Boyabat'ta üniversite öğrencilerine çevre ve doğa sağlığı bilgilendirmesi yapıldı Boyabat'ta üniversite öğrencilerine çevre ve doğa sağlığı bilgilendirmesi yapıldı

Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde güvenilir gıda arzının sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla; gıdanın üretimi, satışı, toplu tüketimi ve dağıtımı aşamalarındaki tüm resmi kontroller İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında aralıksız devam ettiği hatırlatıldı.

Bu kapsamda 2024 yılı içerisinde Zonguldak'ta bulunan 605 gıda üretim işletmesinde 919 adet ve 5 bin 991 gıda satış ve toplu tüketim işletmesinde 6 bin 59 olmak üzere; mevcut toplam 6 bin 596 gıda işletmesinde 6 bin 978 denetim gerçekleştirildi.

Bakanlık kontrol programları, zehirlenme şüpheleri, rutin ve şikayet denetimlerinde mevzuata uygunluklarının kontrolü amacıyla işletmelerden 204 adet numune alınarak yetkili Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerinde analizlerinin yaptırıldığı, yapılan denetimlerde yasaya aykırı hareket ettiği tespit edilen 82 işletmeye toplam 3 milyon 848 bin 560 lira idari para cezası uygulandı.

EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ

Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan bilgilendirme açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Aynı zamanda yıl içerisinde Ekmek ve Ekmek çeşitleri üretimi yapan 171 ekmek fırınında; üretim tekniği ve hijyeni, hammadde kontrolü, depolama koşulları, etiket bilgilerinin uygunluğu, raf ömrü, üretim ya da satış yerlerine ait dağıtım araçların kontrolü ve satış koşulları başta olmak üzere tüm hususlarda gıda güvenilirliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesi amacıyla 208 denetim gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra gıda mevzuatı gereği pazar yerlerinde yapılan gıda ile ilgili faaliyetler için, belediye/il özel idaresi tarafından verilen izin belgeleri kayıt belgesi yerine kabul edilmekte ve konutta üretilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin, üretiminin yapıldığı İlçe sınırları içerisinde kurulan pazar yerlerinde üretim yeri bilgilerini içeren ambalaja konulması kaydıyla günlük en fazla 50 adet olmak üzere satışı sınırlandırılarak ve pazar yerleri dışındaki perakende işletmelerde satışa arz edilmesi durumunda ise ürünlerin hazır ambalajlı olarak ya da tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından gıda ile temasa uygun bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulması esaslarına dayalı resmi kontroller gerçekleştirilmektedir."

Muhabir: Tuncay Tokay