır. Böyle bir uygulama, keyfi ve hiçbir yasal dayanağı olmayan bir uygulamadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulun tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekirken bu ihtiyaç okullarda yer alan Okul Aile Birliği tarafından velilerden istenilen aidatlar ile yerine getirilmektedir. Birçok aile bağış adı altında istenilen bu miktarları ödeyemediği için okul kayıtları yapılmamakla beraber okulun ihtiyaçları da giderilememektedir.” Dedi.

ERTUĞRUL, bu çerçevede Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

1)      2023-2024 eğitim-öğretim yılı kayıt döneminde Zonguldak’taki devlet okullarında zorunlu bağış adı altında kayıt parası alındığına dair Bakanlığınıza ulaşan herhangi bir şikayet mevcut mudur? Mevcut ise sayısı nedir? Bu şikayetlerle ilgili olarak herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

2) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı kayıt döneminde Türkiye genelinde devlet okullarında zorunlu bağış adı altında kayıt parası alındığına dair Bakanlığınıza ulaşan kaç şikayet mevcuttur? Bu şikayetlerle ilgili olarak inceleme başlatılmış mıdır?

3) Usulsüz biçimde velilerden kayıt parası alan okullar ve yöneticileriyle ilgili olarak

Bakanlığınızca ‘uyarma’ dışında bir yaptırım planlanmakta mıdır?

4) Bakanlığınızca devlet okullarına ayrılan bütçeler, okulların personel, temizlik ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli midir?

5) Bakanlığınızca devlet okullarındaki personel açığı konusunda yapılan bir çalışma mevcut mudur? Bu personel açığı nasıl giderilecektir?

6) Veliler ile okul yöneticilerini karşı karşıya getiren bu uygulamanın sorumlu ya da sorumluları

kimlerdir?

7) Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması ile birlikte okullara A4 kağıdı, tuvalet kağıdı, sabun, kırtasiye malzemesi ve bilimum ihtiyaçları göndermekte midir? Eğer gönderilemiyorsa bu ihtiyaçlar nasıl karşılanmaktadır?

Bursa’da gençlere uygulamalı enerji tasarrufu eğitimi Bursa’da gençlere uygulamalı enerji tasarrufu eğitimi

8) Her eğitim-öğretim yılı başlangıcında gündeme gelen velilerden okul kayıt parası alınmasının önüne geçebilmek için Bakanlığınızca alınan tedbirler bulunmakta mıdır?

Editör: Derya Tetik