Alemdar destanının 104. kutlama törenleri öncesinde, vapurun son kaptanı olan Refik Akdoğan’dan mesaj var. Kaptan; Ereğlililere İstiklal Madalyası verilmemesine çok üzüldüğünü bildirirken vasiyetim dediği konuyu da açıkladı.
1955 yılından hurdaya ayrıldığı 1967 yılına kadar Alemdar’ın son kaptanı olan Refik Akdoğan üç yıl önce Gazeteniz Ereğli Önder’e “Ereğli ve Alemdar Vapuru kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyasını hak etti ve verilmelidir” açıklamasını yapmış ve Ereğlililerin 50 bin imza ile başlattıkları girişimine tam destek vermişti.
Şu anda 99 yaşının içinde olan ve halen daha kitaplar yazan Refik Kaptan, Alemdar Destanı’nın 27 Ocak 2025’de gerçekleştirilecek anma ve kutlama programı öncesi muhabirimiz Eyüp Bektaş ile telefonla görüştü. Kaptan Akdoğan, bir kez daha Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesini talep ederken, ayrıca “Vasiyetimdir” sözleriyle Alemdar’ın denizde olması gerektiğine işaret etti. Kaptan, sağlık koşulları izin verirse 18 Haziran Kdz. Ereğli’nin kurtuluş gününde Ereğli’ye Alemdar tişörtü ile gelmek istediğini de ifade etti.
Refik Akdoğan ile gerçekleşen telefon görüşmesinin kayıtlarında şu ifadeler yer aldı:
BEKTAŞ: 27 Ocak’ta Alemdar’ın yıldönümü 104. Yıldönümü, anma töreni öncesinde sizinle ilgili bir açıklama falan yapsak?
AKDOĞAN: Ben bu soğuklarda evden bile dışarı çıkmıyorum. Yani kusura bakmayın. Çok gelmek istiyorum tabi hatta bana Alemdar resimli fanila bile getirdiler hediye. Sen mi getirdin yoksa başkası mı getirdi onu giyerek orada yazın yaz ayında Temmuz’da falan gelmeyi düşünüyorum yani.
BEKTAŞ: O zaman 18 Haziran’da Ereğli’nin Kuruluş yıldönümü var, Kurtuluş Yıldönümü. 18 Haziran.
AKDOĞAN: Ereğli’nin mi o zaman inşallah ölmez sağ kalırsak gelmeyi isterim. Ben kara kışta hele ki bilirim oraların kışını çok gördüm. 8-9 gemi birden 1936’da bir fırtınada gemiler karaya gitti. 8-9 gemi. Sen onun hikayesini biliyor musun?
BEKTAŞ: Hangisi bu Millet Gemisi davası mı?
AKDOĞAN: Ereğli’de fırtınada 8-9 gemi birden karaya gitti. Ben bu 21 Ocak’ta Rahmi Koç Müzesinde Türk Denizcilerini anlatacağım. Biz Kurtuluş Savaşında bir konferans vereceğim. Ayın 21’inde Salı günü.
BEKTAŞ: Rahmi Koç Müzesinde konferans mı vereceksiniz?
AKDOĞAN: Türk Denizcileri Kurtuluş Savaşı’nda başlıklı. Önümüzdeki Salı günü bütün Ereğlililer çıkıp niye gelmiyorsunuz? Ereğlili Denizcilerin bu Kurtuluş Savaşında payları çok büyük. Ereğli Limanda yapılan Deniz Savaşında balıkçılar C27 ateşe tutarak kaçırdılar.
BEKTAŞ: Bunları anlatacaksınız değil mi? Alemdar’ı da anlatacaksınız?
AKDOĞAN: Evet, Salı günü gelip alacaklar beni buradan ben öyle ancak evden çıkabiliyorum. Evden alıp eve teslim. Orada konuşacağım. Sana da haber vermiş olayım.
BEKTAŞ: Tamam sağ olun, hiç olmazsa onu haber yaparım.
AKDOĞAN: Orada inşallah görüşürüz.
BEKTAŞ: Programı ben şimdi duyuyorum sizden. Haberimiz yoktu. Haber de yaparız, Kaptanımız Rahmi Koç Müzesinde Ereğli’yi, Ereğli’nin Kurtuluşunu, Alemdar’ın Destanını anlatacak derim.
AKDOĞAN: Fransızları esir alma operasyonu. Kendilerini esir alanları esir aldılar. Çarkçıbaşı Adil Bey ve Ereğlili denizciler. Her zaman yazılarımda şunu vurguluyorum Ereğli kahraman bir şehir olarak ilan edilmeli. Çünkü o esirlerin esir alındığı zaman C27 limana giriyor ve etrafı bombardıman ediyor Alemdar’ı da bombardıman ediyor esirleri verin diyor yoksa Ereğli’de taş üstünde taş, omuz üstünde baş kalmaz diyorlar. Hadi bakalım yap diyorlar. O zaman esirlerin de ne olacağını Allah bilir diyorlar. Ereğli kahraman şehir olarak ilan edilmeli. Ereğli’ye İstiklal Madalyası verilmeli.
BEKTAŞ: Gazi Alemdar Müze Vapuru İstiklal Madalyasını almalı.
AKDOĞAN: Aldı mı Ereğli İstiklal Madalyasını?
BEKTAŞ: Vermediler.
AKDOĞAN: Ereğli’yi yerle bir edip çoktan esirler Mustafa Kemal Paşa’ya postalanmış, yani bütün Karadeniz’deki donanma, İngiliz, Fransız, İtalyan, İspanyol ne varsa Ereğli’nin önünü temizliyorlar ve Ereğli’de taş üstünde taş omuz üstünde baş kalmaz diyorlar esirler hadi yapın diyorlar, Ereğlili esirler de ne olur bilemeyiz diyorlar. O zaman kaçıyor bütün Fransızlar öldürürler diye. Bir Fransız yüzbaşı diğer askerler öldürürler diye korkuyorlar kaçıyorlar. Sonrasında Ankara Antlaşmasını imzalıyorlar. 20 Ekim 1921 Ankara Antlaşmasını imzalıyorlar. Görüyorsun nasıl ezberlemişim hepsini?
BEKTAŞ: Valla, Kaptanım maşallah. İnşallah bir gün tekrar sizi ziyaret edeceğiz eşimle beraber.
AKDOĞAN: Çok sevinirim.
BEKTAŞ: Var mı bir isteğiniz Ereğli’den?
AKDOĞAN: Hep bunu söylemek istiyordum Ereğli’ye Kahramanlık madalyası verdiler mi diye ilçeye öğrenmek istiyordum.
BEKTAŞ: Vermediler.
AKDOĞAN: Vermemişler demek. Daha kime verecekler ki Ereğli’ye halkına vermeyecekler de kime verecekler ki? Soruyorum. O günkü konuşmamda müsaade alıp bundan bahsedebilir miyim diye hiyerarşi bir olay olabilir diye. Salondaki konuşmama Ereğli’nin kahraman madalyası almasına layık olduğunu orada söyleyeceğim.
BEKTAŞ: Çok teşekkür ederim Sayın Kaptanım. Var mı bir emriniz?
AKDOĞAN: Teşekkür ederim aradığınız için. Ben de o olayın dosyasını tamamlamak üzereyim onun üzerinde çalışıyordum. Tam da bu sayfaya Ereğli’nin fotoğrafını koyayım dedim senin aradığında. O gün gelirken bana Ereğli’nin o tarihteki fotoğraflarından getirirseniz çok sevinirim. 1921. O tarihteki fotoğraflarını halkını o tarihi anlatan Ereğli’yi birkaç fotoğraf olursa kitabıma koyarım. İnşallah siz basarsınız.
BEKTAŞ: Kaptanım bir de şey var Alemdar’da Kurtuluş Savaşının tek deniz şehidi Recep Kahya var biliyorsunuz. Alemdar’da şehit oldu ya.
AKDOĞAN: Tek deniz savaşı zaten bir ticaret gemisi yapmış onu da ticaret gemisi göze almış Recep Kahya da tek şehidi. Alemdar’da şehit oldu. Konunun başlığı şu Kurtuluş Savaşında Türk Denizcileri. Ben biraz yaşlı olunca unutuyorum. Zaten kitaplarımda yazılarım da hep onlardan bahsettim. Kitabımı da gelince görürsün. O zaman ki Ereğlili denizcilerin fotoğrafları da olur. Bu işe müdahale etmiş 1921 tarihinde Ereğli’nin fotoğrafları da olur. Ama niye üzüntülüyüm onu söyleyeyim, ALEMDAR GEMİSİ ÖYLE KARADA ÇIRILÇIPLAK her tarafının görünen o durumunu beğenmedim. GEMİ DENİZDE OLUR GEMİ RIHTIMIN ÜSTÜNDE OLMAZ. Karada olunca mahrem yerleri görünür. Anlatabildim mi? Bir an evvel ALEMDAR’I DENİZE SALMALISINIZ VE AŞKINA SEVDASINA KAVUŞMALI. Deniz gemilerin sevdasıdır. Ne demek rıhtımın üstünde çırılçıplak, olur mu? Olmaz. Denize indireceksiniz onu ve Alemdar mutlu olmaya başlayacak, şimdi çok mutsuz, çok üzüntülü. Öyle karada her tarafı görünür vaziyette olmaz, denize indireceksiniz onu. Altını da temizlemeyeceksiniz midyeler saracak Alemdar o zaman mutlu olacak. Şu an çok bedbaht. Bunu iyi hatırladım da söyledim. Merasimle denize indirelim onu. BU VASİYETİM SANA EMANET. Çok yaşlıyım ölürsem geminin 1955’den 67’ye kadar kaptanı olan Alemdar’ın Kaptanı böyle söyledi vasiyetidir bu. Vasiyetimdir. Denize inecek gemi karada gemi olmaz öyle. Görüşmek üzere.