Erdemir Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kongrede konuşan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Türkiye'nin ticaret yolları anlamında önemli bir konumda yer aldığını söyledi.

"ÖNEMLİ BİR KONUMDA"

İnsanlığın gelişmesinde ticaretin çok büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Hacıbektaşoğlu, "Türkiye de dünyadaki en önemli bu manada ticaret yollarının üzerine kurulu. Günümüzde de bunu çok daha öne çıktığını görüyoruz lojistik konusu ve özellikle enerji yollarının. Enerjinin karadan, denizden güvenli bir şekilde iletilmesi, Avrupa pazarına getirilmesinde yine aynı şekilde deniz, kara, tren yolu ulaşımında çok önemli bir konumdadır. Bugün Türkiye her zaman farkında olmuştur ama bunun gereğini yapabilecek konuma gelmiştir." dedi.

 

DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİ HEDEFİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında Türkiye vizyonu ile farklı bir düzlemde yoluna devam edeceğine değinen Hacıbektaşoğlu, şunları söyledi: "Türkiye'nin gelişme, büyüme, ihracat hedefleri gerçekleşecektir. Bugün dünyanın ilk 17'nci ekonomisi ama önümüzdeki yıllarda kısa sürede planlandığı şekli ile Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yerini alacaktır. Türkiye'nin 253 milyar dolar ihracatı vardır ve bu 500 milyar dolar daha sonrasında 1 trilyon dolar ihracat hedefi gerçekleşecektir. Bunun gerçekleşmesi için son dünyada yaşanan gelişmeler, pandemi öncesi, bölgede yaşanan krizler, savaşlar, Suriye krizi, bunun bölge, Türkiye ve dünyaya etkileri sonrasında da dünyanın yaşadığı pandemi, pandeminin lojistik yolları çok ciddi şekilde etkilemesi, bunların sonuçları ve yine Rusya-Ukrayna savaşının bölgemize dünya ekonomisine, enerji ulaşımındaki etkileri Türkiye'yi farklı bir konuma getirmiştir. Enerjiye sahip olmak, enerji anlaşmaları yapmış olmak bu enerjiyi sağlamaya, güvenli bir şekilde sağlamaya yetmeye biliyor. Türkiye bu bakımdan güvenli bir liman konumu itibariyle, siyasi istikrarı, duruşu, çok önemli avantajları sağlamış durumda. Türkiye'nin yüzyılında önüne koyduğu hedeflere emin adımlarla yürümektedir.

"ATARDAMARLARINDAN BİRTANESİ"

Lojistik en ucuz en büyük lojistiğin mal dolaşımının denizlerden yapıldığını biliyoruz. Bu konuda Türkiye mevcut imkanlarını geliştirmek zorunda. Türkiye, dünyanın kalbi konumunda ve Zonguldak bu işin neresinde, Zonguldak bu kalbin atardamarlarından bir tanesidir. Bugün Zonguldak sahip olduğu limanları, ulaşım imkanları ile çok ciddi bir avantaja sahiptir. Yine Filyos projesi bunu çok önemli bir yere taşıyacaktır."

PEK ÇOK ALANDA

ZBEÜ Rektörü Prof.Dr.İsmail Özölçer de konuşmasında hammaddenin tek seferde yüksek tonaja ve düşük maliyetle taşınmasının deniz taşımacılığını ön plana çıkarttığını, yük taşımacılığının yanı sıra, askeri alan, balıkçılık faaliyetleri, gemi inşa sektörü, turizm ve enerji sektörleri gibi kritik pek çok alana etkisi bulunduğunu anlattı.

BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

"3 Tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizcilik alanındaki gelişme ve yenilikleri takip edilmesi öncü bir role sahip olunması ve Türkiye yüzyılı vizyonu doğrultusunda çalışmaların gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir." diyen Özelçer,şu ifadelere yer verdi: "Diğer alanlarda olduğu gibi denizcilik alanında da yapılacak iyileştirici uygulamalar ülkemizin sürdürülebilir gelişim hedeflerinin gerçekleşmesine büyük katkı sağlayacaktır. Ana teması yenilikçi ve daha yeşil uygulamalar olan birinci uluslararası denizcilik ve lojistik kongresinde deniz taşımacılığı, deniz lojistiği, işletmeciliği, ekonomisi, liman operasyonları, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve yeşil limanlar konuları üzerinde durulacaktır. Bu bakımdan denizcilikten mevcut durumların ve yeni yaklaşımların ortaya konulduğu birinci uluslararası denizcilik ve lojistik kongresinde kamu ve sektör temsilcileri ile akademisyenlerin bir araya getirilmesi önemli çıktılar sağlayacağı ümit edilmektedir. Denizcilik alanında önde gelen sektör temsilcilerinin ve uzman akademisyenlerin sunumlarının paylaşılacağı bu kongrede tüm paydaşlar arasında etkileşimin geliştireceğini ve yeni deneyimlerin kazanılmasını sağlayacağına inanıyorum."

 

719 GEMİDE 907 BİN YOLCU

EREĞLİ SEYİRCİSİ SAMSUN'A GİDİYOR EREĞLİ SEYİRCİSİ SAMSUN'A GİDİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı, denizcilik sektöründe Türkiye'nin dünyada 14'ncü sırada yer aldığını hatırlattı, pandemi nedeniyle duran kruvazör turizminin 2022'de canlandığını bu yıl daha da artış göstererek Ağustos ayı itibariyle 719 gemide 907 bin yolcu ziyareti gerçekleştiğini ifade etti.

 

PANAMA KANALI SIKINTISI

Son yıllarda yaşanan küresel krizin deniz yolu taşımacılığındaki etkilerinin de görüldüğünü anlatan Taşçı, şu ifadelere yer verdi: "Gıda krizinde ülkemiz aktif rol oynadı. 1 Ağustos 2022'de başlayan tahıl koridoru anlaşması ile toplam 1004 gemi ile 32,8 milyon ton tahıl dünyaya taşındı, Türkiye'de bunda üçüncü sırada yer aldı. Küresel anlamda yaşanan bir diğer kriz de belki çok gündeme gelmedi ama Panama kanalındaki geçişlerde yaşanan sıkıntılar oldu.  Şiddetli kuraklık sebebiyle panama kanalında gecikmeler başladı. Su seviyeleri düştüğü için gemi geçiş sayısı günlük 36'dan 32'ye düştü. Bu da şuna sebep oldu Çin'den Amerika'nın doğu kıyılarına körfez kıyılarına taşınan konteynırlarda yüzde 36'lık bir artışa denk geldi maliyetlerde. Bu da nihai tüketici olarak o kıtalarda yaşamıyoruz ama dolaylı olarak bizleri de etkiliyor ve piyasaların bir şekilde artmasına neden oldu. Son dönemde yaşanan iklim değişiklikleri deniz yolu taşımacılığında büyük değişimleri başlattı."

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Öğretim Görevlileri Emel Doğan Uğurlu ve Gonca Yerlikaya'nın mini konser verdi. Zonguldak Valisi Hacıbektaşoğlu, iki sanatçıya teşekkür plaketi takdim etti.

Kurultaya, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, İlçe Jandarma Komutanı Ali Akca, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Ünlü, Deniz Ticaret Odası Karadeniz Ereğli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Ünlüer, Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker katıldı.

2 Gün sürecek kurultayda Türkiye'nin yanı sıra farklı ülkelerden de akademisyenler de yer alıyor.

WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.53 (1)WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.53WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.53 (5)

WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.53 (4)WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.53 (3)WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.53 (2)WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.52WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.52 (2)WhatsApp Image 2023-09-22 at 13.24.52 (1)

Editör: Derya Tetik