1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Karadeniz Ereğli'de tören düzenlendi.


Kurban Bayramı nedeniyle 2 gün sonrasına bırakılan kutlamalar Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.
Anıta çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin Ereğli Liman Başkanı Bülent Taşdemir açıklamada bulundu.
29 Nisan 1926 tarihli resmi gazetede yayımlanan 815 sayılı Türkiye sahillerinde nakliyatı bahriye (kabotaj) ve limanlarla kara suları dahilinde icrayı sanat ve ticaret hakkında kanunun 1 Temmuz 1926 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğini, yabancılara sağlanan imtiyazların geri alınarak Türk vatandaşına verildiğini söyleyen Taşdemir, "Deniz ticaret filomuzun büyütülmesi ve Deniz taşımacılığının geliştirilmesi yönündeki tedbirlerin başında gelen bu kanun ile Türk liman ve iskeleleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı münhasıran Türk bayrağı taşıyan gemilere verilmiş, ayrıca karasularımız dahilinde balıkçılık ve diğer tür avcılık, kum ve çakıl çıkartma, batık çıkartma, dalgıçlık hizmetleri, arayıcılık, kurtarma, kılavuzluk, deniz balıkçılığı, deniz bakkallığı, limancılık ve liman işçiliği, gemilerde gemi adamı olarak görev alınması gibi faaliyetler yabancılara yasaklanmış ve kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık, amelelik gibi hizmetlerin yapılması Türk vatandaşlarına bırakılmıştır. Kanun karasularımız ile birlikte nehir ve göllerimiz için de geçerlidir” dedi,

EHLİYETSİZ VE ALKOLLÜ SÜRÜCÜ TUTUKLANDI EHLİYETSİZ VE ALKOLLÜ SÜRÜCÜ TUTUKLANDI

"BU OLAYI ÖVÜNEREK ANMAK İSTERİM"
Erdemir ve belediye limanlarını örnek göstererek Karadeniz Ereğli’nin Karadeniz'de ticaret hacmi gelişen nadide yerlerden biri olduğunu vurgulayan Taşdemir, Mustafa Kemal Atatürk’ün bazı sözlerine de anımsattığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Atatürk, 1 Kasım 1926 tarihinde TBMM açılış konuşmasında ‘kabotajın bu yıl içinde, sadece ve tamamen Türk bayrağına dönüşü fiilen gerçekleşmiştir. Bu olayı övünerek anmak isterim. Bu olay, yüzyıllarca süren engellere karşı, ancak milli yönetimin elde edebildiği başarılardandır’ ifadesiyle kabotaj hakkına verdiği önemi vurgulamaktadır. Asya, Avrupa ve Afrika’ya doğrudan, okyanus bağlantısı ile tüm dünyaya bağlanan ülkemiz; tarih boyunca çeşitli uygarlıkları barındıran jeostratejik ve jeo ekonomik konuma sahiptir. Son yıllarda çok net gördüğümüz üzere; kara sınırlarımızda olduğu kadar, deniz kıta sahanlıkları ve münhasır ekonomik alanlarda yaşanan gelişmeler de kabotaj ve denizciliğin önemini bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

"VİZYONU AÇIKLAMAKTADIR"
Büyük önder Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlık ilkesinin denizdeki bir yansıması olarak 1 Kasım 1937 de meclisin açılış konuşmasında belirttiği ‘denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözü denizcilikteki vizyonumuzu açıklamaktadır.
Ulu önder Atatürk’ün belirlediği vizyon çerçevesinde, cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar, başta gemi inşa, yat imalatı, tersanelerimizin geliştirilmesi ve yeni tersaneler yapılması, yolcu ve yük taşımacılığı, balıkçılık, deniz alanlarının temizliğinin sağlanması, limanların altyapılarının iyileştirilmesi, denizde çalışan personele eğitim verilerek yeteneklerinin geliştirilmesi, deniz trafiğinde güvenli geçişin sağlanması için imkanlar ölçüsünde yatırımlar ve çalışmalar yapılmıştır.

BEYAZ LİSTEYE GEÇİLDİ
Denizcilik sektörünün uluslararası kurallara göre idare edilen bir sektör olması nedeniyle denizcilik mevzuatımız uluslararası kurallara uygun hale getirilip, eğitim ve denetimlerle desteklenince Türk bayraklı gemilerin kara listeden gri listeye, daha sonra ise beyaz listeye geçmesi sağlanmıştır. Özel tüketim vergisi sıfıra indirilmiş yakıt uygulamasıyla özellikle yolcu gemisi ve balıkçılarımız desteklenmiştir. Bağlama kütüğü ruhsatı uygulamasına geçilerek amatör denizciliğin gelişmesi hedeflenmiş ve her geçen gün halkımızın amatör denizciliğe ilgisi artmıştır. Gemi trafik yönetimi bilgi sistemi ile başta İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımız olmak üzere kıyılarımızda deniz trafiği güvenli hale getirilmiştir. Denizcilik sektörümüzün bugün modern, ileri teknolojili gemileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneleri, limanları, yetişmiş personeli, büyüyen deniz ticaret filosu ve diğer iş kollarıyla ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.

ÜSTÜNLÜK ELE GEÇİRDİ
Konuya bölgesel olarak baktığımızda ise Zonguldak ve çevresinde ilk limancılık faaliyetlerinin 1900’lü yılların başlarında oluştuğu düşünüldüğünde, bölge halkının sektörde hak ettiği yer ve tecrübe açıkça görülmektedir. Karadeniz'de ticaret hacmi gelişen nadide yerlerden biride Ereğli’dir. ERDEMİR limanı, belediye limanı, tersanecilik faaliyetleri ve geri sahada kurulu olan sanayi tesisleri ile Karadeniz’deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirmiştir. Bu nedenle, bölgedeki gerek sosyal gerekse ekonomik olarak gelişmelere hazırlıklı olunması, bölgesel olarak bu pastadan gereken payın alınması gerektiği açıktır."
Bölge Liman Başkanı Bülent Taşdemir, son olarak, şehitleri de andığı konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu duygu ve düşüncelerimle, başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Piri Reis’i, Barbaros Hayrettin Paşa’yı, Piyale Paşa’yı, Kılıç Ali Paşa’yı, Oruç Reis’i, Emir Çaka Bey’i, Turgut Reis’i, Hasan Paşa’yı ve daha nice Türk denizci şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyor, 1 Temmuz denizcilik ve kabotaj bayramımızı şahsım ve bakanlığım adına kutluyorum."
Törenin ardından belediye limanından denize çelenk bırakıldı. Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, silahlı kuvvetler gücü unsurları, bazı STK’lar, bazı daire amirleri, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

WhatsApp Image 2023-07-03 at 11.54.16WhatsApp Image 2023-07-03 at 11.54.15WhatsApp Image 2023-07-03 at 11.54.01

Editör: Derya Tetik